Kolacja Obiad Porady Przekąska Przepisy

Jak hodować kiełki w słoiku + wiosenna sałatka z kiełkami

Dodany przez on Kwiecień 3, 2018

Nie zdarza mi się często zajmować hodowlą kiełków, ale jak już się za to zabiorę, to staję się prawdziwym plantatorem i uprawiam je namiętnie przez miesiąc.  Ostatnio zrobiłam 2 rodzaje: z zielonej soczewicy oraz fasoli mung. Różnią się od siebie przede wszystkim wyglądem, w smaku są bardzo podobne. Kiełki z fasoli mung są bardzo wysokie i grube, natomiast z soczewicy cieniutkie i dużo niższe. Sposobów na hodowle kiełek jest kilka, ja jednak umiłowałam sobie prostotę i robię to w słoikach. Cała procedura nie jest zbyt skomplikowana, ale wymaga wytrwałości i regularności.  Oto co należy zrobić:

  1. Do litrowego słoika wsyp do 2 łyżki wybranych strączków, zalej wodą z kranu i odczekaj około 10 godzin.
  2. Odcedź strączki, słoik przykryj gazą podwójnie złożoną i zabezpiecz sznurkiem lub gumką recepturką. Słoiki postaw w półcieniu. U mnie stojana szafce kuchennej (kuchnia bez okna).
  3. Przelewaj wodą, przez gazę, 2 razy dziennie  (rano i wieczorem). Wykiełkuje po około 3 dniach.

Uwagi:

– Strączki nie muszą być specjalne do kiełków, mogą być zwykłe spożywcze.

– W słoiku nie musi być podłoża.

– Jeżeli chcesz wyhodować kiełki giganty (siewki, jak te na zdjęciu) zdejmij gazę, gdy będą chciały już „wyjść” ze słoika. Jednak  smaczniejsze są mniejsze.

– Kiełki należy przelewać, aż zostaną zjedzone.

– Gaza jest potrzebna, by chronić kiełki przed  zanieczyszczeniami z powietrza.

– Kiełki zjadamy w całości.

Kiełki, które widzicie na zdjęciu, mają już około 2 tygodnie i nadal piękne rosną, aż szkoda ich zjadać. Stanowią nie tylko wartościowy pokarm, ale i wspaniała kuchenną ozdobę. Piękna zieleń przypomina  o wiośnie, rodzeniu się nowych pomysłów. Każdego dnia zachwycają na nowo życiodajną siłą, chęcią przetrwania i walką o światło. Można wiele się od nich nauczyć.  Hodowla kiełków powinna być zalecana osobom cierpiącym na depresję, bo pokazują, że nawet będąc w ciemnym zakamarku, można znaleźć sobie tyle woli życia, żeby stać się piękną rośliną. Trochę może to filozoficzne podejście, ale bardzo wierzę w to, że przyroda jest doskonałym nauczycielem życia.

Część kiełków z fasoli mung wykorzystałam po tygodniu hodowli. Powstała z nich pyszna sałatka, do zrobienia której, bardzo Was zachęcam.  Jest nie tylko piękna, ale i pyszna.  Podrzucam do niej dwa rodzaje sosów, dla mnie najbardziej smakuje polana oboma.  Paski z ogórka i marchewki  zrobione są przy pomocy obieraczki do warzyw. Proste i bardzo efektowne.

 

 

Składniki (4 porcje):

– garść kiełków

– 200 g makaronu ryżowego

– 2 marchewki

– ½ ogórka wężowego

– ½ papryki żółtej

– 1 długa papryka czerwona lub ½ zwykłej

– 20 sztuk winogron czerwonych

– pęczek szczypiorku

– 4 łyżki prażonego sezamu

  1. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Warzywa i owoce myjemy, marchewkę obieramy.
  3. Marchewkę oraz ogórek kroimy wzdłuż nożem do obierania warzyw.
  4. Paprykę długą kroimy w krążki, zwykłą w paski, winogrona przekrawamy na pół, szczypiorek drobno szatkujemy.
  5. Poszczególne składniki układamy obok siebie w misce. Posypujemy szczypiorkiem i sezamem.

 

Sos tahini:

– 2 łyżeczki tahini

–  20 ml mleka sojowego

– sok z ½ cytryny

– 1 łyżeczka ksylitolu

– sól

 

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynka i mieszamy.

 

Sos azjatycki:

– 3 łyżki octu ryżowego

– 1 łyżka sosu sojowego

– 1 łyżka syropu daktylowego

– 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynka i mieszamy.

Sałatkę świeżo przed zjedzeniem polewamy dowolnym sosem lub oboma.

 

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

Koszyk Item Removed. Undo
  • No products in the cart.