Karmelizowane bataty z groszkiem w gęstym sosie śmietanowym

Karmelizowane bataty z groszkiem w gęstym sosie śmietanowym, to niebo w gębie. Podczas pieczenia z batata wydobywa się sok. Nadmiar płynu odparowuje i zostaje przepyszny skarmelizowany syrop batatowy. Kumuluje się pomiędzy skórką i miąższem oraz na wierzchu słodkiego ziemniaka. Naturalna słodycz niesamowicie podbija smak potrawy. 

Soczysta pomarańcz batata idealnie komponuje się z zielonym groszkiem i kremowym sosem śmietanowym. Przypomina trochę marchewkę z groszkiem, czyli totalny comfort food, ale o znacznie wzmocnionym smaku. To danie dopieszcza nie tylko podniebienie, ale i wspaniale rozgrzewa. Daje uczucie wewnętrznego, bardzo przyjemnego ciepełka i rozluźnienia.

Batat można upiec w całości, ale żeby było szybciej, polecam przekroić go na pół. Ważne, żeby piec go w taki sposób, by skórka znajdowała się na górze, a przecięta część równo przylegała do blaszki. Dzięki temu miąższ, zamiast wysychać, będzie wspaniale się karmelizował.

Jeśli masz dostęp do wegańskiej śmietany, możesz użyć gotowej. Jeśli nie, zrób domową śmietanę z nerkowców. Dla mnie to najsmaczniejsza i najłatwiejsza wersja. Nerkowce mam zawsze w zapasie, dodaje je często do koktajli lub zjadam na surowo. Taka śmietana przydaje się również do zabielania zup i tworzenia cudownych, wegańskich sosów.

Karmelizowane bataty z groszkiem w gęstym sosie śmietanowym

Składniki na 2 duże lub 4 małe porcje:

– 2 bataty

– 400 g mrożonego zielonego groszku

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– sok z ½ cytryny

– 100 ml wody

– sól i pieprz do smaku

– natka pietruszki do posypania

– około 4 łyżek śmietany (możesz zrobić śmietanę z nerkowców)

– oliwa z oliwek lub olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Blaszkę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Bataty umyj, przekrój na pół. Środek posmaruj oliwą. Połóż na blaszce tak, żeby skórka była na górze. Piecz około 25 – 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bulwy.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę i czosnek.
  4. Dodaj groszek oraz wodę. Gotuj na małym ogniu, aż groszek będzie miękki. Dodaj sól, pieprz oraz „śmietanę”. Mieszaj do czasu, aż sos stanie się gęsty.
  5. Na bataty nałóż groszek, posyp pieprzem i natką pietruszki, skrop sokiem z cytryny.

Na zdrowie!

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.