Kolacja Obiad Przepisy

De volaille z kaszy jaglanej z pieczarkami

Dodany przez on Styczeń 4, 2017

Gdy natchnienie bierze górę oddaję się mu, by niosło mnie przez bezmiar kuchennych odkryć i inspiracji. W takim stanie zawsze powstaje coś ciekawego i niespodziewanego. Tym razem zmaterializowało się w postaci wegańskiego de volaille z pieczarkami.  Istne cudo i rozkosz dla podniebienia. Zresztą, sprawdźcie sami.

De volaille z kaszy jaglanej z pieczarkami

Składniki na ciasto:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

-2 łyżki łupiny babki jajowatej

-2 łyżki mąki z ciecierzycy

-szczypta soli

-olej kokosowy do smażenia

-mąka kukurydziana lub z ciecierzycy do obtaczania

 

Składniki na farsz:

-250g pieczarek

-1 cebula

-1 duży ząbek czosnku

-2 łyżki oleju kokosowego

-sól i pieprz do smaku

-1 łyżeczka majeranku

-kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

-1/2 łyżeczki przyprawy garam masala (opcjonalnie)

 

  1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. W czasie, gdy kasza się gotuje, przygotowujemy farsz. Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
  4. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Do lekko jeszcze ciepłej kaszy dodajemy mąkę z ciecierzycy, łupinę babki jajowatej i sól.
  6. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż składniki się połączą. Formujemy z niego jedną kulę i odstawiamy na 15 minut, żeby się ścisnęło.
  7. Po 15 minutach ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy z niego 8 kulek.
  8. Każdą z ciastowych kulek rozgniatamy palcami aż powstanie w miarę cienki, okrągły placek.
  9. Na placek wykładamy 1,5-2 łyżeczki farszu, zlepiamy, formujemy w wałek, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  10. Pozostałym farszem możemy obsypać de volaille w naczyniu lub ozdobić talerz.

De volaille świetnie smakują z kaszą gryczaną i surówka z kiszonej kapusty.

 

Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!

 

Na zdrowie! 🙂

 

TAG
Podobne wpisy
16 komentarzy
  1. Odpowiedz

    Agata

    Wrzesień 15, 2017

    Wow! Petarda! No to mam jiz przepis na obiad niedzielny

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Wrzesień 16, 2017

      Smacznego! 🙂

  2. Odpowiedz

    Ewa

    Styczeń 3, 2018

    Cześć! 🙂
    Czy można zastąpić makę z ciecierzycy jakąś inna?
    Pozdrawiam!

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Styczeń 3, 2018

      Hej 🙂 Mozesz użyć kukurydzianej.

      • Odpowiedz

        Ewa

        Styczeń 3, 2018

        Dziękuję bardzo! 🙂

        • Odpowiedz

          Ewa Ługowska

          Styczeń 3, 2018

          Na zdrowie! :*

  3. Odpowiedz

    Biesy

    Styczeń 6, 2018

    A czym zastapic łupinę babki ??

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Styczeń 6, 2018

      Mozna dodać siemienia lnianego w tej samej ilosci.

  4. Odpowiedz

    Danka

    Styczeń 6, 2018

    A można je upiec w piekarniku zamiast smażyć?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Styczeń 6, 2018

      Można sprobować 🙂

  5. Odpowiedz

    Magdalena

    Październik 20, 2018

    Dzisiaj wypróbowane . Pyszne .

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Październik 20, 2018

      Cudownie!!!! Na zdrowie

  6. Odpowiedz

    Marta

    Październik 20, 2018

    Zrobiłam ale nie wyszło mi ,
    Może dlatego, że nie po 15 a 30 minutach chciałam formować z ciasta placuszki.
    Coś zrobiłam źle, jutro drugie podejście, nie poddam się 🙂

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Październik 20, 2018

      A czemu nie wyszły? Co sie z nimi stało?

  7. Odpowiedz

    Kasia

    Luty 3, 2019

    Zrobione, wyszły pyszne – pierwszy raz trzymałam się przepisu w 100% i warto było, choć chyba ciut za sucho ugotowałam kaszę, bo ciasto było baaardzo zwarte. Bałam się, że babka da jakiś posmak, ale w ogóle jej nie czuć.

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Luty 3, 2019

      Miło mi to słyszeć. Następnym razem będą jeszcze lepsze!

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.