Te ciasteczka słodzone daktylami to HIT. Nie tylko przypominają te sklepowe, ale i są sztosem! Zjadasz i zapominasz o kupowanych słodkościach. I co najważniejsze chrupią!!!! Zarówno pierwszego, drugiego jak i trzeciego dnia. Wprost idealne!

Słodkie i bez substancji słodzących? Tak! Masa zawiera daktyle. Dzięki temu są słodkie. Często do słodzenia używam daktyli, bo jest to produkt naturalny. Po prostu suszony owoc. Zawiera naturalnie występujące cukry, ale to zupełnie inna bajka, bo zawiera też błonnik i całą masę wartości odżywczych.

Pomysł na te pyszne HIT ciasteczka słodzone daktylami przyszedł mi do głowy w szóstym dniu cukrowego detoksu. Po powrocie z objazdówki po Meksyku i Kolumbii postanowiłam zrobić sobie długą przerwę w zatruwaniu organizmu cukrem. Na wyjeździe było go dość sporo. W szczególności w Kolumbii gdzie sypią go do wszystkiego w tym owocowych soków i smoothie. Mój detoks będzie trwał do Wigilii, czyli ponad 40 dni. Robię go już kolejny raz, więc nie jest to duży szok dla mnie (najdłuższy trwał 62 dni). Doskonale wiem jak się do niego zabrać. Sposób jest bardzo prosty. Trzeba mieć zdrowe alternatywy. Dzięki temu jestem zabezpieczona i znacznie łatwiej jest mi wytrwać.

Zachęcam do dołączenia. Wystarczy wykluczyć z diety wszystkie substancje słodzące i zastąpić je np. suszonymi owocami. Polecam „CIASTA BEZ PIECZENIA”. Nie dość tego, że są pyszne to jeszcze zdrowe. W e-booku „DZIECINNIE PROSTE 2 słodycze bez białego cukru, roślinne, bezglutenowe dla malucha i całej rodziny” również znajdziesz przepisy na bazie daktyli oraz całą masę propozycji bez białego cukru.

 

HIT ciasteczka słodzone daktylami

Składniki na 10-14 sztuk:

Składniki na ciasto:

– 100 g skrobi ziemniaczanej

– 100 g mąki owsianej bezglutenowej

– 50 g mąki kukurydzianej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 120 g wegańskiego masła/margaryny + do posmarowania blaszki

– około 100 ml napoju roślinnego

 

Składniki na masę:

– 100 g daktyli namoczonych we wrzątku przez około 1 godzinę

– 100 g prażonych orzechów laskowych

– 30 g kakao

 

Wykonanie:

  1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. W misce wymieszaj suche składniki na ciasto. Dodaj pokrojoną w kostkę masło/margarynę oraz napój roślinny. Wyrób ręką. Zlep w kulkę. Powinno być dość miękkie jeśli będzie za susze ciasteczka będą się rozpadać przy pieczeniu.
  3. Ciasto włóż pomiędzy 2 arkusze papieru i dość grubo rozwałkuj. Wytnij koła. Pozstałe ciasto zgnieć i ponownie rozwałkuj.
  4. Ciasteczka ułóż na blaszce, podziurkuj widelcem i piecz 30 minut. Wystudź.
  5. Do blendera (kruszarki) wrzuć orzechy i zmiel jak najdrobniej. Odcedź daktyle (wody nie wylewaj) i dodaj do orzechów, wsyp kakao. Całość zblenduj na gęstą masę. W razie potrzeby dodaj wodę z daktyli.
  6. Na środek jednego ciastka nałóż solidną łyżeczkę masy. Przykryj drugim.

Uwagi:

Orzechy laskowe możesz uprażyć na patelni lub w piekarniku. Do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C włóż blaszkę z orzechami. Piecz około 10 minut, aż skórka będzie ciemna. Po uprażeniu zdejmij skórkę przy pomocy ręcznika papierowego.

Zostaw komentarz