Domowe chipsy wielowarzywne

Chipsy wielowarzywne bardzo dobrze zastępują tradycyjne, ziemniaczane. W przeciwieństwie do chipsów ze sklepu domowe nie zawierają substancji chemicznych, dlatego warto poświęcić pół godziny na ich przygotowanie.

Chipsom możemy nadać smak paprykowy (użyjcie do tego wybranej, sproszkowanej papryki: słodkiej, ostrej lub wędzonej) , ziołowy (do wyboru: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn itd.) lub czosnkowy. Można również zmieszać różne przyprawy.

Smacznie, zdrowe, kolorowe i bardzo chrupiące. W sam raz na piątkowy wieczór filmowy.

 

Skadniki:

– 1 marchewka

– 1 burak

– 1 batat

– 2 – 4 łyżki oleju

– dowolne przyprawy: zioła, papryka, czosnek (przeciśnięty przez praskę)

– sól

  1. Warzywa kroimy w bardzo cienkie plasterki, wrzucamy do miski, dodajemy olej, sól, przyprawy i dokładnie mieszamy.
  2. Wykładamy na blaszkę,tak żeby się nie stykały (można piec na 2 razy).
  3. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni C na minimum 20 minut.

Zjadamy tego samego dnia.

 

Na zdrowie! 🙂

 

2 Komentarze

  • Avatar
    Marta
    Opublikowane 2017-12-08 11:07 AM 0Polubienia

    Blaszka wyłożona papierem do pieczenia? 🙂

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2017-12-08 11:20 AM 0Polubienia

      Tak, jeśli nie chcesz jej myć później, ale nie jest to konieczne. 🙂 Moja jest bardzo stara i muszę ją wykładać papierem zawsze.

Zostaw komentarz