Kiszone rzodkiewki

Wszyscy doskonale wiemy  jak ważne jest jedzenie kiszonek, które dzięki dobrym bakteriom odbudowują florę jelitową. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że kiszonki to nie tylko kapusta i ogórki. Kisić można chyba wszystkie warzywa oraz owoce. Można również tworzyć różne kompozycje warzywno–owocowe i dodawać przeróżnych przypraw:  nasion kolendry, czarnuszki, gorczycy, maku, jałowca…  Kiszenie jest niesamowitą przygodą odkrywania nowych smaków. A co najważniejsze jest  bardzo proste.  Można oczywiście trochę pobawić się różnymi metodami, ale ja na dziś dzień preferuje sposób najprostszy, czyli kiszenie w solance. Przedstawiam wam przepis podstawowy.

Składniki na 2 litrowy słoik:

– 5 – 6 pęczków rzodkiewki

– 1,5 litra wody

– 1,5 łyżki soli

  1. Wodę zagotowujemy, studzimy i solimy.
  2. Rzodkiewkę myjemy, układamy w słoiku, zalewamy osoloną wodą i szczelnie zakręcamy.
  3. Kisimy kilka dni i codziennie mieszamy wstrząsając słoik.
  4. Jeżeli chcemy, żeby rzodkiewka szybko się ukisiła, należy przechowywać ją w ciepłym miejscu. Im temperatura niższa tym proces kiszenia wolniejszy.

Nie wyrzucajcie liści!!!  Można zrobić z nich pyszną pastę (https://misamocy.pl/kremowa-pasta-z-lisci-rzodkiewki/) do smarowania pieczywa.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.