Idealne naleśniki wegańskie i bezglutenowe

Czasem mam wrażenie, że moje życie składa się z eksperymentów, a moja kuchnia to poligon doświadczalny. Wprawdzie nigdy nic w niej nie wybuchło, ale często wygląda jak po wielkiej bitwie.

Tym razem pod lupę wzięłam gotową mieszankę mąk Multi Mix niskobiałkowy PKU firmy Bezgluten. Wybrałam taką, która ma prosty skład i zawiera dwie, intrygują mnie od dłuższego czasu, substancje. Za każdym razem, gdy jestem w sklepie ze zdrową żywnością, bacznie się im przyglądam, ale do tej pory nie odważyłam się ich użyć. Dlatego tym bardziej cieszę się, że mam okazje na eksperymenty z ich udziałem. Mowa o gumie guar oraz gumie ksantanowej.

Gumę guar produkuje się z nasion rośliny zwanej guar. Aby pozyskać proszek, przełamuje się nasiono, oddziela bielmo (jest to środowa część ziarna) od reszty i w podwyższonej temperaturze usuwa łuskę. To, co zostaje, jest mielone i przesiewane. Jest to najprostszy sposób, ale oczywiście niejedyny. Posiada właściwości wiążące wodę, podnoszące lepkość oraz stabilizujące. Guma guar uznana jest za substancję naturalną i bezpieczną, dlatego jeśli występuje w mieszankach mąk, nie musimy się jej obawiać. Ma szerokie zastosowanie w medycynie, przemyśle spożywczym i kosmetycznym.

Guma ksantanowa uzyskiwana jest w wyniku fermentacji cukrów pochodzących z pszenicy, kukurydzy i soi przez bakterie Xanthomonas campestris. Guma ksantanowa, podobnie jak guma guar, ma postać białego proszku. Najważniejszą jej właściwością jest lepkość. Stosowana jest do zagęszczania, poprawy chrupkości ciasta, sprawia, że lody są kremowe i nie zawierają kryształków lodu (to mnie bardzo zaintrygowało!). Również uważana jest za substancję naturalną i bezpieczną.
W skład mieszanki Bezgluten Multi Mix niskobiałkowy PKU wchodzi również skrobia: kukurydziana, ziemniaczana oraz skrobia z tapioki. To wszystko.

Ponieważ często dostaje od was zapytania o przepis na naleśniki, postanowiłam wykonać je z mieszanki Multi Mix  i tym samym zainspirować do własnych eksperymentów. Naleśniki z samej mieszanki są białe, dlatego dodałam dla koloru mąki kukurydzianej. Można ją wymienić na mąkę jaglaną lub mąkę z ciecierzycy.

Idealne naleśniki wegańskie i bezglutenowe

Składniki (20 sztuk):
– 500 g mieszanki Multi Mix niskobiałkowy PKU
– 200 g mąki kukurydzianej
– 400 ml mleka kokosowego
– 2 łyżki substancji słodzącej (lub więcej do smaku)
– 1,1 l wody
– olej rzepakowy do smażenia

1. Mąki, mleko kokosowe oraz wybraną substancję słodzącą wrzucamy do dużej miski i blendujemy.
2. Stopniowo dolewamy tyle wody, by powstała konsystencja ciasta naleśnikowego. U mnie wyszło 1,1 l.
3. Na rozgrzaną i delikatnie posmarowaną olejem patelnię wlewamy czerpak (lub mniej, w zależności od wielkości patelni) ciasta i rozprowadzamy po całym dnie. Smażymy na średnim ogniu.
4. Gdy ciasto stężeje, przekręcamy na drugą stronę.

Naleśniki bezglutenowe bardzo dobrze się smażą, są elastyczne i miękkie.

Na zdrowie! 🙂

5 Komentarze

  • Avatar
    Anna
    Opublikowane 2020-05-02 7:20 AM 0Polubienia

    Nie wiem co jest nie tak z moimi, ale wychodzą beznadziejne. W zasadzie noe wychodzą. Rozpadają się przy przewracaniu, nawet jeżeli czekam aż górna strona zupełnie się zetnie. Nie da się upiec cienkich, wychodzą jak wszystkie – 2-3 mm, inaczej nawet nie ma szans, żeby odeszły od patelni. Ciasto jeżeli dodam więcej wody, przykleja się do patelni i można je tylko zeskrobać. Jeżeli mnie, jest za gęste i wychodzą grube placki Wszystkie przepisy, które do tej pory sprawdziłam są tak samo beznadziejne. Nie wiem czy da się znaleźć taki, z którego wyjdzie cokolwiek podobnego do naleśników… 🙁 Bardzo liczyłam na ten, niestety znowu porażka.

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-05 11:57 AM 0Polubienia

      NIe może być tak, że wszytskei przepisy są beznadziejne… Popracowałabym nad techniką. 🙂

      • Avatar
        Magda
        Opublikowane 2020-05-12 7:27 PM 0Polubienia

        Mi się dobrze sprawdza taka mieszanka (uwaga są jaja): 130g mąki owsianej, 70g mąki kukurydzianej, 3 jaja i pół litra mleka bezlaktozowego + łyżka oleju rzepakowego. Wszystko blenduję i odstawiam na 10min. Wychodzi mniej więcej 10 naleśników. Smak i elastyczność bardzo bliskie do naleśników z mąki pszennej.

  • Avatar
    Krystyna
    Opublikowane 2020-05-09 3:56 PM 0Polubienia

    A może patelnia ? Wiem z doświadczenia,że to ma ogromne znaczenie. Jeśli naleśniki nie wychodzą z tak wielu przepisów, to raczej wina sprzętu. Niestety, jak już raz uszkodzi się powłokę – ja zapomniałam wyłączyć gaz pod nią
    , to pomimo braku widocznych uszkodzeń, dania juz do niej przywierają. Niestety nie wiem, czy to się da naprawić. Te same przepisy na nowej patelni wychodzą super.

    • Ewa Ługowska
      Ewa Ługowska
      Opublikowane 2020-05-12 8:12 AM 0Polubienia

      Tak, to ma ogromne znaczenie. Podobnie moc grzania, łapatka do przekręcania, grubość ciasta, długość smażenia…

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.