Ekspresowe fit pizzerinki z cukinii

To już ostatni kawałek cukinii przed świeżą dostawą. Pomysłów mam jeszcze całkiem sporo, więc nie ma na co czekać, tylko trzeba brać się do działania i korzystać z wszystkich letnich dobrodziejstw.

Dziś specjalnie przy piątku coś pozornie rozpustnego, czyli pizza. Nie znam osoby, która nie lubi tego przysmaku kuchni włoskiej. Jednak ta pod wieloma względami różni się od tradycyjnej. Przede wszystkim jest zdrowa, wegańska, bezglutenowa, niskokaloryczna i nie zawiera spulchniaczy. Można zajadać się nią do woli.
Przy robieniu pizzerinek nie zapomnijcie o inwencji twórczej. Można dodać do niej jeszcze wiele innych smakołyków tj. oliwki, kapary, pomidorki koktajlowe, posypać świeżymi ziołami lub rukolą.

Składniki:
– 9 krążków cukinii (u mnie średnica 12 cm, grubość 2 cm)
– 9 łyżek passaty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
– 4 cebulki dymki
– 1 kostka tofu naturalnego lub marynowanego
– ½ czerwonej papryki
– 1 żółta papryka
– 4 pieczarki
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżka ziół prowansalskich
– 5 łyżek oleju rzepakowego
– ostre papryczki (opcjonalnie)

1. Cukinię myjemy i kroimy w plastry. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy olejem i passatą/koncentratem.
2. Warzywa i pieczarki dokładnie myjemy, z tofu odsączamy wodę i kroimy wszystko na drobną kostkę (szczypiorek z cebulki kroimy i odkładamy do posypania). Mieszamy z przyprawami i 3 łyżkami oleju. Przygotowane warzywa nakładamy na krążki cukinii.
3. Pizzerinki wkładamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
4. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem oraz świeżo mielony pieprzem.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.