W tej błyskawicznej cukinii, tofu i pieczarkach w sosie fistaszkowo-imbirowym  szybko się zakochasz! Totalnie umamiczny smak sosu fistaszkowego zabierze Cię w smakowy kosmos. Możecie mi wierzyć albo nie, ale ta potrawa to game changer w kuchni roślinnej. Szybko i pysznie jak w dobrej restauracji. To połączenie smaków to prawdziwy sztos! Będąc w gościnie u znajomych, zrobiłam taką właśnie kolację. Wszyscy się zajadali. Łącznie z 4-letnią Mają!
Cukinia, tofu i pieczarki w pysznym sosie imbirowo-fistaszkowym 
Składniki na 2 porcje:
  • 1 cukinia
  • 220 g naturalnego tofu
  • 200 g pieczarek
  • oliwa lub olej do smażenia
Składniki na sos fistaszkowy:
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • sok z ok. ½ cytryny
  •  1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego (opcjonalnie)
  •  6 łyżek sosu sojowego
  • łyżeczka imbiru startego na tarce
  • około 50 ml wody
Do posypania
  • szczypiorek
  • prażony sezam
Do podania
  • ryż
Wykonanie:

1. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2. Cukinię pokrój na grube kawałki, tofu w grubą kostkę, pieczarki na ćwiartki.

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę/olej, podsmaż tofu i pieczarki, dodaj cukinię i smaż dosłownie przez chwile. Cukinia powinna być soczysta i jędrna, nie rozpapciana.

4. Do miseczki wrzuć wszystkie składniki na sos i dokładnie wymieszaj.

5. Zmniejsz temperaturę, wlej na patelnię sos i mieszaj, aż woda odparuje i sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty, dodaj więcej wody.

6. Na talerz nałóż ryż, polej daniem z patelni, posyp prażonym sezamem i poszatkowanym szczypiorkiem.

Uwagi:

 Mam dla Ciebie jeszcze jedną wskazówkę. Jeśli chcesz, żeby ryż się szybko ugotował, namocz go wcześniej w wodzie. Możesz zrobić to rano, a po południu lub wieczorem przygotować pyszny posiłek w 15 minut.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na: warzywną tartę spiralną z cukinią, sałatka na bazie sałaty rzymskiej z cukinią i podsmażanymi dodatkami.

Zostaw komentarz

  1. Diana 2025-08-11 at 13:56 - Reply

    Wygląda przepysznie i zamierzam zaraz to zrobić, ale nie mam masła orzechowego.. Czy jeśli zastąpię je tahini, będzie ok?

    • Ewa Ługowska 2025-08-11 at 14:12 - Reply

      Sama nie próbowałam, ale słyszałam, że ta zamiana wypada bardzo korzystnie. :)