Jaglana zapiekanka z kakaowym spodem, owocami i kruszonką

Myślę, że w temacie tego przepisu nie ma zbyt wiele do dodania. Klasyczna zapiekanka z owocami w zdrowszej , bo jaglanej wersji.  Kolejnym jej atutem jest łatwość przygotowania. Nie trzeba  ani się napracować, ani wykazać szczególnymi zdolnościami kulinarnymi ( no może z wyjątkiem ugotowania kaszy).  Zapraszam. 🙂

 

Składniki:

– 150 g suchej kaszy jaglanej

– 100 g płatków owsianych bezglutenowych

– 2 banany

– opakowanie malin (około 500 g) lub innych owoców np. gruszek lub jabłek pokrojonych w plasterki

– 100 g borówek ( opcjonalnie)

– cynamon do posypania

– olej do posmarowania blaszki

– 1 łyżka kakao

 

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy na wodzie w proporcji 1:2.
  2. Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy płatki owsiane i drobno pokrojone banany.
  3. Delikatnie łączymy palcami składniki. Połowę odkładamy, a do drugiej połowy dodajemy kakao i jeszcze raz łączymy składniki palcami.
  4. Blaszkę ( u mnie kwadratowa o boku 22 cm) smarujemy dokładnie olejem. Na spód wykładamy część kakaową, rozkruszając w palcach jak na szarlotkę. Na to wykładamy maliny lub inne owoce i przykrywamy rozkruszoną, jasną częścią. Wierzch posypujemy cynamonem.
  5. Zapiekankę wkładamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Uwagi: Jeśli wolicie, żeby zapiekanka była bardziej wilgotna, to polecam piec pod przykryciem.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

  • Avatar
    Adriana
    Opublikowane 2018-07-11 10:13 AM 0Polubienia

    Zrobiłam dziś zapiekankę – zamiast malin dodałam śliwki i truskawki, zamiast kakao- karob. Wyszła mi taka trochęj jak ciastko, ale dosyć sucha. Czy tak wygląda też oryginał? 🙂

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.