Przepisy Śniadanie

Idealne naleśniki wegańskie i bezglutenowe

Dodany przez on Sierpień 5, 2019

Czasem mam wrażenie, że moje życie składa się z eksperymentów, a moja kuchnia to poligon doświadczalny. Wprawdzie nigdy nic w niej nie wybuchło, ale często wygląda jak po wielkiej bitwie.

Tym razem pod lupę wzięłam gotową mieszankę mąk Multi Mix niskobiałkowy PKU firmy Bezgluten. Wybrałam taką, która ma prosty skład i zawiera dwie, intrygują mnie od dłuższego czasu, substancje. Za każdym razem, gdy jestem w sklepie ze zdrową żywnością, bacznie się im przyglądam, ale do tej pory nie odważyłam się ich użyć. Dlatego tym bardziej cieszę się, że mam okazje na eksperymenty z ich udziałem. Mowa o gumie guar oraz gumie ksantanowej.

Gumę guar produkuje się z nasion rośliny zwanej guar. Aby pozyskać proszek, przełamuje się nasiono, oddziela bielmo (jest to środowa część ziarna) od reszty i w podwyższonej temperaturze usuwa łuskę. To, co zostaje, jest mielone i przesiewane. Jest to najprostszy sposób, ale oczywiście niejedyny. Posiada właściwości wiążące wodę, podnoszące lepkość oraz stabilizujące. Guma guar uznana jest za substancję naturalną i bezpieczną, dlatego jeśli występuje w mieszankach mąk, nie musimy się jej obawiać. Ma szerokie zastosowanie w medycynie, przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Guma ksantanowa uzyskiwana jest w wyniku fermentacji cukrów pochodzących z pszenicy, kukurydzy i soi przez bakterie Xanthomonas campestris. Guma ksantanowa, podobnie jak guma guar, ma postać białego proszku. Najważniejszą jej właściwością jest lepkość. Stosowana jest do zagęszczania, poprawy chrupkości ciasta, sprawia, że lody są kremowe i nie zawierają kryształków lodu (to mnie bardzo zaintrygowało!). Również uważana jest za substancję naturalną i bezpieczną.
W skład mieszanki Bezgluten Multi Mix niskobiałkowy PKU wchodzi również skrobia: kukurydziana, ziemniaczana oraz skrobia z tapioki. To wszystko.

Ponieważ często dostaje od was zapytania o przepis na naleśniki, postanowiłam wykonać je z mieszanki Multi Mix  i tym samym zainspirować do własnych eksperymentów. Naleśniki z samej mieszanki są białe, dlatego dodałam dla koloru mąki kukurydzianej. Można ją wymienić na mąkę jaglaną lub mąkę z ciecierzycy.

Idealne naleśniki wegańskie i bezglutenowe

Składniki (20 sztuk):
– 500 g mieszanki Multi Mix niskobiałkowy PKU
– 200 g mąki kukurydzianej
– 400 ml mleka kokosowego
– 2 łyżki substancji słodzącej (lub więcej do smaku)
– 1,1 l wody
– olej rzepakowy do smażenia

1. Mąki, mleko kokosowe oraz wybraną substancję słodzącą wrzucamy do dużej miski i blendujemy.
2. Stopniowo dolewamy tyle wody, by powstała konsystencja ciasta naleśnikowego. U mnie wyszło 1,1 l.
3. Na rozgrzaną i delikatnie posmarowaną olejem patelnię wlewamy czerpak (lub mniej, w zależności od wielkości patelni) ciasta i rozprowadzamy po całym dnie. Smażymy na średnim ogniu.
4. Gdy ciasto stężeje, przekręcamy na drugą stronę.

Naleśniki bezglutenowe bardzo dobrze się smażą, są elastyczne i miękkie.

Na zdrowie! 🙂

TAG
Podobne wpisy

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.