Kolacja Obiad Przepisy

Delikatna zupa z batatem i zielonym groszkiem

Dodany przez on Grudzień 2, 2019

Delikatna zupa z batatem i zielonym groszkiem to smak dzieciństwa.  Subtelne i doskonałe połączenie prostych składników przeniesie was do czasów beztroski, delikatnie otuli smakiem  oraz rozpieści słodyczą warzyw.

Delikatna zupa z batatem i zielonym groszkiem to bardzo podstawowy zestaw smaków. Warzywa użyte do zupy są słodkie, dlatego kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Dodatek zielonego groszku nadaje jej wyrazu i przede wszystkim wzbogaca w białko. Można uznać, że zastępuje tu kurczaka, który najczęściej występuje przy takim zestawieniu składników.

To rozgrzewające danie posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jego smak jest bardzo neutralny  jak w tradycyjnej polskiej kuchni. Prosta zupa, której przygotowanie zajmuje około 20 minut.

Zupę polecam zabielić wegańską śmietaną. Z tego, co się orientuję,  jest coraz bardziej dostępna i można ją kupić w popularnych dyskontach.  Opcjonalnie można użyć również wegańskiego, naturalnego  jogurtu np. kokosowego. Te smaki bardzo dobrze się skomponują.

Jeśli nie macie możliwości zakupu batatów, można użyć białych ziemniaków. Zupa będzie równie smaczna.

Delikatna zupa z batatem i zielonym groszkiem

Składniki (4 porcje):

– mały seler – około 200 g po obraniu

– duży batat  – około 400 g po obraniu

– dużą marchewka – około 200 g (ja nie obieram)

– 4 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– opakowanie mrożonego zielonego groszku – 450 g

– 5 ziaren ziela angielskiego

– 3 liście laurowe

– sól i pieprz do smaku

– 800 ml wody

– wegańska śmietana (opcjonalnie)

 

  1. Do garnka wlewamy olej, dorzucamy drobno pokrojony czosnek, ziarna ziela i listek laurowy. Podsmażamy.
  2. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.
  3. Gdy czosnek się zeszkli, dorzucamy marchewkę oraz seler, chwilę smażymy, następnie przykrywamy i dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Dolewamy wody i gotujemy przez chwilę. Dorzucamy bataty i gdy będą prawie ugotowane, wsypujemy groszek i gotujemy jeszcze około 3-5 minut.
  5. Na koniec doprawiamy jeszcze raz solą i pieprzem oraz zabielamy wegańską śmietaną.

 

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.