

Cukinia, tofu i pieczarki w pysznym sosie imbirowo-fistaszkowym
Składniki na 2 porcje:
- 1 cukinia
- 220 g naturalnego tofu
- 200 g pieczarek
- oliwa lub olej do smażenia
Składniki na sos fistaszkowy:
- 1 łyżka masła orzechowego
- sok z ok. ½ cytryny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie)
- 6 łyżek sosu sojowego
- łyżeczka imbiru startego na tarce
- około 50 ml wody
Do posypania
- szczypiorek
- prażony sezam
Do podania
- ryż
Wykonanie:
1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. Cukinię pokrój na grube kawałki, tofu w grubą kostkę, pieczarki na ćwiartki.
3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę/olej, podsmaż tofu i pieczarki, dodaj cukinię i smaż dosłownie przez chwile. Cukinia powinna być soczysta i jędrna, nie rozpapciana.
4. Do miseczki wrzuć wszystkie składniki na sos i dokładnie wymieszaj.
5. Zmniejsz temperaturę, wlej na patelnię sos i mieszaj, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty, dodaj więcej wody.
6. Na talerz nałóż ryż, polej daniem z patelni, posyp prażonym sezamem i poszatkowanym szczypiorkiem.
Uwagi:
Mam dla Ciebie jeszcze jedną wskazówkę. Jeśli chcesz, żeby ryż się szybko ugotował, namocz go wcześniej w wodzie. Możesz zrobić to rano, a po południu lub wieczorem przygotować pyszny posiłek w 15 minut.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na: warzywną tartę spiralną z cukinią, sałatka na bazie sałaty rzymskiej z cukinią i podsmażanymi dodatkami.









Wygląda przepysznie i zamierzam zaraz to zrobić, ale nie mam masła orzechowego.. Czy jeśli zastąpię je tahini, będzie ok?
Sama nie próbowałam, ale słyszałam, że ta zamiana wypada bardzo korzystnie. :)