Gofry dyniowo – fasolowe

Lekkie, odżywcze i sezonowe gofry dyniowo-fasolowe. W środku mięciutkie, chrupiące na zewnątrz. W przepisie nie ma cukru, bo gofry są uniwersalne. Można zjeść je zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Moja propozycja to skorzystanie z sezonu na figi. Do tego jogurt roślinny i można zajadać na pierwsze lub drugie śniadanie. Super sprawdzą się również jako deser.

Gofry dyniowo – fasolowe

Składniki na 8 malych gofrów:

– 220 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki lub słoika)

– 200 g dyni

– 150 ml mleka roślinnego (lub więcej jeśli ciasto będzie za gęste)

– 50 g skrobi ziemniaczanej

– 70 mąki kukurydzianej

– 70 g mąki ryżowej

– 4 łyżki oleju do ciasta + olej do posmarowania gofrownicy

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– sok z 1/2 cytryny

Dodatki:

– 6 fig

– 150 ml syropu klonowego

– 1 gałązka rozmarynu

– jogurt roślinny

– mięta lub melisa do ozdoby

Wykonanie:

  1. Dynię zetrzyj na średnich oczkach.
  2. Fasolę zblenduj z mlekiem roślinnym.
  3. Gofrownicę posmaruj olejem i rozgrzej.
  4. Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Smaż gofry i odkładaj na kratkę, żeby delikatnie odparowały.
  5. Figi pokrój na 4 części. Wrzuć do garnka, dodaj rozmaryn i syrop klonowy. Gotuj na średnim ogniu, aż figi zmiękną, ale nadal zachowają kształt.
  6. Gofry posmaruj jogurtem, ułóż figi i posyp ziołami.

Na zdrowie!

Zobacz również przepis na gofry: burakowe, marchewkowe i cukiniowe.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.