Dip sałatkowy ziołowo-nerkowcowy, choć ma zupełnie inny skład, przypomina mi w smaku sos cezar. Pewnie dlatego tak idealnie komponuje się z sałatą rzymską. Z dodatkiem różnorodnych ziół stanowi bogactwo wartości odżywczych i bardzo przyjemny bukiet smakowy.
Tym razem do dipu, zamiast soku z cytryny, dodałam żywy ocet jabłkowy. Co oznacza żywy? Niepasteryzowany, w którym „dobre bakterie” mają przyjazne środowisko. W żywym occie znajduje się bogactwo składników odżywczych: witamin, mikro- i makroelementów, żywych enzymów i fitozwiązków o wysokiej aktywności biologicznej.
Dodawanie octu do posiłku w ilości dwóch łyżeczek stabilizuje poziom cukru we krwi i ogranicza jego skok po jedzeniu o około 20%. Badania dowodzą, że osoby cierpiące na cukrzycę typu 2, po spożyciu przed snem 2 łyżek stołowych octu (np. wymieszanego z wodą), mają korzystniejszy poziom cukru we krwi o poranku.
Ponadto stwierdzono, że łyżka octu dziennie pozytywnie pływa na ciśnienie krwi, tętnice i redukcję tłuszczu w organizmie. Przeprowadzono badania, podczas których jedna grupa osób z nadwagą dostawała codzienny napój z jedną do dwóch łyżeczek octu jabłkowego, druga grupa otrzymało placebo o smaku octu, trzecia to grupa kontrolna. Zaobserwowano nieznaczny ubytek wagi w pierwszej i drugiej grupie. Natomiast jedynie w pierwszej grupie (tej, która włączyła do diety ocet) odnotowano znaczną utratę tłuszczu trzewnego, który silnie koreluje z ryzykiem chorób przewlekłych. *
*Źródło: „Jak nie umrzeć przedwcześnie. Co jeść, aby dłużej cieszyć się zdrowiem”. Dr Greger Michael, Stone Grene
Dip sałatkowy ziołowo-nerkowcowy
Składniki na 4 porcje:
– 30 g nerkowców namoczonych minimum 8 godzin w wodzie
– 20 g żywego octu jabłkowego
– 80 g wody
– garść świeżych ziół: koperku, bazylii, mięty
– 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
- Nerkowce odlej i wypłucz, zioła poszatkuj.
- Wszystkie składniki zblenduj na aksamitny sos.
Idealnie sprawdzi się do sałatki na bazie sałaty rzymskiej z delikatnie podsmażanymi dodatkami.
Na zdrowie!
Spróbuj również dipu cytrynowego i pomarańczowego.