Gofry z kaszy gryczanej i burakami z zakwasu

Kocham fermentować. Nic innego nie ma takiej kwasowości jak kiszonki, ten smak jest niepowtarzalny, dlatego warto go wykorzystać aby zrobić gofry z kaszy gryczanej i burakami z zakwasu.

Gofry z kaszy gryczanej i burakami z zakwasu, to pomysł na wykorzystanie produktu ubocznego z robienia zakwasu. Szkoda  wyrzucić, bo to przecież pełnowartościowe, pyszne i kiszonki. Tylko, co z nimi zrobić?

Tydzień temu publikowałam przepis na sałatkę z warzyw z zakwasu Dziś mam nowy, może bardziej wymagający, ale i wyjątkowy przepis. 

Do gofrów polecam zrobić np.  hummus klasyczny lub pastę z bakłażana ich smak z pewnością złagodzi kwasowość gofrów.  Koniecznie przygotujcie również świeże warzywa do podania!

gofry bezglutenowe

Gofry z kaszy gryczanej i burakami z zakwasu

Składniki:

– 300 g kaszy gryczanej niepalonej

– 2 średniej wielkości buraki z zakwasu

– 4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzika

– 4 łyżeczki proszku do pieczenia

– 2 łyżki oleju do ciasta + 2 łyżki do smarowania gofrownicy

– mąka gryczana (opcjonalnie)

  1. Kaszę gryczaną wsypujemy do miski (ceramicznej lub szklanej), zalewamy wodą o temperaturze pokojowej. 2 cm ponad poziom kaszy. Odstawiamy na 12-24 godzin. Jeśli kasza wchłonie wodę, należy dolać więcej. W międzyczasie mieszamy kilkukrotnie łyżką (nie metalową).
  2. Odlewamy wodę z kaszy do szklanki, kaszę przekładamy do blendera kielichowego i blendujemy na w miarę gładką masę. W razie problemów ze zblendowaniem można dolać odrobinę wody z moczenia. Masa powinna być jak najgęstsza.
  3. Dodajemy, pokrojone w kostkę, buraki z zakwasu  i dorzucamy do kaszy. Ponownie blendujemy .
  4. Masę przelewamy do dużej misy (szklanej lub ceramicznej), przykrywamy ściereczką lub talerzem. Odstawiamy na kolejne 8-12 godzin, aż sfermentuje i wyrośnie. Może podwoić soją objętość.
  5. Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy.
  6. Do masy dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Do gofrownicy nalewamy porcję ciasta i smażymy.
  7. Gofry po chwili od wyjęcia stają się chrupiące. Świeże są miękkie.

Uwagi:

Jeśli masa jest za rzadka, dodaj mąkę gryczaną.

Użyj wody filtrowanej lub z kranu. Jeśli  woda w kranie jest chlorowana, fermentacja może się nie udać.

Długość fermentacji zależy od temperatury w pomieszczeniu.

gofry z kaszy gryczanej bezglutenowe

Zachęcam też do sprawdzenia przepisu na gofry marchewkowe.

Zostaw komentarz