Odurzeni zapachem łąk usypanych kwiatami, otuleni ciepłem, cieszymy się każdym muśnięciem słońca. Letnie dni przynoszą obietnicę sielanki i chwil spędzonych pod gołym niebem. Szybko uzależniamy się od lekkości bycia i czasu beztroski. Leżąc na hamaku, popijamy chłodzącą lemoniadę, próbując złapać każdy moment i zatrzymać go w pamięci na dłużej. W objęciach zapachu, świeżych owoców i warzyw, pragniemy ugasić pragnienie, które nie jest tylko fizyczną potrzebą, ale próbą zatrzymania tego, co nieuchronnie przeminie. Jedynym słusznym działaniem jest być, napełniać się i rozkoszować każdym łykiem pysznej lemoniady, tak by nie umknął naszym zmysłom żaden, nawet najmniejszy, szczegół.
Gazowana lemoniada grejpfrutowo-kurkumowa
Składniki:
– 30g świeżego korzenia kurkumy+ 10 ziaren pieprzu + 200ml wrzątku
– 1 limonka
– sok z 2 grejpfrutów
– 1l gazowanej wody
– dosładzamy ksylitolem
– do ozdoby: maliny, świeże zioła, kawałek grejpfruta
Korzeń kurkumy myjemy i kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do kubka, dodajemy ziarna pieprzu, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na min 15 minut. Do dzbanka lub dużego słoja wlewamy sok z grejpfruta, dorzucamy plasterki limonki, wlewamy zaparzoną kurkumę (korzeń + wodę) oraz dopełniamy wodą gazowaną. Na koniec dekorujemy malinami, świeżymi ziołami i kawałkami grejpfruta.
Na zdrowie! 🙂
Zapraszam również na:
– Lemoniadę kokosowo – truskawkową
– Wytrawną lemoniadę ogórkową z siemieniem lnianym
– Lemoniadę chia fresca
– Lemoniadę pomarańczowo – imbirową