Fit burger z pieczarek z sosem pomidorowym

Uwielbiam dania typu fast food w zdrowej wersji. Zaspokaja potrzeby smakowe, jednocześnie zapobiegają drobnym grzeszkom i sięganiu po sklepowe łakocie. Kiedyś wracając z treningu potwornie głodna, mijałam po drodze sklepy. Zbierając język z chodnika, przyglądałam się wystawom, które kusiły słodyczami, pączkami, słonymi przekąskami i całą masą niezdrowych fast foodów. Gdy prawie już sięgałam po jeden z nich, przypomniałam sobie, że w domu czekają na mnie tacos i frytki z wegańskim parmezanem, a na deser ciasto czekoladowe. W jednej sekundzie oprzytomniałam, wyszłam ze sklepu i truchtem skierowałam się w stronę mieszkania, gdzie czekała na mnie prawdziwa zdrowa uczta. Oczywiście nie zawsze jest tak kolorowo, ale nie ma też na co narzekać. 😉

 

Fit burger z pieczarek z sosem pomidorowym

Składniki ( 4 porcje):

– 8 dużych pieczarek do faszerowania lub pieczarki portobello
– 30 g kaszy jaglanej suchej
– 100 g zielonej soczewicy
– 50 ml oleju + olej do posmarowania
– 50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej
– 1 duży ząbek czosnku
– sól i pieprz
– ostra papryka w proszku
– 1 łyżeczka garam masala (mieszanka przypraw: kolendra, cynamon, kardamon, pieprz czarny, liść laurowy, goździki, anyż)
– wybrane warzywa: sałata, pomidor, ogórek zielony, ogórek kiszony, gotowany burak, papryka, rzodkiewka

 

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie w proporcjach 1:2. Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy.
  2. Ugotowaną kaszę, soczewicę, czosnek, olej, sól, pieprz i garam masala wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy tak, żeby pozostały grudki. Do masy wsypujemy mąkę i mieszamy. Jeżeli ciasto będzie rzadkie, dodajemy więcej mąki.
  3. Dłońmi wysmarowanymi olejem lepimy 4 równej wielkości kotleciki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczarki myjemy, wykrawamy ogonki (można je dodać do masy i zblendować). Układamy na oddzielnej blaszce, białą częścią do góry, smarujemy olejem, posypujemy papryką i odrobiną mąki kukurydzianej.
  5. Obie blaszki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczarki i kotlety muszą być w oddzielnych naczyniach, inaczej woda z pieczarek zamoczy kotlety. Po 10-15 minutach przekręcamy kotlety na drugą stronę i pieczemy jeszcze 10 minut.
  6. Pomiędzy dwie pieczarki wkładamy wybrane warzywa i kotlet. Przekłuwamy patykiem do szaszłyków.

 

Sos pomidorowy

Składniki:
– puszka krojonych pomidorów
– 195g koncentratu pomidorowego (słoiczek)
– 3 ząbki czosnku
– ½ dużej cebuli
– 4 łyżki sosu sojowego
– 3-4 łyżki octu balsamicznego
– 2 łyżki oleju do smażenia
– łyżeczka ksylitolu
– ⅛ łyżeczki cynamonu

  1. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż cebulka się zeszkli.
  2. Dorzucamy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, przez około 15 minut. Blendujemy na gładki sos.
  3. Po zblendowaniu gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.