Fit brownie z batata z masłem z prażonych orzechów laskowych i frużeliną wiśniową

Fit brownie z batata z masłem z prażonych orzechów laskowych i frużeliną wiśniową jest jak koło ratunkowe, gdy masz nieodpartą pokusę sięgnięcia po niezdrowe słodycze. Mocno czekoladowe, z aromatem nutelli rozpływa się w ustach i wynosi na orbitę rozkoszy. Uwielbiam!

Brownie jest bardzo prostym ciastem przede wszystkim dlatego, bo nie posiada spulchniaczy i nie ma obawy, że nie wyrośnie lub zrobi się zakalec. Brownie wychodzi zawsze. Można się bawić dodatkami i żonglować składnikami. Przepis na fit brownie z batata z masłem z prażonych orzechów laskowych i frużeliną wiśniową służy przede wszystkim jako inspiracja do stworzenia własnej, najlepszej na świecie wersji. Moje ciasto powstało spontanicznie, by zapobiec rzuceniu się na sklepowe słodycze podczas miesiączki. ;). Recepturę zamieszczam na Waszą prośbę. Na szczęście spisałam składniki,  by móc obliczyć kaloryczność. Po upieczeniu podzieliłam je na 6 porcji, z czego każda miała około 300 kcal.  

Dlaczego ciasto jest fit? Gdybym robiła je bez liczenia kalorii, z pewnością znalazłaby się tam mąka  z orzechów, która nadałaby ciastu większej sypkości. Dałbym też więcej słodzika. To znacznie podniosłoby kaloryczność ciasta. Ponadto dodatek espresso podkreśla czekoladowy smak. Dzięki czemu nie trzeba dodawać aż takiej ilości kakao. Zamiast czekoladowej polewy zrobiłam frużelinę wiśniową. Wiśnie doskonale komponują się z czekoladowym ciastem. Myślę, że fantastycznie sprawdzą się również maliny i truskawki.

Strzałem w dziesiątkę okazało się masło z prażonych orzechów laskowych, które daje posmak nutelli!  Do przepisu użyłam gotowego produktu, ale możesz również uprażyć orzechy na patelni, skruszyć łupinę i zmielić orzechy. Ta forma również świetnie się sprawdzi.

Czekam na Twoją wersję!

Fit brownie z batata z masłem z prażonych orzechów laskowych i frużeliną wiśniową

Składniki  (blacha 20×20 cm):

– 400 g batata (waga na surowo bez skórki)

– 60 g mąki kukurydzianej

– 50 g mąki owsianej bezglutenowej

– 50 g masła z prażonych orzechów laskowych

– podwójne espresso

– 100 g syropu klonowego

– 70 g kakao

– ½ łyżeczki soli

– mleko roślinne (opcjonalnie)

Składniki na frużelinę:

– 450 g wiśni mrożonych

– 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

– wybrana  substancja słodząca do smaku

Wykonanie:

  1. Batat ugotuj, odcedź i zblenduj na mus.
  2. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Grzanie góra-dół.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki, przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut.
  4. Wiśnie wsyp do garnka zagotuj i gotuj na małym ogniu przez chwilę.
  5. Do szklanki wsyp skrobię ziemniaczaną, dodaj 100 ml wody, dokładnie wymieszaj oraz wlej do wiśni. Natychmiast wymieszaj. Mieszaj jeszcze przez kilka minut, aż zgęstnieje.
  6. Ciasto polej fruzeliną (mogą być gorące).

Uwagi:

Masa na brownie powinna być gęsta. Pamiętaj o tym, że mąki mają różną chłonność i w razie potrzeby możesz dodać mleka roślinnego lub wsypać więcej mąki.

Do frużeliny możesz użyć innych, dowolnych owoców.

Mąki możesz wymienić zgodnie z osobistymi preferencjami i przetestować.

Do przepisu możesz użyć dowolnego słodzika. W razie potrzeby wymień na ten, który możesz/masz.

Polecam również przepis na: markizy i praliny z orzechów laskowych, ciasteczka śliwkowe z polewą daktylową, pieguski z masłem orzechowym.

4 Komentarze

  • Avatar
    Anna
    Opublikowane 2021-03-09 9:12 PM 0Polubienia

    To brownie jest przepyszne :))) bardzo czekoladowe. Ja zrobiłam z fruzelina malinowa, ale spróbuję też z wiśniami. Pozdrawiam wszystkich brownie maniaków

  • Avatar
    Dorota
    Opublikowane 2021-03-12 11:56 AM 0Polubienia

    Czym można zastąpić masło z prażonych orzechów laskowych?

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.