Deser z nasion chia doskonale sprawdza się jako przekąska do pracy. Zrobienie go zajmuje zaledwie kilka minut(plus czas oczekiwania), a przy tym jest pyszny i zdrowy. Bardzo efektownie wygląda przybrany owocami ( kulki, jak na zdjęciu, robi się łyżką do drylowania owoców).
Składniki:
– puszka mleka kokosowego
– 2 łyżki nasion chia
– owoce: kiwi, ananas, granat, melon lub inne
- Puszkę mleka kokosowego przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem kilka minut. Dzięki temu deser będzie bardziej puszysty. Jeżeli chcecie zaoszczędzić sobie czasu wystarczy dokładnie wymieszać wodę z białą częścią, tak by powstała jednolita masa.
- Do mleka dodajemy 2 łyżki nasion chia, mieszamy, przelewamy do naczynek i wstawiamy na noc do lodówki.
- Rano dodajemy umyte, obrane i pokrojone owoce. Nie mieszamy, jedynie układamy na wierzchu.
Na zdrowie! 🙂