Karmelowe batony z ryżu preparowanego

Po spektakularnym sukcesie „ Lekkiego ciasta z ryżu preparowanego”  (link do przepisu: http://misamocy.pl/lekkie-ciasto-ryzu-preparowanego/) dostałam informacje od kilku osób, że niestety nie mogą go wypróbować, ponieważ zawiera kakao, które jest dość popularnym alergenem.  Sama znam kilka osób, które są uczulone na kakao. Jest to dość spory problem, gdy dotyczy to dzieci, gdyż jak wiadomo, dzieciaki słyną z zamiłowania do czekoladowych słodyczy.  Na szczęście jest wiele innych składników, z których można skorzystać, tworząc zdrowe słodycze.

Zamiana opcji czekoladowej na karmelową jest dość naturalna, bo znane wszystkim szyszki z ryżu preparowanego występują w tych dwóch smakach czekoladowej i karmelowej. Ja zawsze wolałam karmelowe, bo są  mleczne i bardziej słodkie.

Moje najwcześniejsze wspomnienie z szyszkami to wesela.  Szyszki były kiedyś obowiązkowym słodyczem na tego typu imprezach i zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, wśród najmłodszych weselników.

Pamiętam również, że jako małe szkraby pomagaliśmy mamie w przygotowywaniu takich słodkości. Kształt szyszek powstawał poprzez wciśnięcie ryżu, oblepionego czekoladą, w róg worka foliowego i zaciśnięcie go tak, że ryż sklejał się w kształt trójkąta przypominającego „szyszkę”.

 

 

Bardzo się cieszę, że dorastałam w czasach kiedy nie było tak łatwego dostępu do słodyczy. Te przygotowywane samodzielnie są o wiele zdrowsze, ciekawsze i moim zdaniem smaczniejsze.

 

Składniki na spód:

– 100 g orzechów włoskich

– 70 g podprażonych na patelni wiórków kokosowych

– 200 g daktyli

– szczypta soli (opcjonalnie)

 

Składniki na ryż:

– 200 g daktyli

–  łyżka masła orzechowego

– 70 g ryżu preparowanego

 

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy, aż zmiękną. Po namoczeniu przecedzamy. Nie wylewamy wody, będzie jeszcze potrzebna.
  2. Orzechy i podprażone wiórki rozdrabniamy w kruszarce do lodu, dodajemy połowę zmiękczonych daktyli i jeszcze raz blendujemy w kruszarce, aż składniki się połączą. Możemy dodać odrobinę soli dla podkręcenia smaku.
  3. Wykładamy na blaszkę o wielkości około 20/20 cm i ugniatamy na spodzie. Polecam wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Znacznie ułatwi to wyjmowanie batonów. Wstawiamy do lodówki.
  4. Przygotowujemy ryż. Namoczoną i przecedzoną drugą połowę daktyli blendujemy z łyżką masła orzechowego, dodajemy kilka łyżek wody z namoczonych daktyli. Gdy składniki się połączą, tworząc gęsty karmel dorzucamy ryż preparowany i dokładnie mieszamy łyżką, aż wszystko dokładnie się oblepi.
  5. Tak przygotowany ryż wykładamy na spód i dość mocno ugniatamy. Przykrywamy papierem do pieczenia i dociskamy ciężkim przedmiotem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  6. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy na batony. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie! 🙂

6 Komentarze

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.