Gryczanka z gruszką i cynamonem jest cudowna jako rozgrzewające śniadanie lub ciepła kolacja. Idealnie sprawdzi się również na zimno jako drugie śniadanie do pracy.

Gryka w słodkiej odsłonie jest po prostu boska. Te drobne nasionka perfekcyjnie łączą się ze słodką gruszką i cynamonem. Dodatek masła orzechowego, jogurtu owoców i chrupiących orzechów wynoszę ją na wyższy poziom rozkoszy. Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś z misowej społeczności jej nie spróbował. To danie ma moc!

Gryczanka z gruszką i cynamonem

Składniki na 2 porcje:

– 160 g kaszy gryczanej niepalonej

– 1 gruszka

– 1/2 łyżeczki cynamonu

– odrobina kardamonu

– 4 łyżki jogurtu roślinnego

– 2 łyżki masła orzechowego lub inne

– 2 garści prażonych orzechów laskowych lub innych

– owoce np.: 2 garści mrożonych malin, 2 figi

– świeże zioła do posypania

– woda lub napój roślinny do gotowania

Wykonanie:

1. Gruszkę pokrój na grubą kostkę.

2. Do garnka wsyp kaszę, cynamon i kardamon, wrzuć gruszkę i zalej wodą/napojem w proporcji 1:1. Zagotuj, a następnie gotuj na średnim ogniu do miękkości.

3. Kaszę rozłóż do miseczek i udekoruj dodatkami.

Na zdrowie!

Zobacz inne pomysły na: gofry dyniowo-fasolowe, hummus dyniowy , bezglutenowy chleb ziarnisty bez mąki.

Zostaw komentarz