Kawowe „pączusie” to zdrowsza alternatywa na tłusty czwartek. Zrobione są z orzechów i daktyli z dodatkiem aromatycznego espresso. Choć kawy nie piję już prawie 2 lata, to jej smak uwielbiam nadal. Dodatek tego smaczku sprawia, że surowe słodkości nabierają nowego wyrazu. Stają się jeszcze bardziej rozkoszne i kuszące…

Te kawowe pączusie z dwóch warstw z chrupiącą posypką są przepyszne! Jedna warstwa to subtelne i „mleczne” cappuccino z nerkowców i daktyli. Druga to intensywna mokka z prażonych orzechów laskowych, daktyli i cudownego kakao od Mama Fuego, czyli Michaliny. Z kodem misamocy15 macie 15% rabatu na to żywe (surowe) kakao.
Pączusie możesz zrobić na dwa sposoby. W środku dać delikatniejszą masę cappuccino i zawinąć w zdecydowany smak mokki lub odwrotnie. Skład ten sam, ale w zależności, którą opcje wybierzesz, będą się odrobinę różnić smakiem. Serio czuć różnicę. Magia!!

Kawowe „pączusie” – przepis

Składniki na 12 sztuk:

Warstwa cappuccino
  • 200 g nerkowców
  • 130 g surowych daktyli
  • 1 espresso (ok. 40ml)
Warstwa mokka
  • 200 g orzechów laskowych prażonych
  • 130 g surowych daktyli
  • 1 espresso (ok. 40ml)
  • 3 łyżki kakao
Posypka
  • 70 g prażonych orzechów laskowych

Wykonanie:

1. Posypka. Zmiel orzechy laskowe tak, żeby zostały większe kawałki. Wyjmij na talerz.
2. Warstwa cappuccino: zmiel nerkowce tak, żeby zostały kawałki. Dodaj daktyle i espresso. Zmiel ponownie, aż masa stanie się klejąca. Wyjmij do miski.
3. Warstwa mokka: zmiel orzechy z kakao tak, żeby zostały większe kawałki. Dodaj daktyle i espresso. Zmiel ponownie, aż masa stanie się klejąca.
4. Zrób kulkę z jednej łyżeczki wybranej masy. Z drugiej uformuj płaski placek i otul nim kulkę. Uformuj i obtocz w orzechach. A teraz zamień kolejność mas. Kontynuuj aż masy się skończą.
Uwagi do przepisu:

Jeśli nie masz surowych daktyli możesz użyć suszone. Namocz je przez godzinę w gorącej i mocnej  kawie americano oraz pomiń espresso w składnikach. Zbyt dużo płynów za bardzo rozrzedzi masę.

Zobacz również przepis na kulki mocy z czerwonej soczewicy z karobem.

Zostaw komentarz