Myślę, że w temacie tego przepisu nie ma zbyt wiele do dodania. Klasyczna zapiekanka z owocami w zdrowszej , bo jaglanej wersji. Kolejnym jej atutem jest łatwość przygotowania. Nie trzeba ani się napracować, ani wykazać szczególnymi zdolnościami kulinarnymi ( no może z wyjątkiem ugotowania kaszy). Zapraszam. 🙂
Składniki:
– 150 g suchej kaszy jaglanej
– 100 g płatków owsianych bezglutenowych
– 2 banany
– opakowanie malin (około 500 g) lub innych owoców np. gruszek lub jabłek pokrojonych w plasterki
– 100 g borówek ( opcjonalnie)
– cynamon do posypania
– olej do posmarowania blaszki
– 1 łyżka kakao
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy na wodzie w proporcji 1:2.
- Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy płatki owsiane i drobno pokrojone banany.
- Delikatnie łączymy palcami składniki. Połowę odkładamy, a do drugiej połowy dodajemy kakao i jeszcze raz łączymy składniki palcami.
- Blaszkę ( u mnie kwadratowa o boku 22 cm) smarujemy dokładnie olejem. Na spód wykładamy część kakaową, rozkruszając w palcach jak na szarlotkę. Na to wykładamy maliny lub inne owoce i przykrywamy rozkruszoną, jasną częścią. Wierzch posypujemy cynamonem.
- Zapiekankę wkładamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Uwagi: Jeśli wolicie, żeby zapiekanka była bardziej wilgotna, to polecam piec pod przykryciem.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
Adriana
Zrobiłam dziś zapiekankę – zamiast malin dodałam śliwki i truskawki, zamiast kakao- karob. Wyszła mi taka trochęj jak ciastko, ale dosyć sucha. Czy tak wygląda też oryginał? 🙂
Ewa Ługowska
Hmmm trudno mi porównać bazując na opisie.