Hummus cenię nie tylko ze względu na jego smak, ale również wartości odżywcze. Bazą hummusu jest ciecierzyca, która jako roślina strączkowa posiada stosunkowo dużo białka. W diecie wegańskiej głównym źródłem białka są właśnie strączki. Warto je jeść kilka razy w tygodniu pod różną postacią. Mogą to być kotleciki z tofu, pasztet z soczewicy (przepis w e-booku Misa Pełna Mocy), dodatek do sałatek i zup lub pasty kanapkowe. Te ostatnie są najprostsze i najszybsze w przygotowywaniu, dlatego jeśli nie macie czasu na gotowanie, możecie skupić się na pastach.
Ciecierzycę można kupić suchą, na parze lub w puszce /słoiku z wodą, czyli popularną w kuchni wegańskiej aquafabą. Aquafaba ze względu na swoje właściwości zastępuje białka jaj. Można ubić z niej sztywną pianę i zrobić biszkopt lub mus czekoladowy (ubita schłodzona aquafaba + kakao i ksylitol do smaku). Cały produkt jest do zagospodarowania.
Hummus klasyczny z owocami
Składniki:
– 1 puszka/słoik ciecierzycy
– 1 łyżka tahini
– 1 ząbek czosnku
– cytryna i sól do smaku
– woda
Do posypania:
– ½ mango
– ½ granatu
– liście mięty
– papryka czerwona
– pieprz
– czarnuszka
– olej sezamowy lub oliwa z oliwek
Podajemy z:
– marchew
– ogórek
– seler naciowy
– arbuz
- Odsączoną ciecierzycę blendujemy z tahini, posiekanym ząbkiem czosnku oraz wodą w takiej ilości, by powstał gładki mus. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
- Mango oraz paprykę kroimy w kostkę, granat obieramy, siekamy liście mięty.
- Hummus wykładamy na talerz. Na środek wykładamy owoce, polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawami.
- Podajemy z kawałkami arbuza i warzywami pokrojonymi w słupki.
Zachęcam też do zapoznania się z przepisem na Limonkowy Hummus Z Bobu.
Na zdrowie! :)