Gazowana lemoniada grejpfrutowo-kurkumowa

Odurzeni zapachem łąk usypanych kwiatami, otuleni ciepłem, cieszymy się każdym muśnięciem słońca.  Letnie dni przynoszą obietnicę sielanki i chwil spędzonych pod gołym niebem. Szybko uzależniamy się od lekkości bycia i czasu beztroski. Leżąc na hamaku, popijamy chłodzącą lemoniadę, próbując złapać każdy moment i zatrzymać go w pamięci na dłużej. W objęciach zapachu, świeżych owoców i warzyw, pragniemy ugasić pragnienie, które nie jest tylko fizyczną potrzebą, ale próbą zatrzymania tego, co nieuchronnie przeminie. Jedynym słusznym działaniem  jest być, napełniać się i rozkoszować każdym łykiem pysznej lemoniady, tak by nie umknął naszym zmysłom żaden, nawet najmniejszy, szczegół.

Gazowana lemoniada grejpfrutowo-kurkumowa

Składniki:

– 30g świeżego korzenia kurkumy+ 10 ziaren pieprzu + 200ml wrzątku
– 1 limonka
– sok z 2 grejpfrutów
– 1l gazowanej wody
– dosładzamy ksylitolem
– do ozdoby: maliny, świeże zioła, kawałek grejpfruta

 

Korzeń kurkumy myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do kubka,  dodajemy ziarna pieprzu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min 15 minut. Do dzbanka lub dużego słoja wlewamy sok z grejpfruta, dorzucamy plasterki limonki, wlewamy zaparzoną kurkumę (korzeń + wodę) oraz dopełniamy wodą gazowaną. Na koniec dekorujemy malinami, świeżymi ziołami i kawałkami grejpfruta.

Na zdrowie! 🙂

Zapraszam również na:
Lemoniadę kokosowo – truskawkową
Wytrawną lemoniadę ogórkową z siemieniem lnianym
Lemoniadę chia fresca
Lemoniadę pomarańczowo – imbirową

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.