Kocham fermentować. Nic innego nie ma takiej kwasowości jak kiszonki, ten smak jest niepowtarzalny, dlatego warto go wykorzystać aby zrobić gofry z kaszy gryczanej i burakami z zakwasu.
Gofry z kaszy gryczanej i burakami z zakwasu, to pomysł na wykorzystanie produktu ubocznego z robienia zakwasu. Szkoda wyrzucić, bo to przecież pełnowartościowe, pyszne i kiszonki. Tylko, co z nimi zrobić?
Tydzień temu publikowałam przepis na sałatkę z warzyw z zakwasu Dziś mam nowy, może bardziej wymagający, ale i wyjątkowy przepis.
Do gofrów polecam zrobić np. hummus klasyczny lub pastę z bakłażana ich smak z pewnością złagodzi kwasowość gofrów. Koniecznie przygotujcie również świeże warzywa do podania!
Gofry z kaszy gryczanej i burakami z zakwasu
Składniki:
– 300 g kaszy gryczanej niepalonej
– 2 średniej wielkości buraki z zakwasu
– 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika
– 4 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki oleju do ciasta + 2 łyżki do smarowania gofrownicy
– mąka gryczana (opcjonalnie)
- Kaszę gryczaną wsypujemy do miski (ceramicznej lub szklanej), zalewamy wodą o temperaturze pokojowej. 2 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy na 12-24 godzin. Jeśli kasza wchłonie wodę, należy dolać więcej. W międzyczasie mieszamy kilkukrotnie łyżką (nie metalową).
- Odlewamy wodę z kaszy do szklanki, kaszę przekładamy do blendera kielichowego i blendujemy na w miarę gładką masę. W razie problemów ze zblendowaniem można dolać odrobinę wody z moczenia. Masa powinna być jak najgęstsza.
- Dodajemy, pokrojone w kostkę, buraki z zakwasu i dorzucamy do kaszy. Ponownie blendujemy .
- Masę przelewamy do dużej misy (szklanej lub ceramicznej), przykrywamy ściereczką lub talerzem. Odstawiamy na kolejne 8-12 godzin, aż sfermentuje i wyrośnie. Może podwoić soją objętość.
- Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy.
- Do masy dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Do gofrownicy nalewamy porcję ciasta i smażymy.
- Gofry po chwili od wyjęcia stają się chrupiące. Świeże są miękkie.
Uwagi:
Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę gryczaną.
Użyj wody filtrowanej lub z kranu. Jeśli woda w kranie jest chlorowana, fermentacja może się nie udać.
Długość fermentacji zależy od temperatury w pomieszczeniu.
Zachęcam też do sprawdzenia przepisu na gofry marchewkowe.
2 Komentarze
Karolina
Ewa masz świetnego bloga, korzystam, pozdrawiam. Polecam wszystkim też e-book na wypieki bezglutenowe.
Ewa Ługowska
Bardzo dziękuję! 🙂