Karmelizowane bataty z groszkiem w gęstym sosie śmietanowym, to niebo w gębie. Podczas pieczenia z batata wydobywa się sok. Nadmiar płynu odparowuje i zostaje przepyszny skarmelizowany syrop batatowy. Kumuluje się pomiędzy skórką i miąższem oraz na wierzchu słodkiego ziemniaka. Naturalna słodycz niesamowicie podbija smak potrawy.
Soczysta pomarańcz batata idealnie komponuje się z zielonym groszkiem i kremowym sosem śmietanowym. Przypomina trochę marchewkę z groszkiem, czyli totalny comfort food, ale o znacznie wzmocnionym smaku. To danie dopieszcza nie tylko podniebienie, ale i wspaniale rozgrzewa. Daje uczucie wewnętrznego, bardzo przyjemnego ciepełka i rozluźnienia.
Batat można upiec w całości, ale żeby było szybciej, polecam przekroić go na pół. Ważne, żeby piec go w taki sposób, by skórka znajdowała się na górze, a przecięta część równo przylegała do blaszki. Dzięki temu miąższ, zamiast wysychać, będzie wspaniale się karmelizował.
Jeśli masz dostęp do wegańskiej śmietany, możesz użyć gotowej. Jeśli nie, zrób domową śmietanę z nerkowców. Dla mnie to najsmaczniejsza i najłatwiejsza wersja. Nerkowce mam zawsze w zapasie, dodaje je często do koktajli lub zjadam na surowo. Taka śmietana przydaje się również do zabielania zup i tworzenia cudownych, wegańskich sosów.
Karmelizowane bataty z groszkiem w gęstym sosie śmietanowym
Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:
– 2 bataty
– 400 g mrożonego zielonego groszku
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sok z ½ cytryny
– 100 ml wody
– sól i pieprz do smaku
– natka pietruszki do posypania
– około 4 łyżek śmietany (możesz zrobić śmietanę z nerkowców)
– oliwa z oliwek lub olej do smażenia
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
- Bataty umyj, przekrój na pół. Środek posmaruj oliwą. Połóż na blaszce tak, żeby skórka była na górze. Piecz około 25 – 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bulwy.
- Cebulę pokrój w kostkę, czosnek pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj groszek oraz wodę. Gotuj na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Dodaj sól, pieprz oraz „śmietanę”. Mieszaj do czasu, aż sos stanie się gęsty.
- Na bataty nałóż groszek, posyp pieprzem i natką pietruszki, skrop sokiem z cytryny.
Na zdrowie!
2 Komentarze
Dorota
Obłędne danie !!! Polecam z całego serca je wypróbować
Ewa Ługowska
Dziękuję Miód na serce. :)))