Dyniowo-imbirowa matcha latte

Dyniowo-imbirowa matcha latte smakuje obłędnie! Choć osobiście preferuje matche na samej wodzie, to od tego pysznego napitku trudno się oderwać. Jest jak marzenie o chwili zapomnienia i rozkosz podniebienia. Coś, co pozwala zanurzyć się w wewnętrznym świecie, pełnym przyjemności.

Bazą do dyniowo-imbirowej matcha latte jest oczywiście matcha (nie pijam kawy, ale jeśli wolisz można ją zastąpić espresso i też będzie pysznie). Najważniejsze w matchy jest to, by była dobrej jakości i odpowiednio zaparzona.

Jak wybrać dobrą matche

Najlepsza matcha to ta, która ma piękny, jasny kolor. Trudno jest dokładnie określić jej smak. To trochę jak opisać smak np. truskawki. Tego nie da się wytłumaczyć, to trzeba spróbować. Jasnozielona jest subtelna i aksamitna. Szara smakuje ohydnie. Jest cierpka i gorzka. Można bardzo słabo trafić. Myślę, że właśnie przez to wiele osób jej nie lubi.

Żeby kupić dobrą matchę należy przede wszystkim kierować się poleceniami. Moje ulubione to właściwie wszystkie ze sklepu Galeria Nagomi. Lubię też Moya Matcha wersję tradycyjną i luksusową. Te produkty będą się od siebie odrobinę różnić. Im bardziej szlachetna, tym smak będzie delikatniejszy.

Gdy już masz dobrą matchę to znaczy, że czas przygotować dyniowo-imbirową matcha latte!

Dyniowo-imbirowa matcha latte

Składniki na 1 duży kubek:

– 200 g napoju migdałowego lub innego

– 30 g surowej dyni np. piżmowej lub hokkaido

– średniej grubości plasterek imbiru

– wybrana substancja słodząca do smaku (opcjonalnie)

– 1 płaska łyżeczka matchy

– 50 ml wody w temp. 60 stopni C

Wykonanie:

  1. 150 ml napoju migdałowego zblenduj w małym pojemniku z dynią, imbirem i substancą słodzącą (opcjonalnie). Podgrzej w rondelku (u mnie, w wyniku wysokich obrotów, blender podgrzewa miksturę).
  2. Do szklanki wsyp matchę i zalej wodą. Spień przy pomocy ręcznego spieniacza do mleka.
  3. Podgrzej 50 ml napoju roślinnego i spień przy pomocy ręcznego spieniacza do mleka.
  4. Do szklanki na latte wlej matche, dyniowo-imbirowy napój, a następnie spieniony napój migdałowy.

Smacznego!

Zobacz również przepis na rozgrzewające złote mleko.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Verified by MonsterInsights