Ciasto pistacjowe zrobione jest na bazie masy z nerkowców, których smak jest na tyle neutralny, że można go dowolnie zmieniać i wzbogacać. Tym razem postanowiłam wypróbować pistacje, które mają bardzo charakterystyczny i dość nieprzeciętny smak. Do zrobienia ciasta należy użyć tych łuskanych, naturalnych bez dodatku soli. Są trudno dostępne w sklepach stacjonarnych , dlatego najlepiej nabyć je przez internet. Ja swoje kupiłam na Allegro.
Pozytywnym aspektem tego ciasta jest fakt, że wszystkie składniki są zdrowe i naturalne, nie wymaga pieczenia i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Niestety, mimo że wystarczy jeden mały kawałeczek, by się nim nasycić, bardzo szybko znika.
Składniki:
– 500g nerkowców namoczonych na noc w wodzie
– 300g łuskanych, niesolonych pistacji
– 200g daktyli
– 200ml mleka roślinnego
– sok z 2 cytryn
– 100g płatków owsianych bezglutenowych
– 2 szczypty wanilii (opcjonalnie)
- Na początku przygotowujemy spód ciasta. Daktyle rozmiękczamy na parze, trzymając je na sitku nad garnkiem z gotującą się wodą.
- Mielimy w kruszarce do lodu płatki owsiane i dorzucamy miękkie daktyle ( zostawiamy 10 sztuk do masy), dodajemy wanilię i miksujemy wszystko, aż składniki się połączą i w miarę dokładnie rozdrobnią.
- Tak przygotowane ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce (22 cm) i ugniatamy palcami.
- Nerkowce odcedzamy, dodajemy do nich 250g pistacji, 10 pozostałych daktyli, mleko, sok z cytryn i blendujemy na gładką masę.
- Masę wylewamy na spód i rozprowadzamy równo po całej blaszce.
- Pozostałe 50g pistacji mielimy w kruszarce do lodu i posypujemy nimi ciasto. Jeżeli chcecie obsypać boki, to zrobicie to dopiero przed podaniem.
- Ciasto wkładamy do lodówki na około 12 godzin.
Na zdrowie! :)