Chipsy z jarmużu to nie tylko szybka i zdrowa przekąska, ale i sposób na wykorzystanie pożółkłych lub zwiędniętych liści. Zazwyczaj, gdy tracą świeżość i intensywnie zieloną barwę przestajemy mieć na nie ochotę i (o zgrozo!) lądują w koszu. Na szczęście, jeśli chodzi o chipsy, nie muszą być ani jędrne, ani świeże. Efekt zawsze jest taki, że stają się ciemnobrązowe oraz bardzo chrupiące i nikt już nie pamięta o tym, jaką miały aparycję przed włożeniem do piekarnika. I całe szczęście!
Składniki:
– jarmuż
– sól
– olej
– ostra papryka
- Liście jarmużu myjemy, jeżeli są duże i główny nerw jest gruby, to nie ma szansy, żeby się upiekł. Można go wyciąć lub zostawić i jeść chipsy trzymając za niego jak za patyczek.
- Do miski wrzucamy liście, skrapiamy olejem, dodajemy sól oraz ostrą paprykę i mieszamy dłońmi w ten sposób, by równomiernie natłuścić liście. Układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 10-15 minut na górnej półce piekarnika rozgrzanego do temperatury 120 stopni C.
Najlepiej smakują na świeżo. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Na zdrowie! 🙂
2 Komentarze
przepiswgarze.pl
Cieszy mnie fakt, że coraz więcej ludzi traktuje 'zero waste’ poważnie! Pozdrawiam 🙂
Ewa Ługowska
Małymi krokami do celu…