Indyjska dhokla ze szparagami, to szybki sposób na pieczywo, dodatek do sosów i dipów albo przekąska. Jest bardzo uniwersalna i co najważniejsze nieziemnsko pyszna!
Indyjska dhokla jest tradycyjnym przepisem indyjskim. Dlatego można uznać, że jest to naturalnie bezglutenowa potrawa. Bardzo lubię przepisy, które są uniwersalne i właściwie każdy może z nich skorzystać w tej samej wersji. Bez potrzeby podziałów na glutenowe, bezglutenowe, z mięsem lub bez.
Gdy trochę pogrzebiemy w tradycyjnych recepturach kuchni świata, to okazuje się, że jest cała masa dań niezawierających glutenu i produktów odzwierzęcych. Do jednych z moich ulubionych obok dhokli należy również idli, kukurydziane tacos i placuszki arepas.
Dhoklę można zjadac na świeżo, gdy jest jeszcze ciepła. Świetnie sprawdza się również na zimno. Jest pyszna odsmażona. Można ją podawać na wiele różnych sposobów np. jako pieczywo i zrobić na jej bazie kanapki, z dipami w formie imprezowej przekąski albo do sosu pieczarkowego, tworząc w ten sposób bardzo wartościowy obiad. Co jeszcze można zrobić z Indyjską dhoklą ze szparagami? Przygotuj ją do letniej sałatki i zupy krem z kalafiora. W każdej wersji będzie pysznie!
Indyjska dhokla ze szparagami
Składniki:
– 150 g mąki z ciecierzycy lub zielonego groszku
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– odrobina soli
– 1 łyżka oliwy z oliwek + odrobina do posmarowania formy
– 180 ml wody
– 4 szparagi
Do polania:
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka suszonych nasion kolendry
– 1 łyżka suszonych nasion kminu
– 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Przygotuj szparagi. Odetnij zdrewniałe końcówki. Zostaw główki, a łodyżkę pokrój na krążki. Wrzuć do miski i zalej wrzątkiem. Odstaw na 5 minut i odlej wodę.
- Do miski wsyp suche składniki i wymieszaj. Dodaj pokrojoną łodyżkę, oliwę i wodę, jeszcze raz dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Okrągłą blaszkę o średnicy 16-20 cm wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj jedynie olejem. Wlej do niej ciasto. Ułóż główki szparagów.
- Postaw formę na naczyniu umieszczonym w garnku z gotującą się wodą (użyj zestawu do parowania), przykryj pokrywką i zmniejsz ogień. Gotuj przez 20–25 minut. Zdejmij z pary, odczekaj 10 minut i wyjmij z formy.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek pokrojony w plasterki oraz nasiona. Chwilę podsmaż. Zdejmij z ognia. Polej dhoklę.
Na zdrowie!
2 Komentarze
monika
czy dobrze rozumiem, średnica blaszki i średnica garnka musza być takie same? 🙂 nie spotkałam się jeszcze z takim sposobem przygotowywania, a chcę tą dhoklę zrobić, kusi Baaardzo 😉
Ewa Ługowska
Hej! Nie. Chodzi o garnek z wkładką do parowania. Można kupić np. w Ikea. Średnica mojej blaszki to 16 cm. Na Instagramie jest nagranie z wykonania:https://www.instagram.com/reel/CdxG5pRIIYy/?igshid=YmMyMTA2M2Y=