Karmelowe batony z ryżu preparowanego

Po spektakularnym sukcesie „ Lekkiego ciasta z ryżu preparowanego”  (link do przepisu: http://misamocy.pl/lekkie-ciasto-ryzu-preparowanego/) dostałam informacje od kilku osób, że niestety nie mogą go wypróbować, ponieważ zawiera kakao, które jest dość popularnym alergenem.  Sama znam kilka osób, które są uczulone na kakao. Jest to dość spory problem, gdy dotyczy to dzieci, gdyż jak wiadomo, dzieciaki słyną z zamiłowania do czekoladowych słodyczy.  Na szczęście jest wiele innych składników, z których można skorzystać, tworząc zdrowe słodycze.

Zamiana opcji czekoladowej na karmelową jest dość naturalna, bo znane wszystkim szyszki z ryżu preparowanego występują w tych dwóch smakach czekoladowej i karmelowej. Ja zawsze wolałam karmelowe, bo są  mleczne i bardziej słodkie.

Moje najwcześniejsze wspomnienie z szyszkami to wesela.  Szyszki były kiedyś obowiązkowym słodyczem na tego typu imprezach i zawsze cieszyły się dużym powodzeniem, wśród najmłodszych weselników.

Pamiętam również, że jako małe szkraby pomagaliśmy mamie w przygotowywaniu takich słodkości. Kształt szyszek powstawał poprzez wciśnięcie ryżu, oblepionego czekoladą, w róg worka foliowego i zaciśnięcie go tak, że ryż sklejał się w kształt trójkąta przypominającego „szyszkę”.

Bardzo się cieszę, że dorastałam w czasach kiedy nie było tak łatwego dostępu do słodyczy. Te przygotowywane samodzielnie są o wiele zdrowsze, ciekawsze i moim zdaniem smaczniejsze.

Karmelowe batony z ryżu preparowanego

Składniki na spód:

– 100 g orzechów włoskich

– 70 g wiórków kokosowych

– 200 g daktyli

Składniki na ryż:

– 200 g daktyli

– 1-2 łyżki masła orzechowego

– 70 g ryżu preparowanego

– szczypta soli (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Daktyle zalej wrzątkiem i mocz, aż zmiękną. Po namoczeniu przecedź. Nie wylewaj wody, będzie jeszcze potrzebna.

2. Orzechy i wiórki podpraż oraz rozdrobnij w kruszarce/blenderze. Dodaj połowę zmiękczonych daktyli i jeszcze raz blenduj w kruszarce, aż składniki się połączą.

3. Wyłóż na blaszkę o wielkości około 20/20 cm i ugnieć na spodzie.

4. Przygotuj ryż. Namoczoną i przecedzoną drugą połowę daktyli blenduj z masłem orzechowym, dodaj kilka łyżek wody z namoczonych daktyli. Możesz dodać odrobinę soli dla podkręcenia smaku.

5. Gdy składniki się połączą, tworząc gęsty karmel, wymieszaj łyżką z ryżem preparowanym, aż wszystko dokładnie się oblepi.

6. Tak przygotowany ryż wyłóż na spód i dość mocno ugnieć. Przykryj papierem do pieczenia i dociśnij ciężkim przedmiotem. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

7. Po tym czasie wyjmij i pokrój na batony. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Na zdrowie! 🙂

8 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.