Wszyscy doskonale wiemy jak ważne jest jedzenie kiszonek, które dzięki dobrym bakteriom odbudowują florę jelitową. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że kiszonki to nie tylko kapusta i ogórki. Kisić można chyba wszystkie warzywa oraz owoce. Można również tworzyć różne kompozycje warzywno–owocowe i dodawać przeróżnych przypraw: nasion kolendry, czarnuszki, gorczycy, maku, jałowca… Kiszenie jest niesamowitą przygodą odkrywania nowych smaków. A co najważniejsze jest bardzo proste. Można oczywiście trochę pobawić się różnymi metodami, ale ja na dziś dzień preferuje sposób najprostszy, czyli kiszenie w solance. Przedstawiam wam przepis podstawowy.
Składniki na 2 litrowy słoik:
– 5 – 6 pęczków rzodkiewki
– 1,5 litra wody
– 1,5 łyżki soli
- Wodę zagotowujemy, studzimy i solimy.
- Rzodkiewkę myjemy, układamy w słoiku, zalewamy osoloną wodą i szczelnie zakręcamy.
- Kisimy kilka dni i codziennie mieszamy wstrząsając słoik.
- Jeżeli chcemy, żeby rzodkiewka szybko się ukisiła, należy przechowywać ją w ciepłym miejscu. Im temperatura niższa tym proces kiszenia wolniejszy.
Nie wyrzucajcie liści!!! Można zrobić z nich pyszne pesto http://misamocy.pl/pieczone-warzywa-pesto-lisci-rzodkiewki/
Na zdrowie! 🙂
1 Komentarz