Karmelizowane pieczone bataty już dawno skradły moje serce. Idealnie mięciutkie gorące i słodkie. Z tłustym masłem z awokado komponują się idealne. A jeśli jeszcze posypiesz je kiełkami, to już nie ma odwrotu. Zakochasz się w tym daniu bez pamięci. Proste, bardzo sycące, kolorowe, po prostu piękne!
Nie ma nic wspanialszego niż naturalne jedzenie i zdolność wydobywania z niego głębi smaku. Karmelizowane pieczone bataty są najlepszym przykładem na to, jak wiele możemy osiągnąć bardzo prostymi sposobami. Cukier, który naturalnie znajduje się w batacie, pod wpływem wysokiej temperatury zagęszcza się, dzięki czemu powstaje pyszny brązowy karmel. Czasem wypływa trochę na blaszkę. Musisz go spróbować. Smakuje wybornie! Myślę, że taki produkt powinien znaleźć się w sklepach. Karmel z batatów!
Z czym takie bataty jeść? Ja uwielbiam je w połączeniu z tłustym maślanym awokado. Awokado rozrabiam z odrobiną soku z cytryny i soli. Wspaniale się to komponuje, łączy, a smaki przenikają. Do tego coś super witalnego, bomba witaminowa, czyli kiełki. Najlepiej z własnej parapetowej uprawy. Na blogu znajdziesz instrukcję, jak je zrobić. Bardzo polecam. Na moim parapecie jest już cała plantacja. Jemy je przede wszystkim w czasie później jesieni, zimy i wczesnej wiosny, gdy nie ma sezonowych warzyw i owoców, którymi możemy urozmaicić posiłki. INSTRUKCJA UPRAWY KIEŁKÓW
Na blogu znajdziesz również inne pomysły na batatowe rozkosze: tortilla z batata i pieczone placki ziemniaczano-batatowe.

Karmelizowane pieczone bataty
Składniki na 2 porcje:
– 2 bataty
– 2 awokado
– sok z 1 cytryny
– sól do smaku
– kiełki
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C.
- Umyte bataty nakłuj widelcem i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuciem na spodzie.
- Piecz 40 – 60 minut. Grzanie góra-dół. W razie bardzo dużych batatów wydłuż czas pieczenia. Żeby sprawdzić, czy są gotowe, nakłuj batat patykiem do szaszłyków.
- Do awokado dodaj sok z cytryny oraz sól i rozgnieć widelcem.
- Bataty przekrój na pół. W środek nałóż awokado i posyp kiełkami.