Chipsy wielowarzywne bardzo dobrze zastępują tradycyjne, ziemniaczane. W przeciwieństwie do chipsów ze sklepu domowe nie zawierają substancji chemicznych, dlatego warto poświęcić pół godziny na ich przygotowanie.
Chipsom możemy nadać smak paprykowy (użyjcie do tego wybranej, sproszkowanej papryki: słodkiej, ostrej lub wędzonej) , ziołowy (do wyboru: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn itd.) lub czosnkowy. Można również zmieszać różne przyprawy.
Smacznie, zdrowe, kolorowe i bardzo chrupiące. W sam raz na piątkowy wieczór filmowy.
Skadniki:
– 1 marchewka
– 1 burak
– 1 batat
– 2 – 4 łyżki oleju
– dowolne przyprawy: zioła, papryka, czosnek (przeciśnięty przez praskę)
– sól
- Warzywa kroimy w bardzo cienkie plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy olej, sól, przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Wykładamy na blaszkę,tak żeby się nie stykały (można piec na 2 razy).
- Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni C na minimum 20 minut.
Zjadamy tego samego dnia.
Na zdrowie! :)
Blaszka wyłożona papierem do pieczenia? :)
Tak, jeśli nie chcesz jej myć później, ale nie jest to konieczne. :) Moja jest bardzo stara i muszę ją wykładać papierem zawsze.