Jak zrobić chipsy z jarmużu?

Chipsy z  jarmużu to nie tylko szybka i zdrowa przekąska, ale i sposób na wykorzystanie pożółkłych lub zwiędniętych liści. Zazwyczaj, gdy tracą świeżość i intensywnie zieloną barwę przestajemy mieć na nie ochotę i (o zgrozo!) lądują w koszu. Na szczęście, jeśli chodzi o chipsy, nie muszą być ani jędrne, ani świeże. Efekt zawsze jest taki, że stają się ciemnobrązowe oraz bardzo chrupiące i nikt już nie pamięta o tym, jaką miały aparycję przed włożeniem do piekarnika.  I całe szczęście!

 

Składniki:

– jarmuż

– sól

– olej

– ostra papryka

 

  1. Liście jarmużu myjemy, jeżeli są duże i główny nerw jest gruby, to nie ma szansy, żeby się upiekł. Można go wyciąć lub zostawić i jeść chipsy trzymając za niego jak za patyczek.
  2. Do miski wrzucamy liście, skrapiamy olejem, dodajemy sól oraz ostrą paprykę i mieszamy dłońmi w ten sposób, by równomiernie natłuścić liście. Układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Pieczemy około 10-15 minut na górnej półce piekarnika rozgrzanego do temperatury 120 stopni C.

Najlepiej smakują na świeżo. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Na zdrowie! 🙂

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.