Gdy natchnienie bierze górę oddaję się mu, by niosło mnie przez bezmiar kuchennych odkryć i inspiracji. W takim stanie zawsze powstaje coś ciekawego i niespodziewanego. Tym razem zmaterializowało się w postaci wegańskiego de volaille z kaszy jaglanej z pieczarkami. Istne cudo i rozkosz dla podniebienia. Zresztą, sprawdźcie sami.
De volaille z kaszy jaglanej z pieczarkami
Składniki na ciasto:
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
-2 łyżki łupiny babki jajowatej
-2 łyżki mąki z ciecierzycy
-szczypta soli
-olej kokosowy do smażenia
-mąka kukurydziana lub z ciecierzycy do obtaczania
Składniki na farsz:
-250g pieczarek
-1 cebula
-1 duży ząbek czosnku
-2 łyżki oleju kokosowego
-sól i pieprz do smaku
-1 łyżeczka majeranku
-kilka gałązek świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
-1/2 łyżeczki przyprawy garam masala (opcjonalnie)
- Kaszę dokładnie płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu przykrywamy i odstawiamy do przestygnięcia.
- W czasie, gdy kasza się gotuje, przygotowujemy farsz. Pieczarki oraz cebulę kroimy w małe kawałeczki, czosnek wyciskamy przez praskę.
- Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
- Dorzucamy pieczarki i przyprawy. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia.
- Do lekko jeszcze ciepłej kaszy dodajemy mąkę z ciecierzycy, łupinę babki jajowatej i sól.
- Ciasto dokładnie zagniatamy, aż składniki się połączą. Formujemy z niego jedną kulę i odstawiamy na 15 minut, żeby się ścisnęło.
- Po 15 minutach ciasto dzielimy na 8 równych części, formujemy z niego 8 kulek.
- Każdą z ciastowych kulek rozgniatamy palcami aż powstanie w miarę cienki, okrągły placek.
- Na placek wykładamy 1,5-2 łyżeczki farszu, zlepiamy, formujemy w wałek, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Pozostałym farszem możemy obsypać de volaille w naczyniu lub ozdobić talerz.
De volaille świetnie smakują z kaszą gryczaną i surówka z kiszonej kapusty.
Przepis wygrał w konkursie programu Marty Dymek „Twoja Zielona Rewolucja” na kanale Kuchnia +. Oto nagranie !
Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!
Na zdrowie! 🙂
22 Komentarze
Agata
Wow! Petarda! No to mam jiz przepis na obiad niedzielny
Ewa Ługowska
Smacznego! 🙂
Ewa
Cześć! 🙂
Czy można zastąpić makę z ciecierzycy jakąś inna?
Pozdrawiam!
Ewa Ługowska
Hej 🙂 Mozesz użyć kukurydzianej.
Ewa
Dziękuję bardzo! 🙂
Ewa Ługowska
Na zdrowie! :*
Biesy
A czym zastapic łupinę babki ??
Ewa Ługowska
Mozna dodać siemienia lnianego w tej samej ilosci.
Danka
A można je upiec w piekarniku zamiast smażyć?
Ewa Ługowska
Można sprobować 🙂
Magdalena
Dzisiaj wypróbowane . Pyszne .
Ewa Ługowska
Cudownie!!!! Na zdrowie
Marta
Zrobiłam ale nie wyszło mi ,
Może dlatego, że nie po 15 a 30 minutach chciałam formować z ciasta placuszki.
Coś zrobiłam źle, jutro drugie podejście, nie poddam się 🙂
Ewa Ługowska
A czemu nie wyszły? Co sie z nimi stało?
Kasia
Zrobione, wyszły pyszne – pierwszy raz trzymałam się przepisu w 100% i warto było, choć chyba ciut za sucho ugotowałam kaszę, bo ciasto było baaardzo zwarte. Bałam się, że babka da jakiś posmak, ale w ogóle jej nie czuć.
Ewa Ługowska
Miło mi to słyszeć. Następnym razem będą jeszcze lepsze!
Grażyna
Ewo, a ja mam pytanie odnośnie oleju kokosowego. Ma być nierafinowany czy rafinowany (ten bezzapachowy)? Nigdy nie wiem kiedy jakiego użyć 😉
Pozdrawiam serdecznie.
Marta
Trzy dni chodziłam z tym przepisem w głowie i wielką ochotą na te de volaille, dzisiaj w końcu zrobiłam. Z braku babki jajowatej użyłam lnu mielonego, kaszę miałam ugotowaną poprzedniego dnia i niestety ciasto wyszło kiepskie. Strasznie mi się kleiło do rąk, w niczym nie przypominało tej piękniej kulki jak u Ciebie. Dodawałam więcej mąki z ciecierzycy, ale nie pomagało. Ostatecznie dodałam sporo zwykłej mąki by je skleić (nie jestem uczuleniowcem, ale unikam mąki pszennej), udało się, wyszło lepiej, choć i tak ciasto się rozwalało. Przy panierowaniu się trochę zasklepiło. Usmażyłam w końcu i zjedliśmy z chłopakiem, Nie rozwalały się, ale wiem, że to nie do końca było to. Gdzie popełniłam błąd?
PS. dzięki wielkie za ten przepis <3
Ewa Ługowska
Hej Marta. Nie zrobiłaś zgodnie z przepisem. Duża różnica jest w wykonaniu i składzie. Polecam zrobić tak, jak jest w recepturze.
Ewa Ługowska
Trzymam kciuki!
Dorota
Według receptury też nie wyszły,kleiło się do rąk nie sposób napełnić farszem
Ewa Ługowska
Hej! Zwilżałaś dłonie wodą? Na końcu jest nagranie z wykonaniem. Myślę, że może być pomocne.