Mała, słodka przekąska do pochrupania przy dobrym filmie. Uwaga, te czekoladowe ciasteczka uzależniają! Nie można się od nich oderwać, aż do ostatniego okruszka.
Składniki:
– 200g mąki gryczanej
– 4 łyżki kakao
– 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzika
– 1 duży banana lub 2 małe
– kilka łyżek mleka roślinnego (opcjonalnie)
- Banana blendujemy na gładko, dorzucamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy kilka łyżek mleka.
- Ciasto dzielimy na mniejsze części. Formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na cieniutki placek.
- Słoikiem, szklanką, kubkiem lub innym przyrządem odgniatamy koła lub inne kształty.
- Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
Gotowe talarki można polać orzechami z ksylitolem. Będą wtedy jeszcze słodsze.
Składniki:
– 4 łyżki ksylitolu
– 4 łyżki zmielonych orzechów.
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy ksylitol oraz orzechy i smażymy do czasu aż cukier się rozpuści a orzechy zbrązowieją. Gorącą polewą ozdabiamy ciastka.
Na zdrowie 🙂