Gdy natchnienie bierze górę oddaję się mu, by niosło mnie przez bezmiar kuchennych odkryć i inspiracji. W takim stanie zawsze powstaje coś ciekawego i niespodziewanego. Tym razem zmaterializowało się w postaci wegańskiego de volaille z kaszy jaglanej z pieczarkami.  Istne cudo i rozkosz dla podniebienia. Zresztą, sprawdźcie sami.

De volaille z kaszy jaglanej

De volaille z kaszy jaglanej z pieczarkami

Składniki na ciasto:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej

-2 łyżki łupiny babki jajowatej

-2 łyżki mąki z ciecierzycy

-szczypta soli

-olej kokosowy do smażenia

-mąka kukurydziana lub z ciecierzycy do obtaczania

Składniki na farsz:

-250g pieczarek

-1 cebula

-1 duży ząbek czosnku

-2 łyżki oleju kokosowego

-sól i pieprz do smaku

-1 łyżeczka majeranku

-kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

-1/2 łyżeczki przyprawy garam masala (opcjonalnie)

  1. Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
  2. W czasie, gdy kasza się gotuje, przygotowujemy farsz. Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę.
  3. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
  4. Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Do lekko jeszcze ciepłej kaszy dodajemy mąkę z ciecierzycy, łupinę babki jajowatej i sól.
  6. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż składniki się połączą. Formujemy z niego jedną kulę i odstawiamy na 15 minut, żeby się ścisnęło.
  7. Po 15 minutach ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy z niego 8 kulek.
  8. Każdą z ciastowych kulek rozgniatamy palcami aż powstanie w miarę cienki, okrągły placek.
  9. Na placek wykładamy 1,5-2 łyżeczki farszu, zlepiamy, formujemy w wałek, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  10. Pozostałym farszem możemy obsypać de volaille w naczyniu lub ozdobić talerz.

De volaille świetnie smakują z kaszą gryczaną i surówka z kiszonej kapusty.

Przepis wygrał w konkursie programu Marty Dymek „Twoja Zielona Rewolucja” na kanale Kuchnia +. Oto nagranie !

Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!

Na zdrowie! :)

Zostaw komentarz

  1. Agata 2017-09-15 at 18:21 - Reply

    Wow! Petarda! No to mam jiz przepis na obiad niedzielny

    • Ewa Ługowska 2017-09-16 at 06:20 - Reply

      Smacznego! :)

  2. Ewa 2018-01-03 at 19:11 - Reply

    Cześć! :-)
    Czy można zastąpić makę z ciecierzycy jakąś inna?
    Pozdrawiam!

    • Ewa Ługowska 2018-01-03 at 19:32 - Reply

      Hej :) Mozesz użyć kukurydzianej.

      • Ewa 2018-01-03 at 20:28 - Reply

        Dziękuję bardzo! :-)

        • Ewa Ługowska 2018-01-03 at 20:29 - Reply

          Na zdrowie! :*

  3. Biesy 2018-01-06 at 05:04 - Reply

    A czym zastapic łupinę babki ??

    • Ewa Ługowska 2018-01-06 at 07:06 - Reply

      Mozna dodać siemienia lnianego w tej samej ilosci.

  4. Danka 2018-01-06 at 20:31 - Reply

    A można je upiec w piekarniku zamiast smażyć?

    • Ewa Ługowska 2018-01-06 at 20:53 - Reply

      Można sprobować :)

  5. Magdalena 2018-10-20 at 13:20 - Reply

    Dzisiaj wypróbowane . Pyszne .

    • Ewa Ługowska 2018-10-20 at 16:26 - Reply

      Cudownie!!!! Na zdrowie

  6. Marta 2018-10-20 at 13:53 - Reply

    Zrobiłam ale nie wyszło mi ,
    Może dlatego, że nie po 15 a 30 minutach chciałam formować z ciasta placuszki.
    Coś zrobiłam źle, jutro drugie podejście, nie poddam się :)

    • Ewa Ługowska 2018-10-20 at 16:26 - Reply

      A czemu nie wyszły? Co sie z nimi stało?

  7. Kasia 2019-02-03 at 16:29 - Reply

    Zrobione, wyszły pyszne – pierwszy raz trzymałam się przepisu w 100% i warto było, choć chyba ciut za sucho ugotowałam kaszę, bo ciasto było baaardzo zwarte. Bałam się, że babka da jakiś posmak, ale w ogóle jej nie czuć.

    • Ewa Ługowska 2019-02-03 at 20:37 - Reply

      Miło mi to słyszeć. Następnym razem będą jeszcze lepsze!

  8. Grażyna 2020-12-02 at 15:35 - Reply

    Ewo, a ja mam pytanie odnośnie oleju kokosowego. Ma być nierafinowany czy rafinowany (ten bezzapachowy)? Nigdy nie wiem kiedy jakiego użyć ;)
    Pozdrawiam serdecznie.

  9. Marta 2021-02-03 at 21:18 - Reply

    Trzy dni chodziłam z tym przepisem w głowie i wielką ochotą na te de volaille, dzisiaj w końcu zrobiłam. Z braku babki jajowatej użyłam lnu mielonego, kaszę miałam ugotowaną poprzedniego dnia i niestety ciasto wyszło kiepskie. Strasznie mi się kleiło do rąk, w niczym nie przypominało tej piękniej kulki jak u Ciebie. Dodawałam więcej mąki z ciecierzycy, ale nie pomagało. Ostatecznie dodałam sporo zwykłej mąki by je skleić (nie jestem uczuleniowcem, ale unikam mąki pszennej), udało się, wyszło lepiej, choć i tak ciasto się rozwalało. Przy panierowaniu się trochę zasklepiło. Usmażyłam w końcu i zjedliśmy z chłopakiem, Nie rozwalały się, ale wiem, że to nie do końca było to. Gdzie popełniłam błąd?
    PS. dzięki wielkie za ten przepis <3

    • Ewa Ługowska 2021-02-04 at 09:19 - Reply

      Hej Marta. Nie zrobiłaś zgodnie z przepisem. Duża różnica jest w wykonaniu i składzie. Polecam zrobić tak, jak jest w recepturze.

    • Ewa Ługowska 2021-02-04 at 09:19 - Reply

      Trzymam kciuki!

  10. Dorota 2023-09-02 at 17:06 - Reply

    Według receptury też nie wyszły,kleiło się do rąk nie sposób napełnić farszem

    • Ewa Ługowska 2023-09-04 at 09:36 - Reply

      Hej! Zwilżałaś dłonie wodą? Na końcu jest nagranie z wykonaniem. Myślę, że może być pomocne.