Dip sałatkowy cytrynowo-morelowy O!M!G! Zakochacie się w tym smaku. Kwaśność cytryny doskonale równoważy słodycz moreli. Idealne zestawienie smaków. Wzbogaci każdą, sałatkę. Jest tak pyszny, że można podjadać go z warzywami pokrojonymi w słupki lub listkami cykorii. Pięknie komponuje się z goryczką, niwelując jej ostry smak.

Do zrobienia dipu sałatkowego cytrynowo-morelowego użyłam ekologicznej cytryny. Pomimo tego, przed starciem skórki, sparzyłam ją wrzątkiem i dobrze umyłam. Tę czynność należy wykonać przede wszystkim jeśli używasz cytryn z rolnictwa konwencjonalnego.

Jeśli nie masz lub nie lubisz suszonych moreli, możesz je zamienić np. na daktyle.

Aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję blenduje dip w małym pojemniku, przeznaczonym do robienia sosów. Po kilku sekundach blendowania uzyskuję konsystencję przypominającą lekki majonez. Od lat używam mojego ukochanego Vitamixa i bardzo go polecam. Ta maszyna to game changer. Odmieniła moją kuchnię. Do przygotowania dipu możesz oczywiście użyć dowolnego blender lub bardzo drobno pokroić wszystkie składniki i przygotować sos w stylu chimichurri.

dip w miseczce
Dip sposób podania

Dip sałatkowy cytrynowo-morelowy

Składniki:

– sok i skórka otarta z 1 cytryny

– 50 ml oliwy z oliwek

– ½ łyżeczki soli

– 1 ząbek czosnku

– 4 morele suszone

– 2 cienkie plasterki imbiru

Wykonanie:

  1. Imbir i czosnek pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć wszystkie składniki do pojemnika i zblenduj na aksamitny sos.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz