Czekoladowe talarki

Mała, słodka przekąska do pochrupania przy dobrym filmie. Uwaga uzależniają! Nie można się od nich oderwać, aż do ostatniego okruszka.

 

Składniki:

– 200g mąki gryczanej

– 4 łyżki kakao

– 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzika

–  1 duży banana lub 2 małe

– kilka łyżek mleka roślinnego (opcjonalnie)

 

  1. Banana blendujemy na gładko, dorzucamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy kilka łyżek mleka.
  2. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na cieniutki placek.
  3. Słoikiem, szklanką, kubkiem lub innym przyrządem odgniatamy koła lub inne kształty.
  4. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.

 

Gotowe talarki można polać orzechami z ksylitolem. Będą wtedy jeszcze słodsze.

 

Składniki:

– 4 łyżki ksylitolu

– 4 łyżki zmielonych orzechów.

 

Na rozgrzaną patelnie wsypujemy ksylitol oraz orzechy i smażymy do czasu aż cukier się rozpuści a orzechy zbrązowieją. Gorącą polewą ozdabiamy ciastka.

 

Na zdrowie 🙂

Zostaw komentarz