Frytki wielowarzywne to świetny pomysł na zjedzenie porcji warzyw w całkiem inny, ciekawy sposób. Są tak piękne i kolorowe, że można stworzyć z nich prawdziwe dzieło sztuki. Możecie zastosować warzywa, które najbardziej lubicie: marchewkę, pietruszkę, buraka, kalarepę, ziemniaki, rzepę, cukinię, pasternak, bataty.
Sposób przygotowania różni się od tradycyjnych, smażonych frytek. Warzywa myjemy, kroimy w słupki, układamy na dużej blaszce, polewamy oliwą i pieczemy. Dzięki temu nie są tak kaloryczne jak te z frytkownicy. Możemy je również posypać ziołami lub polać oliwą z dodatkiem czosnku.
Polecam wypróbować sos z pieczonej papryki. Świetnie się komponuje z frytkami. Paprykę i czosnek można wstawić do piekarnika wcześniej i w tym czasie pokroić resztę warzyw.
Składniki na sos:
– 1 ½ czerwonej pieczonej papryki
– ½ główki pieczonego czosnku
– ½ łyżeczki papryki wędzonej
– sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
– ostra papryka (opcjonalnie)
- Paprykę i ząbki czosnku wkładamy do piekarnika. Nastawiamy grzanie na 200 stopni i pieczemy, aż będą miękkie (około 30- 40 minut)
- Upieczone warzywa wkładamy do pojemnika i blendujemy razem z przyprawami.
- Doprawiamy do smaku.
Na zdrowie! :)