Faszerowane pieczarki portobello

Przepis jest wprawdzie na pieczarki, ale chciałabym zwrócić wam szczególną uwagę na wykorzystanie świeżych ziół.  Potrawy z dodatkiem tych aromatycznych roślin nabierają wyrazu. W zależności od tego, które z ziół wybierzecie będą smakować inaczej.  Miałam ostatnio przyjemność  użyć świeżych, dzikich ziół, które nabyłam na BioBazarze.  Niestety nie udało mi się poznać ich nazw (przy następnej wizycie dopytam), ale ich smak i aromat zamienią każdą potrawę w niecodzienne danie, pełne nowych, kulinarnych  doznań. Dlatego  proponuję wam, abyście odważyli się na eksperymenty i używali przypraw w różnych kombinacjach, wtedy wasze potrawy ożyją i nabiorą ciekawego smaku.

 

Składniki:

– 10 sztuk pieczarek partabello lub około 20 zwykłych

– 100 g cukinii

– ½ kostki tofu

–  ⅓ czerwonej papryki

– ½ małej czerwonej cebuli

– ⅓ pęczka koperku

– 2 ząbki czosnku

– świeże lub suszone zioła według uznania (tymianek, rozmaryn, oregano, zioła prowansalskie lub inne)

– 4 łyżki oleju rzepakowego

– łyżeczka curry

– sól i pieprz do smaku

 

  1. Pieczarki myjemy i wrzucamy na kilka minut do wrzącej wody. Odcedzamy i studzimy. Wycinamy ogonki.
  2. Warzywa, ogonki z pieczarek oraz tofu kroimy na drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę i drobno kroimy koperek. Dodajemy olej, przyprawy, zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
  3. Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Najlepiej smakują podane z ulubioną kaszą.

 

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.