Dip probiotyczny (nie tylko sałatkowy) – kimchi mayo

Dip probiotyczny (nie tylko sałatkowy) – kimchi mayo składa się z 2 składników. Prościej być już nie może! Prościej i pyszniej! Kimchi ma w sobie całą gamę smaków. Jest słodkie, słone, ostre i kwaśne. No i najważniejsze! Kimchi to esencja smaku umami. Ten dip podbije twoje serce. Jestem o tym przekonana.

Dip probiotyczny (nie tylko sałatkowy) – kimchi mayo ma w sobie masę wartości odżywczych i pro zdrowotnych. Dlatego to bardzo wyjątkowa forma majonezu. Kimchi, to koreańskie kiszonki, których głównym składnikiem jest kapusta pekińska. Dodaje się do niej ostrą paprykę gochugaru, marchewkę i kalarepę czasem również olej sezamowy i sos sojowy. Skład oczywiście może się bardzo różnić. W sklepach znajdziesz wersję wegańską oraz z użyciem sosu rybnego, dlatego jeśli jesteś na diecie wegańskiej, to przed zakupem koniecznie przeczytaj skład.

Majonezową kremowość i cudowną słodycz uzyskasz dzięki nerkowcom, które po zblendowaniu są super aksamitne. Jeśli chcesz, żeby majonez był bardzo gładki, to polecam użyć blnder wysokoobrotowy. Ja używam marki Vitamix.

sos probiotyczny
dip probiotyczny

Dip probiotyczny (nie tylko sałatkowy) – kimchi mayo

Składniki:

– 50 g nerkowców namoczonych w wodzie minimum 8 godzin

– 100 g kimchi

– woda do zblendowania (opcjonalne)

Wykonanie:

  1. Odlej wodę z nerkowców i dokładnie wypłucz.
  2. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika i zblenduj na aksamitny mojonez.
  3. W razie potrzeby dodaj wodę.

Podawaj np. ze szparagami ugotowanymi delikatnie na parze.

Na zdrowie!

Zobacz również przepisy na dip: pomarańczowy i cytrynowo-morelowy.

dip probiotyczny nie tylko sałatkowy

2 Komentarze

  • Marta
    Opublikowane 2023-06-07 14:36 0Polubienia

    Jakis czas temu kupilam kimchi i nie schodzilo nam. Za ostre. Lubie pikantne ale to az buzie wykrzywialo.
    Za to z tymi nerkowcami – wybitnie smaczne! Dziękuję za swietny przepis. Rozeslalam juz do wszystkich przyjaciolek linka 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.