Dip sałatkowy cytrynowo-morelowy O!M!G! Zakochacie się w tym smaku. Kwaśność cytryny doskonale równoważy słodycz moreli. Idealne zestawienie smaków. Wzbogaci każdą, sałatkę. Jest tak pyszny, że można podjadać go z warzywami pokrojonymi w słupki lub listkami cykorii. Pięknie komponuje się z goryczką, niwelując jej ostry smak.
Do zrobienia dipu sałatkowego cytrynowo-morelowego użyłam ekologicznej cytryny. Pomimo tego, przed starciem skórki, sparzyłam ją wrzątkiem i dobrze umyłam. Tę czynność należy wykonać przede wszystkim jeśli używasz cytryn z rolnictwa konwencjonalnego.
Jeśli nie masz lub nie lubisz suszonych moreli, możesz je zamienić np. na daktyle.
Aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję blenduje dip w małym pojemniku, przeznaczonym do robienia sosów. Po kilku sekundach blendowania uzyskuję konsystencję przypominającą lekki majonez. Od lat używam mojego ukochanego Vitamixa i bardzo go polecam. Ta maszyna to game changer. Odmieniła moją kuchnię. Do przygotowania dipu możesz oczywiście użyć dowolnego blender lub bardzo drobno pokroić wszystkie składniki i przygotować sos w stylu chimichurri.
Dip sałatkowy cytrynowo-morelowy
Składniki:
– sok i skórka otarta z 1 cytryny
– 50 ml oliwy z oliwek
– ½ łyżeczki soli
– 1 ząbek czosnku
– 4 morele suszone
– 2 cienkie plasterki imbiru
Wykonanie:
- Imbir i czosnek pokrój na mniejsze kawałki.
- Wrzuć wszystkie składniki do pojemnika i zblenduj na aksamitny sos.
Na zdrowie!