Dip sałatkowy cytrynowo-morelowy

Dip sałatkowy cytrynowo-morelowy O!M!G! Zakochacie się w tym smaku. Kwaśność cytryny doskonale równoważy słodycz moreli. Idealne zestawienie smaków. Wzbogaci każdą, sałatkę. Jest tak pyszny, że można podjadać go z warzywami pokrojonymi w słupki lub listkami cykorii. Pięknie komponuje się z goryczką, niwelując jej ostry smak.

Do zrobienia dipu sałatkowego cytrynowo-morelowego użyłam ekologicznej cytryny. Pomimo tego, przed starciem skórki, sparzyłam ją wrzątkiem i dobrze umyłam. Tę czynność należy wykonać przede wszystkim jeśli używasz cytryn z rolnictwa konwencjonalnego.

Jeśli nie masz lub nie lubisz suszonych moreli, możesz je zamienić np. na daktyle.

Aby uzyskać gładką, aksamitną konsystencję blenduje dip w małym pojemniku, przeznaczonym do robienia sosów. Po kilku sekundach blendowania uzyskuję konsystencję przypominającą lekki majonez. Od lat używam mojego ukochanego Vitamixa i bardzo go polecam. Ta maszyna to game changer. Odmieniła moją kuchnię. Do przygotowania dipu możesz oczywiście użyć dowolnego blender lub bardzo drobno pokroić wszystkie składniki i przygotować sos w stylu chimichurri.

dip w miseczce
Dip sposób podania

Dip sałatkowy cytrynowo-morelowy

Składniki:

– sok i skórka otarta z 1 cytryny

– 50 ml oliwy z oliwek

– ½ łyżeczki soli

– 1 ząbek czosnku

– 4 morele suszone

– 2 cienkie plasterki imbiru

Wykonanie:

  1. Imbir i czosnek pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć wszystkie składniki do pojemnika i zblenduj na aksamitny sos.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.