Gryczanka z gruszką i cynamonem jest cudowna jako rozgrzewające śniadanie lub ciepła kolacja. Idealnie sprawdzi się również na zimno jako drugie śniadanie do pracy.
Gryka w słodkiej odsłonie jest po prostu boska. Te drobne nasionka perfekcyjnie łączą się ze słodką gruszką i cynamonem. Dodatek masła orzechowego, jogurtu owoców i chrupiących orzechów wynoszę ją na wyższy poziom rozkoszy. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś z misowej społeczności jej nie spróbował. To danie ma moc!
Gryczanka z gruszką i cynamonem
Składniki na 2 porcje:
– 160 g kaszy gryczanej niepalonej
– 1 gruszka
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– odrobina kardamonu
– 4 łyżki jogurtu roślinnego
– 2 łyżki masła orzechowego lub inne
– 2 garści prażonych orzechów laskowych lub innych
– owoce np.: 2 garści mrożonych malin, 2 figi
– świeże zioła do posypania
– woda lub napój roślinny do gotowania
Wykonanie:
1. Gruszkę pokrój na grubą kostkę.
2. Do garnka wsyp kaszę, cynamon i kardamon, wrzuć gruszkę i zalej wodą/napojem w proporcji 1:1. Zagotuj, a następnie gotuj na średnim ogniu do miękkości.
3. Kaszę rozłóż do miseczek i udekoruj dodatkami.
Na zdrowie!
Zobacz inne pomysły na: gofry dyniowo-fasolowe, hummus dyniowy , bezglutenowy chleb ziarnisty bez mąki.