Gaspacho, to andaluzyjski przysmak, który dzięki łatwości przygotowania i fantastycznemu smakowi rozprzestrzenił się na cały świat. Dziś spróbujemy arbuzowej wersji tej pysznej hiszpańskiej zupy.

 

Smak gaspacho bazuje na dobrej jakości, dojrzałych warzywach.  Podstawą są rozpalone do czerwoności, soczyste i bardzo aromatyczne pomidory. Urozmaicenia dodaje słodka, czerwona papryka, a unikatowości arbuz, który wspaniale nawadnia organizm. Smak podkręcają dodatki: czosnek, cebula, sól oraz pieprz. Nośnikiem smaku jest tu oliwa. Polecam użyć tej, która jest delikatna. Wyrazista oliwa może zdominować delikatność warzyw i nadać gorzkiego posmaku.

Gaspacho jadłam kilka razy w Hiszpanii. Początkowo myślałam, że jest to bardzo zmyślna potrawa, do zrobienia której niezbędna jest strzeżona receptura. Tymczasem okazało się, że jest, to tak prosty przepis, że aż żal nie zrobić w domu. Tym bardziej że sezon na pachnące, dojrzałe pomidory jest w pełni.

Gdy na dworze upalne lato, gaspacho fantastycznie schładza i nawilża organizm. Woda z warzyw i owoców uważana jest za żywą wodę, którą nasz organizm jest w stanie dużo łatwiej przyswoić niż butelkowaną.

gaspacho, weganizm, wegańskie, obiad, pomysł na obiad, pomysł na kolacje, pomysł na imprezę, bezglutenu, celiakia, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, zdrowy obiad, wegański nabiałGaspacho arbuzowe z chrupiącym tofu

Składniki (4 porcje):

– 4 dojrzale pomidory

– ¼ cebuli

– 1 czerwona papryka

– 400 g miąższu z arbuza

– 2 ząbki czosnku

– 50 ml oliwy z oliwek np. Moniny Classico

– sól i pieprz do smaku

Dodatki:

– tofu (około 180 g – 200 g) pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju z dodatkiem ząbka czosnku

 

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy, aż powstanie puszysty krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy schłodzone w lodówce z podsmażonym tofu.

Na zdrowie! :)

 

gaspacho, weganizm, wegańskie, obiad, pomysł na obiad, pomysł na kolacje, pomysł na imprezę, bezglutenu, celiakia, zdrowe jedzenie, zdrowe odżywianie, zdrowy obiad, wegański nabiał

Zostaw komentarz