To dyniowe curry  w stylu tajskim to kosmos!! Niesowite, że można uzyskać smak tajskiego curry bez dodatku specjalistycznych past i składników. Jest lekkie, rozgrzewające, ale też dodaje energii. Uwielbiam kuchnię azjatycką. Magicznym składnikiem jest szafran. A to przez wzgląd na jego przeciwdepresyjne właściwości. Gdy na co dzień brakuje słońca, warto wesprzeć się naturalnymi metodami.

Dyniowe curry w stylu tajskim
Składniki na 4-6 porcji
  • 500 g dowolnej dyni
  • 1 czerwona papryka
  • garść jarmużu
  • 220 g tofu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 10 g imbiru
  • ok. 20 g oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczek curry (zobacz przepis na domowe curry)
  • 10 pręcików szafranu (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • ostre papryczki (opcjonalnie)
  • 70 g nerkowców namoczonych godzinę we wrzątku
  • 500 ml wody
Do podania ryż.
Wykonanie:
  1. Czosnek pokrój w plasterki, cebulę w kosteczkę, imbir zetrzyj na tarce. Podsmaż w dużym garnku na rozgrzanej oliwie.
  2. Dynię pokój w kostkę, paprykę w paski. Dodaj do garnka i podsmaż 3 minuty.
  3. Nerkowce odcedź, wrzuć do blendera, dodaj wodę i zblenduj na mleko. Wlej do garnka. Dodaj szafran i przyprawy. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
  4. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostę tofu.
  5. Zdejmij garnek z palnika i wrzuć jarmuż, wymieszaj (nie gotuj).
  6. Podawaj z ryżem i plasterkami ostrej papryczki (opcjonalnie).
Na zdrowie!

Zobacz również przepis na: sałatkę azjatycką  i mango sticky rice w zdrowej wersji

Zostaw komentarz