Finaliści konkursu „Śniadanie bez glutenu, wegańskie, bez białego cukru”

A oto 10 finalistów konkursu „Śniadanie bez glutenu, wegańskie, bez białego cukru” i 10 propozycji na pyszne rozpoczęcie dnia!  Jest w czym wybierać. Dziękuję, za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Wybór był bardzo trudny. Wszyscy wykazali się kreatywnością i ciekawym doborem składników. Spośród wszystkich nadesłanych zgłoszeń wyróżnionych została 10 z których, tylko 1 osoba otrzyma nagrodę. Na zwycięzcę można głosować pod postem na Instagramie oraz Facebooku. Do osoby z największą ilością głosów wysyłam książki „Misa Mocy” i „Misa Mocy 2” oraz piękny lniany fartuch. Zapraszam do głosowania.

1. Amarantusianka z chia i pieczonymi owocami (Sandra)

Składniki:

  • 50g nasion amarantusa
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (np kokosowego, owsianego)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 banan
  • 1 płaska łyżka chia
  • 1/2 łyżki soku z limonki + odrobina skórki
  • 2 łyżki śmietanki kokosowej lub gęstego jogurtu roślinnego
  • szczypta soli
  • 100g owoców leśnych, śliwek
  • 1 łyżka ksylitolu
  • odrobina świeżej mięty lub melisy

Przygotowanie:

Amarantus zalej wodą i zostaw na całą noc. Owoce przełóż do mniejszego naczynia żaroodpornego, posyp ksylitolem i piecz ok 15-20min w temperaturze 190 stopni.

Namoczony szarłat wypłucz na drobnym sitku. Do garnuszka dodaj przepłukane ziarenka, wodę, mleko, wodę z kwiatów pomarańczy, rozgniecioną w najgrubszym miejscu trawę cytrynową (ja to robię poprzez uderzanie w nią tępą stroną dużego noża) oraz syrop klonowy i szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok 25min (u mnie najpierw 5 min bez przykrycia, a później z pokrywką), co jakiś czas mieszaj. Po 10 min dorzuć pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Po tym czasie dodaj chia i gotuj jeszcze 2 min. Zdejmij z ognia i wyrzucić trawę cytrynową. Banana można lekko rozgnieść łyżką, albo zostawić w kawałkach. Na koniec dodaj sok z limonki i śmietankę kokosową. Delikatnie wymieszaj.

Gotową amarantusiankę podaj z pieczonymi owocami, miętą i startą skórką z limonki.

2. Makaronowa cukinia (Izabela)

Składniki:

  • 1 średnia cukinia, 
  • 1-2 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 
  • starty kawałek świeżego imbiru (ok 1cm)
  • szczypta czosnku granulowanego lub papryczki chilli (opcjonalnie) 
  • 3-6 kawałki suszonych pomidorów w oleju lub pomidorki koktajlowe 
  • 2-3 łyżki wegańskiej śmietany z nerkowców
  • odrobina soku z cytryny (tylko by przełamać smaki) 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego bezglutenowego 
  • garść pistacji łuskanych niesolonych 
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

Umytą cukinię pokrój obieraczką na makaron spagetti. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć imbir i czosnek lub chilli, podsmaż. Wrzuć makaron z cukinii i dynamicznie mieszając podsmaż go przez chwilę aż odrobinę zmięknie, ale nadal był jędrny. Dodaj sos sojowy i pieprz – wymieszaj i zdejmij z ognia. Pokrój suszone pomidory w mniejsze kawałki, pistacje zetrzyj na tarce (kilka zostaw dla ozdoby). Makaron wyłóż na talerz. Nałóż łyżką kilka kleksów wegańskiej śmietany z nerkowców, dodaj pokrojone suszone pomidory, posyp pistacjowym „parmezanem” i kilkoma całymi orzeszkami pistacjowymi. 

3. Tofucznica z warzywami we włoskim stylu (Justyna)

 
Składniki:

  • 90 g naturalnego tofu 
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 średnia pieczarka
  • 1 średni pomidor
  • kilka oliwek
  • olej do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki: kurkumy, oregano, bazylii i lubczyku

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę, następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię z olejem.

Pomidora pokrój w kostkę, oliwki w plasterki, a pieczarkę zetrzyj w plasterki na tarce.

Na patelnię dorzuć pieczarkę i chwilę podsmaż (można doprawić odrobiną soli i pieprzu). Następnie dodaj tofu rozgniecione widelcem. Wszystko podsmażyć, następnie dodaj pomidor. Gdy pomidor zmięknie wrzuć oliwki oraz przyprawy (sól i pieprz wedle uznania), całość jeszcze chwilę podsmaż. Tofucznicę podaj z bezglutenowym pieczywem, które warto podpiec w piekarniku lub tosterze, aby przyjemnie chrupało. Możesz również dodać ogórek kiszony, który będzie idealnie komponował się z całością.

4. Naleśniki z „białym serem” (Justyna)

Składniki na farsz: 

  • 115g kaszy jaglanej 
  • 350ml mleka sojowego (lub innego ulubionego)
  • 1 duże opakowanie tofu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju kokosowego 
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
  • 5-6 łyżek soku z cytryny 
  • 3 łyżki syropu klonowego 
  • 3 łyżki cukru kokosowego (daje delikatny karmelowy aromat) 
  • trochę mleka kokosowego (opcjonalnie) 

Przygotowanie: 

Kaszę wypłucz zimną, a następnie gorącą wodą (w ten sposób pozbędziesz się goryczki). Przełóż do garnka, dodaj mleko i sól, po czym gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie bardzo bardzo miękka. 

Po przestudzeniu dodaj resztę składników i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj więcej syropu klonowego lub soku z cytryny. Masę przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Masę możesz użyć jako nadzienie do naleśników, gofrów lub chleba. Świetnie smakuje na ciepło (ja swoje naleśniki dodatkowo podsmażam jeszcze na masełku od naturli).  

5. Naleśniki z mąki kasztanowej z owocami (Monika)

Składniki:

  • 5 łyżek mąki kasztanowej
  • 1/3-1/2 szklanki wody
  • owoce sezonowe
  • masło orzechowe / krem ​​daktylowy / jogurt kokosowy

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sitko. Stopniowo dodawaj wodę i mieszaj masę widelcem. Masę odstaw na około 15 minut, żeby zgęstniała, dzięki czemu naleśniki będą puszyste. Naleśniki smaż na oleju kokosowym przez około minutę z jednej strony i chwilę z drugiej. Naleśniki podaj z ulubionymi owocami i masłem orzechowym / kremem daktylowym lub jogurtem kokosowym.

6. Placuszki wytrawne kokosowo-szpinakowe (A.)

Składniki na ciasto (na 5 szt):

  • 100ml mleka ryżowo-kokosowego
  • 50g mąki owsianej bezglutenowej 
  • 50g szpinaku baby
  • 1 łyżeczka łuski babki jajowatej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
  • Pieprz i cząber – do smaku 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Przypraw wedle własnego uznania. Smaż chwilę do zrumienienia z każdej strony na suchej, mocno rozgrzanej patelni (u mnie naleśnikowa). 

Składniki na pesto z rukoli:

  • 15g rukoli 
  • 13g pestek słonecznika 
  • Łyżką oleju lnianego 
  • Woda(odrobina dla konsystencji)
  • Sól 

Przygotowanie:

Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni. Ostudzone ziarno zblenduj z odrobiną wody (u mnie 2 łyżki). Do słonecznikowej masy dodaj rukolę, sól oraz olej lniany i zblenduj na gładko.

Placuszki podaj z ulubionymi warzywami, bądź wegańskim nabiałem.

7. Tapioka na mleku kokosowym (Anna)

Składniki:

  • 250ml mleka kokosowego
  • 25g tapioki
  • kiwi
  • ziarna do posypania (sezam, siemię lniane, nasiona chia)

Przygotowanie:

Tapiokę zalej 100ml mleka i gotuj, aż kuleczki zrobią się przezroczyste.

Podczas gotowania tapioka będzie gęstniała, więc dolewaj mleka do momentu aż zużyjesz 250ml.

Na zakończenie dodaj owoce kiwi i posyp ziarnami.

8. Gofry wegańskie w wersji wytrawnej (Ania )

Składniki na gofry:

  • mąka kukurydziana – 1 szklanka
  • mąka ryżowa – 1 szklanka 
  • mąka kartoflana – 1/2 szklanki 
  • soda – 1 łyżeczka (lub bezglutenowy proszek do pieczenia)
  • Ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
  • mleko roślinne (u mnie ryżowe) – 2 szklanki 
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki
  • sól – 1/2 łyżeczki

Przygotownie:  

Suche składniki (mąki, sól, soda) połącz w jednej misce.

Mokre składniki (mleko, ocet, olej) połącz w drugiej.

Mokre składniki wlej do suchych. Ciasto dokładnie wymieszaj (mikserem lub ręcznie). Ciasto zostaw na 10-15 min. W tym czasie dobrze nagrzej gofrownicę i posmaruj ją niewielką ilością oleju. Gofry piecz ok 8 minut. Nie otwieraj gofrownicy w czasie pieczenia.

Składniki do pasty z zielonego groszku:

  • ugotowany świeży lub mrożony zielony groszek (ewentualnie z puszki)
  • klika listków mięty
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cebula (pokrojona w kostkę i zeszklona na oliwie)

Wszystkie składniki z wyjątkiem cebuli zmiksuj na gładką masę, następnie dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj.

Gofry posmaruj pastą z zielonego groszku i przyozdób dodatkami. Polecam: ugotowany i obrany ze skórki bób, grillowaną w plasterkach cukinię lub batat, zeszkloną czerwoną cebulę i grillowaną czerwoną paprykę.

9. Jaglanka (Karolina)

Składniki:

  • kasza jaglana
  • mleko migdałowe
  • płaska łyżka masła orzechowego
  • karmelizowane gruszki
  • czereśnie
  • czarne jeżyny
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłucz dwukrotnie, następnie ugotuj na mleku migdałowym. Dodaj płaską łyżkę masła orzechowego, wymieszaj. Na wierzchu ułóż karmelizowane gruszki, czereśnie lekko podgrzane w garnuszku (tak, żeby puściły sok) oraz czarne jeżyny. Całość posyp delikatnie wiórkami kokosowymi.

10. Wegańskie grzanki (Alicja)

Składniki na pastę cukiniową:

  • 1 cebula 
  • 1 duża marchew 
  • 1 cukinia 
  • tofu

Przygotowanie:

Marchew zetrzyj na dużych oczkach, cukinię pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj marchew i chwilę podsmaż. Na koniec wrzuć cukinię i duś pod przykryciem do miękkości. Wystudź. Do przestudzonych warzyw dodaj serek tofu, dopraw solą , pieprzem i natką . Całość zmiksuj na pastę.

Składniki na smalczyk wegański:

  • 2 cebule
  • 1 jabłko
  • 2 puszki białej fasoli
  • łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Na oleju zeszklij 2 cebule pokrojone w kostkę, następnie dodaj 1 jabłko pokrojone w kostkę. Podsmaż i na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem (ewentualnie wegetą). Do pojemnika wrzuć 2 puszki białej fasoli i zawartość patelni oraz łyżkę oleju kokosowego.  Zmiksuj na jednolitą masę.

Przygotowane pasty podawaj na grzankach bezglutenowych z pomidorkami lub ogórkami (do smalczyku polecam ogórki kiszone).

 

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.