Lekkie, odżywcze i sezonowe gofry dyniowo-fasolowe. W środku mięciutkie, chrupiące na zewnątrz. W przepisie nie ma cukru, bo gofry są uniwersalne. Można zjeść je zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Moja propozycja to skorzystanie z sezonu na figi. Do tego jogurt roślinny i można zajadać na pierwsze lub drugie śniadanie. Super sprawdzą się również jako deser.
Gofry dyniowo – fasolowe
Składniki na 8 malych gofrów:
– 220 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki lub słoika)
– 200 g dyni
– 150 ml mleka roślinnego (lub więcej jeśli ciasto będzie za gęste)
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 70 mąki kukurydzianej
– 70 g mąki ryżowej
– 4 łyżki oleju do ciasta + olej do posmarowania gofrownicy
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– sok z 1/2 cytryny
Dodatki:
– 6 fig
– 150 ml syropu klonowego
– 1 gałązka rozmarynu
– jogurt roślinny
– mięta lub melisa do ozdoby
Wykonanie:
- Dynię zetrzyj na średnich oczkach.
- Fasolę zblenduj z mlekiem roślinnym.
- Gofrownicę posmaruj olejem i rozgrzej.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski i dokładnie wymieszaj. Smaż gofry i odkładaj na kratkę, żeby delikatnie odparowały.
- Figi pokrój na 4 części. Wrzuć do garnka, dodaj rozmaryn i syrop klonowy. Gotuj na średnim ogniu, aż figi zmiękną, ale nadal zachowają kształt.
- Gofry posmaruj jogurtem, ułóż figi i posyp ziołami.
Na zdrowie!
Zobacz również przepis na gofry: burakowe, marchewkowe i cukiniowe.