To dyniowe curry w stylu tajskim to kosmos!! Niesowite, że można uzyskać smak tajskiego curry bez dodatku specjalistycznych past i składników. Jest lekkie, rozgrzewające, ale też dodaje energii. Uwielbiam kuchnię azjatycką. Magicznym składnikiem jest szafran. A to przez wzgląd na jego przeciwdepresyjne właściwości. Gdy na co dzień brakuje słońca, warto wesprzeć się naturalnymi metodami.


Dyniowe curry w stylu tajskim
Składniki na 4-6 porcji
- 500 g dowolnej dyni
- 1 czerwona papryka
- garść jarmużu
- 220 g tofu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 10 g imbiru
- ok. 20 g oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczek curry (zobacz przepis na domowe curry)
- 10 pręcików szafranu (opcjonalnie)
- sól do smaku
- ostre papryczki (opcjonalnie)
- 70 g nerkowców namoczonych godzinę we wrzątku
- 500 ml wody
Do podania ryż.
Wykonanie:
- Czosnek pokrój w plasterki, cebulę w kosteczkę, imbir zetrzyj na tarce. Podsmaż w dużym garnku na rozgrzanej oliwie.
- Dynię pokój w kostkę, paprykę w paski. Dodaj do garnka i podsmaż 3 minuty.
- Nerkowce odcedź, wrzuć do blendera, dodaj wodę i zblenduj na mleko. Wlej do garnka. Dodaj szafran i przyprawy. Gotuj, aż warzywa zmiękną.
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojone w kostę tofu.
- Zdejmij garnek z palnika i wrzuć jarmuż, wymieszaj (nie gotuj).
- Podawaj z ryżem i plasterkami ostrej papryczki (opcjonalnie).
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na: sałatkę azjatycką i mango sticky rice w zdrowej wersji








