Gaspacho arbuzowe z chrupiącym tofu

Gaspacho, to andaluzyjski przysmak, który dzięki łatwości przygotowania i fantastycznemu smakowi rozprzestrzenił się na cały świat. Dziś spróbujemy arbuzowej wersji tej pysznej hiszpańskiej zupy.

 

Smak gaspacho bazuje na dobrej jakości, dojrzałych warzywach.  Podstawą są rozpalone do czerwoności, soczyste i bardzo aromatyczne pomidory. Urozmaicenia dodaje słodka, czerwona papryka, a unikatowości arbuz, który wspaniale nawadnia organizm. Smak podkręcają dodatki: czosnek, cebula, sól oraz pieprz. Nośnikiem smaku jest tu oliwa. Polecam użyć tej, która jest delikatna. Wyrazista oliwa może zdominować delikatność warzyw i nadać gorzkiego posmaku.

Gaspacho jadłam kilka razy w Hiszpanii. Początkowo myślałam, że jest to bardzo zmyślna potrawa, do zrobienia której niezbędna jest strzeżona receptura. Tymczasem okazało się, że jest, to tak prosty przepis, że aż żal nie zrobić w domu. Tym bardziej że sezon na pachnące, dojrzałe pomidory jest w pełni.

Gdy na dworze upalne lato, gaspacho fantastycznie schładza i nawilża organizm. Woda z warzyw i owoców uważana jest za żywą wodę, którą nasz organizm jest w stanie dużo łatwiej przyswoić niż butelkowaną.

gaspacho, weganizm, wegańskie, obiad, pomysł na obiad, pomysł na kolacje, pomysł na imprezę, bezglutenu, celiakia, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, zdrowy obiad, wegański nabiałGaspacho arbuzowe z chrupiącym tofu

Składniki (4 porcje):

– 4 dojrzale pomidory

– ¼ cebuli

– 1 czerwona papryka

– 400 g miąższu z arbuza

– 2 ząbki czosnku

– 50 ml oliwy z oliwek np. Moniny Classico

– sól i pieprz do smaku

Dodatki:

– tofu (około 180 g – 200 g) pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju z dodatkiem ząbka czosnku

 

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy, aż powstanie puszysty krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy schłodzone w lodówce z podsmażonym tofu.

Na zdrowie! 🙂

 

gaspacho, weganizm, wegańskie, obiad, pomysł na obiad, pomysł na kolacje, pomysł na imprezę, bezglutenu, celiakia, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, zdrowy obiad, wegański nabiał

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.