Domowe wrapy prowansalskie ze szparagami i musem bazyliowym to absolutny komfort food. Kocham to ciasto. Ma wspaniałą strukturę, która sprawia, że każdy gryz jest niezwykłą przyjemnością. W środku szparagi, które bosko komponują się z suszonymi pomidorami i wędzonym tofu.
Wszyscy kochamy wrapy. Niestety te, które można kupić, mają dramatyczny skład. Niesamowite jak dużo chemii da się upchać w tak prostym produkcie!!! To nic innego jak świadectwo obłędu przemysłu spożywczego. Dlatego warto zrobić je w domu z prostych produktów o dobrej jakości.
Do zrobienia tych wrapów użyłam białych szparagów. W przeciwieństwie do większości osób bardziej wolę białe niż zielone. Uwielbiam ich mięsistość i słodki smak. Jeśli bardziej lubisz zielone, to jak najbardziej, możesz je zamienić.
Tym razem skusiłam się na tofu wędzone, którego już dawno nie jadłam. Moje ulubione to Smakotofu. Wyróżnia się przede wszystkim tym, że powstaje dzięki tradycyjnemu zakwasowi (żeby uzyskać twarożek-tofu z „mleka” sojowego potrzebny jest kwas). Jest delikatne i puszyste.
Świadomy wybór produktów jest dla mnie bardzo ważny.


Domowe wrapy prowansalskie ze szparagami i musem bazyliowym
Składniki na 3 wrapy:
- 100 g mąki owsianej + odrobina mąki do podsypywania
- 10 g łupiny babki jajowatej (mielona lub łuski)
- 1 łyżka nasion siemienia lnianego (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki soli
- 200 ml gorącej wody
Dodatki (3 porcje):
- 9 pomidorów suszonych w zalewie
- 3 garstki świeżego szpinaku
- 6 plasterków wędzonego tofu podsmażone na odrobinie oliwy z oliwek
- 6 białych lub zielonych szparagów ugotowanych na parze
- sól i pieprz do smaku
Mus bazyliowy:
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- duża garść posiekanej bazylii
- 1 pokrojony na plasterki ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Wymieszaj suche składniki, dodaj wodę i wyrób ciasto w dłoniach lub robocie planetarnym. Podziel na 3 części, uformuj kulki i rozwałkuj na kształt zbliżony do koła o wielkości patelni naleśnikowej. Tak cienko, jak się da. Pamiętaj o delikatnym podsypywaniu mąką. Rozgrzej patelnię, zmniejsz moc grzania i smaż na suchej raz z jednej raz z drugiej strony.
- Mus bazyliowy. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika i zblenduj na gładki mus.
- Na wrapie rozsmaruj mus. Na dole w jednym pasku ułóż wszystkie dodatki i zwiń, posyp solą i pieprzem według uznania. Przekrój na pół.
Uwagi:
Zamiast maki owsianej użyj: gryczanej, sorgo lub kukurydzianej.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na meksykańskie tacos oraz sos chimichurri.
