Uwielbiam wszystko, co mączne. Kluchy, makarony, pyzy, kopytka… Tym najadam się najbardziej i sytość pozostaje ze mną przez długi czas. Pełny brzuszek powoduje, że mam „wolną głowę” i mogę zająć się innymi rzeczami. Dania mączne doceniłam jeszcze bardziej, gdy okazało się, że muszę zrezygnować z pszenicy. Brakowało mi smaku, zarówno włoskiej, jak i tradycyjnej polskiej kuchni. Myślę, że bezglutenowcy doskonale wiedzą co mam na myśli.
Na szczęście wykluczenie glutenu nie oznacza rezygnacji z potraw, które w oryginale mają dodatek pszenicy. Wszystko można przygotować samemu w domu. Co więcej, mamy wtedy pewność, że nie zawiera zakazanych dodatków.
Zapraszam Was na jaglane gnocchi ze smażonym czosnkiem i rozmarynem.
Składniki ( 3 porcje):
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
-3 łyżki mąki ryżowej
-2 łyżki łupiny babki jajowatej
-szczypta soli
-2 ząbki czosnku
– 2 gałązki rozmarynu
-olej kokosowy
- Kaszę dokładnie płuczemy, gotujemy i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
- Gdy kasza jest jeszcze ciepła dodajemy do niej mąkę, łupinę babki jajowatej i zagniatamy ciasto.
- Z ciasta formujemy wałki średnicy około 2,5 centymetra i kroimy na około 1 cm kawałki.
- Wrzucamy kluski do garnka z gotującą wodą. Wyjmujemy je dopiero kilka minut po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już gorący, dorzucamy pokrojony w plastry czosnek i listki rozmarynu. Chwilę podsmażamy i na koniec polewamy nim gnocchi.
Na zdrowie! 🙂