Figa z makiem z pasternakiem

To niesamowite, ale ta potrawa istnieje naprawdę. To nie tylko staropolskie porzekadło. Nie ma wprawdzie informacji, jak wyglądała stara receptura, ale udało mi się dowiedzieć, że był to specjał przyrządzany na Wigilię. Dlatego też figa z makiem z pasternakiem kończy serię przepisów o zapomnianych warzywach, zaczynając jednocześnie kolejny dział wegańskich i bezglutenowych świątecznych pyszności.

Pasternak w wyglądzie, jak i w smaku przypomina pietruszkę. Jest bardzo słodki, dobrze komponuje się z makiem i figami. Danie to przede wszystkim polecam wytrawnym wielbicielom staropolskiej tradycji kulinarnej. Nie przypomina znanych nam słodyczy czy deserów. Jest to cos zupełnie innego… prawdziwa gratka dla poszukiwaczy smaków.

 

Składniki (10 porcji):

-4 korzenie pasternaku

-4 szklanki mleka roślinnego

-3 łyżeczki agaru

-200g mielonego, suchego maku

-150g suszonej figi

-⅓ łyżeczki wanilii w proszku

 

  1. Pasternak myjemy, obieramy, kroimy w krążki i gotujemy do miękkości w 2 szklankach mleka.
  2. Po ugotowaniu dokładnie blendujemy na gładką masę, dolewamy do niego agar rozpuszczony w ½ szklanki wody. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Gorący rozkładamy do naczynek i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Mak gotujemy w 2 szklankach mleka na małym ogniu około 1-1,5 godziny. W trakcie gotowania dorzucamy figi pokrojone w kostkę (jednego zostawiamy do ozdoby) oraz wanilię.
  4. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia, po czym układamy do naczynek, przykrywając pasternak.
  5. Na koniec deser ozdabiamy pokrojoną figą. Możemy użyć również orzechów.

 

Na drowie! 🙂

2 Komentarze

  • Dorota
    Opublikowane 2024-01-29 17:50 0Polubienia

    zgromadziłam wszystkie składniki. moje korzenie pasternaku są dosyć duże w sumie ważą koło kilograma . czy to dużo ,czy w sam raz ?
    zazwyczaj w sklepach widziałam mniejsze korzenie. Dlatego bardzo proszę o podanie orientacyjnej wagi pasternaku. Bo reszta jest w porządku.
    przepis sam w sobie jest rewelacyjny. i bardzo za niego dziękuję . Cieszę się ,że po prostu go znalazłam.
    Serdecznie pozdrawiam .

    Dorota

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.