Każdy ze składników to prawdziwy cud natury, ale w tym przypadku skupmy się na figach.
Wyróżnia się dużą zawartością wapnia w 100 g suszonych owoców znajduje się aż 162 mg. Spośród wszystkich suszonych owoców mają największą zawartość błonnika aż 10 g w 100 g! Dzięki temu są wspaniałym wsparciem dla układu pokarmowego. Suszone figi to również skarbnica magnezu i potasu. To naturalna suplementacja witamin m.in. A i C.
Zasadniczo wszystko co pochodzi z natury sprzyja zdrowiu, a gdy jeszcze można to połączyć w pyszną całość, to już jest prawdziwy raj na Ziemi!


Figowe kulki mocy z chrupiącym orzechem macadamia
Składniki:
- 6 suszonych fig
- 40 g czekolady 100% (bez żadnych dodatków), polecam z surowego kakao
- 10 orzechów macadamia (dowolne)
- mała garstka pistacji (dowolne)
- 100 ml mleka migdałowego
- 3 łyżeczki dowolnej pasty z orzechów np. migdałowej, pistacjowej, z orzeszków ziemnych, z orzechów laskowych
Wykonanie
- Figi wrzuć do miseczki i zalej gorącą wodą. Odstaw na około 30 minut. Przecedź (wodę możesz wypić, jest słodka) i odetnij końcówki z fig.
- Czekoladę rozdrobnij i podgrzej z mlekiem. Cały czas mieszaj aż zgęstnieje.
- 4 orzechy macadamia oraz pistacje posiekaj nożem.
- Figi delikatnie przekrój tak, by móc je otworzyć.
- Do środka włóż pastę z orzechów i orzech macadamia.
- Wrzuć do rozpuszczonej czekolady, dokładnie obtocz i wyjmij na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia.
- Na koniec posyp rozkruszonymi orzechami.
- Wstaw na 30 minut do zamrażalnika aby czekolada stężała
Smacznego!
Zobacz również przepis na kawowe pączusie lub kokosowo-migdałowe kulki mocy.
