Domowe frytki w panierce z wegańskiego parmezanu

Przepis na domowe frytki w panierce z wegańskiego parmezanu jest baaardzo prosty, a przy tym powstałe danie z gatunku fast food, zachwyca smakiem i stosunkowo niską kalorycznością. Tradycyjne frytki smażone na głębokim tłuszczu przesiąknięte są nim do głębi. Przez co są smaczne, ale i tuczące oraz niezdrowe. Na szczęście mam dla Was pyszną alternatywę. Pieczone ziemniaczki w doskonale skomponowanej panierce z naturalnych składników: mąki migdałowej, płatków drożdżowych nieaktywnych, cebuli oraz czosnku w proszku oraz soli.

Nieaktywne płatki drożdżowe zazwyczaj są dostępne w sklepach z żywnością ekologiczną i to jest właściwie najpewniejsze źródło. Możliwe, że znajdziecie je również w hipermarketach na półkach ze zdrową żywnością. Z pewnością nie będzie problemu z nabyciem ich w sklepach internetowych. Podobnie jest z mąką migdałową. Jednak tu jest pewna alternatywa. Zamiast kupować gotową, można zmielić migdały.

Co to właściwie są te nieaktywne płatni drożdżowe? Jest to rodzaj drożdży dezaktywowany z udziałem wysokiej temperatury, dzięki czemu nie powodują przerostu grzybów w organizmie. Niestety osoby z alergią/nietolerancją na drożdże powinny ich unikać. Płatki drożdżowe są cenione w kuchni dzięki serowemu posmakowi i naturalnej właściwości wzmacniania smaku. Bogate są w białko, składniki mineralne i witaminy z grupy B (z wyjątkiem B12). Posiadają również wiele właściwości prozdrowotnych. Więcej na ten temat możecie przeczytać TU.

 

Domowe frytki w panierce z wegańskiego parmezanu

Składniki (3-4 porcje):
– 4 średnie ziemniaki
– olej do posmarowania ziemniaków

Wegański parmezan:

– 50 g mąki migdałowej (można zmielić migdały)
– 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
– 1 łyżeczka cebuli w proszku
– ½ łyżeczki czosnku w proszku
– ½ łyżeczki soli

Guacamole:

– 2 średniej wielkości dojrzałe awokado
– sok z 1-2 limonek (do smaku)
– ½ czerwonej cebuli
– garść świeżej kolendry
– sól i pieprz

 

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki, polewamy olejem i mieszamy, żeby równomiernie oblał każdy kawałek.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 ° C. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem pergaminowym.
  3. Składniki na wegański parmezan wrzucamy do robota kuchennego i mielimy na mąkę.
  4. Każdą frytkę obtaczamy w parmezanie, układamy na blaszce i pieczemy około 35-40 minut.
  5. Awokado obieramy, szybko skrapiamy sokiem z limonki, żeby nie ściemniało i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz kolendrę. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonki i dokładnie mieszamy.

Frytki zjadamy na gorąco.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.