Domowa przyprawa curry moim zdaniem smakuje lepiej niż gotowa mieszanka. Kupuję ekologiczne przyprawy i sama mielę większość z nich. Dzięki temu wszystko jest, świeże, bardzo aromatyczne i dobrej jakości. W domowej przyprawie curry każdy składnik ma znaczenie.  Nie tylko przez wzgląd na smak, ale i właściwości.

Kmin rzymski (ziarna kuminu)

Kmin rzymski to przyprawa o głębokim, ziemistym aromacie, znana z silnych właściwości trawiennych i oczyszczających. W ajurwedzie pobudza „agni” – ogień trawienny – pomagając przetwarzać pokarm i usuwać toksyny z organizmu. Wspiera pracę wątroby, łagodzi wzdęcia.

Koper włoski (ziarna kopru włoskiego)

Koper włoski ma naturalne właściwości rozluźniające i wspomagające trawienie, dlatego często stosuje się go po posiłkach. Łagodzi gazy, kolki i uczucie wzdęcia, działając wyjątkowo delikatnie na żołądek.

Imbir (w proszku)

Imbir to jedna z najważniejszych przypraw w ajurwedzie – rozgrzewa i pobudza trawienie. Pomaga w oczyszczaniu kanałów energetycznych, poprawia krążenie i zwiększa witalność. Działa korzystnie na układ odpornościowy i oddechowy. Polecany szczególnie w chłodniejszych porach roku. Ma silne działanie rozgrzewające.

Kurkuma (w proszku)

Kurkuma to przyprawa o potężnych właściwościach oczyszczających i przeciwzapalnych. Wspiera wątrobę, krew i układ trawienny, pomagając usuwać toksyny z organizmu. W ajurwedzie uchodzi za roślinę świętą – symbol oczyszczenia i odnowy. Regularne stosowanie kurkumy poprawia odporność, koloryt skóry i ogólny stan zdrowia.

Amla (proszek z owocu agrestu indyjskiego)

Amla to jedno z najważniejszych ziół odmładzających w ajurwedzie, bogate źródło witaminy C i silnych antyoksydantów. Wzmacnia odporność i wspiera trawienie. Pomaga oczyścić organizm, a jednocześnie odżywia i regeneruje tkanki. Regularne stosowanie amli wspiera młodość, jasność umysłu i długowieczność.

Domowa przyprawa curry
Składniki
  • 8 łyżeczek kminu rzymskiego
  • 8 łyżeczek ziaren kolendry
  • 8 łyżeczek kopru włoskiego
  • 8 łyżeczek imbiru w proszku
  • 4 łyżeczki kurkumy
  • 4 łyżeczki proszku Amla
Wykonanie:

Wszystkie przyprawy wrzuć do młynka lub małego pojemnika blendera (takiego do robienia dressingów)  i zmiel na proszek. Przesyp do słoika i  dokładnie wymieszaj. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

Uwagi:

Jeśli nie masz możliwości samodzielnego mielenia możesz zakupić zmielone już przyprawy. Większość z nich kupiłam w sklepie online.

Źródło: „Ajurewdyjski detoks” dr Kulreet Chaudhary

Zobacz również przepis na dyniowe curry w stylu tajskim oraz  terapeutyczny kompot z gruszek.

Zostaw komentarz