Hummus cenię nie tylko ze względu na jego smak, ale również wartości odżywcze. Bazą hummusu jest ciecierzyca, która jako roślina strączkowa posiada stosunkowo dużo białka.  W diecie wegańskiej głównym źródłem białka są właśnie strączki. Warto je jeść kilka razy w tygodniu pod różną postacią. Mogą to być kotleciki z tofu, pasztet z soczewicy (przepis w e-booku Misa Pełna Mocy), dodatek do sałatek i zup lub pasty kanapkowe. Te ostatnie są najprostsze i najszybsze w przygotowywaniu, dlatego jeśli nie macie czasu na gotowanie, możecie skupić się na pastach.

Ciecierzycę można kupić suchą, na parze lub w puszce /słoiku z wodą, czyli popularną w kuchni wegańskiej aquafabą. Aquafaba ze względu na swoje właściwości zastępuje białka jaj. Można ubić z niej sztywną pianę i zrobić biszkopt lub mus czekoladowy (ubita schłodzona aquafaba + kakao i ksylitol do smaku).  Cały produkt jest do zagospodarowania.

Hummus klasyczny z owocami

Składniki:

– 1 puszka/słoik  ciecierzycy

– 1 łyżka tahini

– 1 ząbek czosnku

– cytryna i sól do smaku

– woda

Do posypania:

– ½ mango

– ½ granatu

– liście mięty

– papryka czerwona

– pieprz

– czarnuszka

– olej sezamowy lub oliwa z oliwek

Podajemy z:

– marchew

– ogórek

– seler naciowy

– arbuz

  1. Odsączoną ciecierzycę blendujemy z tahini, posiekanym ząbkiem czosnku oraz wodą w takiej ilości, by powstał gładki mus. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny.
  2. Mango oraz paprykę kroimy w kostkę, granat obieramy, siekamy liście mięty.
  3. Hummus wykładamy na talerz. Na środek wykładamy owoce, polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawami.
  4. Podajemy z kawałkami arbuza i warzywami pokrojonymi w słupki.

Zachęcam też do zapoznania się z przepisem na Limonkowy Hummus Z Bobu.

Na zdrowie!  :)

Zostaw komentarz