Gofry z cukinii z pieczarkami i dodatkiem sezonowych warzyw

W tym roku wakacje spędzam w kraju, bo nie chcę, żeby ominęły mnie polskie, sezonowe warzywa i owoce! Lato to czas, kiedy cukinia przeżywa szaleńczy urodzaj, pomidory i papryka wybuchają smakiem, a małosolne uwodzą tak skutecznie, że znikają z weka w mgnieniu oka. Tego nie można przegapić!

Powszechnie wiadomo, że warzywa powinny zajmować więcej niż połowę naszego talerza. Trudno jest utrzymać te proporcje latem i powstrzymać się przed totalną ich dominacją!!!!  W sklepie, na targu, czy podczas zakupów w lokalnych gospodarstwach, pokusa kupienia i przyrządzenia wszystkiego, co aktualnie znajduje się w ofercie, jest ogromna! Wszystko jest takie piękne, kolorowe i tryskające świeżością. 

Leczo,  pieczony  kalafior lub chłodnik ogórkowy, chłodnik z botwinki… najlepiej smakują latem. Jest tak wiele możliwości, że trzeba dobrze planować, by nic nie umknęło.

Warzywne zero waste                                                     

Czasem zdarza mi się zaszaleć podczas zakupów. Wtedy nadprogramowe warzywa trafiają do słoika z solanką i kilkoma dodatkami. Po kilku dniach przechowywania na blacie kuchennym są już ukiszone i doskonale uzupełniają posiłki.  

Z natki marchewki oraz rzodkiewki możesz zrobić pyszne pesto.  Stwardniałe łodygi pietruszki, koperku, głąb z kapusty, obierki selera lub marchewki polecam umyć i schować do foliowego woreczka, a gdy nazbiera się odpowiednia ilość, ugotować na ich bazie wywar warzywny. Jest niezwykle bogaty i intensywny w smaku. Pycha!

W ten sposób możesz całkiem sporo zaoszczędzić zarówno pieniędzy, jak i czasu.  Podejście zero waste w kuchni jest wyrazem szacunku i wdzięczności za obfitość, jakiej codziennie doświadczamy.

Więcej podpowiedzi znajdziesz w zakładce zero waste.

Kalendarz sezonowości

Najlepiej wybierać polskie, sezonowe warzywa. Dzięki temu zyskujemy najlepszy smak i jakość, wpieramy naszych rolników oraz  przyczyniamy się do zmniejszenia śladu węglowego, który powstaje, podczas transportu produktów.  W sklepach informacja o kraju pochodzenia znajduje się na etykiecie przy cenie produktu lub na pudełku. Na bazarze można poprosić sprzedawcę o informację. Najprościej jest,  gdy warzywa pochodzą od lokalnych rolników, którzy sprzedają to, co akurat wyrosło.

kalendarz sezonowości
gofr z cukinii
gofry z cukinii

Gofry z cukinii z pieczarkami i dodatkiem sezonowych warzyw

(około 8 sztuk – 4 porcje)

Składniki na gofry:

– 300 g cukinii

– 80 g dowolnej cebuli

– mały pęczek natki pietruszki

– 1-2 ząbki czosnku

– 150 g mąki kukurydzianej

– 100 g mąki ryżowej

– 80 g skrobi ziemniaczanej

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka pieprzu

– szczypta gałki muszkatołowej

–  22 g proszku do pieczenia (opakowanie)

– 10 g oleju do ciasta + olej do posmarowania gofrownicy

– około 200 g mleka roślinnego (dowolne) – ilość zależy od soczystości cukinii

Dodatki:

– 10 pieczarek

–  4 ząbki czosnku

– 1 cebula

– 4 pomidory

– 1 czerwona papryka

– kilka listków pietruszki do ozdoby

– 4 ogórki małosolne

– sól i pieprz do smaku

–  10 g oleju do smażenia

– oliwa z oliwek do polania

Wykonanie:

  1. Cukinię zetrzyj na średnich oczkach, czosnek, cebulę i pietruszkę drobno posiekaj.  
  2. Do misy wrzuć wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest bardzo gęsta, dodaj więcej mleka roślinnego.
  3. Gofrownicę posmaruj odrobiną oleju i rozgrzej.  Usmaż gofry.
  4. Pieczarki oraz warzywa pokrój na plasterki (lub inny ulubiony sposób).
  5. Na patelni rozgrzej olej, delikatnie podsmaż czosnek, dorzuć pieczarki i smaż przez chwilę, aż delikatnie zbrązowieją
  6. Gofry ułóż na talerzu. Rozłóż na nich warzywa oraz pieczarki. Posyp solą, pieprzem oraz udekoruj natką pietruszki.

Na zdrowie!

Sprawdź również przepis na: zupę krem z cukinii, kotleciki z cukinii, sałatkę.

Może spodobają Ci się moje gofry dyniowe.

Projekt Moc Polskich Warzyw finansowany jest z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

gofry z cukinii

4 Komentarze

  • Joanna
    Opublikowane 2021-08-29 13:06 0Polubienia

    Czym można zastąpić mąkę kukurydzianą w tym przepisie? Nie mogę jeść maki kukurydzianej. Super blog i super przepisy

    • Ewa Ługowska
      Opublikowane 2021-08-31 11:43 0Polubienia

      Hej! Dodaj tą, którą możesz i przetestuj. Nie sprawdzałam innych wariantów. Dziękuję :)))

    • Marta
      Opublikowane 2021-09-12 20:06 0Polubienia

      Hej! Niestety gdy otwieram gofrownice, gofry też się „otwierają”, przypieczone z wierzchu, środek nie upieczony i w dodatku podzielone na 2 części. Masz pomysł co mogę robić nie tak? Pozdrawiam serdecznie

      • Ewa Ługowska
        Opublikowane 2021-09-13 08:33 0Polubienia

        Hej! Czy gofrownica była dobrze rozgrzana (przed nalaniem masy) i posmarowana? Gofry są dobre, gdy z gofrownicy przestaje wydobywać się para. Możesz spróbować też zrobić gęstsze ciasto.

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.