Ostatnio przywiozłam od mamy całą misę zielonych pomidorów. Prosto z krzaka. Część położyłam na parapecie w nadziei, że dojrzeją. Te najbardziej zielone ukisiłam. Wpadłam na ten pomysł kilka lat temu. Przez jakiś czas myślałam, że jest mój, ale szybko okazało się, że kiszone pomidory, to znany przysmak w niektórych regionach Polski oraz na Ukrainie. Cóż, pewne przepisy są bardzo intuicyjne.
Kiszone zielone pomidory
Składniki na słoik 1l:
– 500 g zielonych pomidorów
– 500 ml wody (dowolna)
– 1 płaska łyżka soli
– 4 plasterki imbiru
– 4-6 ząbków czosnku
– 1 łyżeczka kminu
Wykonanie:
- Pomidory pokrój na plasterki.
- Imbir i czosnek obierz.
- Do litrowego, wyparzonego słoika wrzuć na zmianę dodatki i pomidory, całość zalej wodą z solą.
- Przykryj zakrętką (nie zakręcaj), postaw na talerzyk i zostaw na blacie kuchennym. Po 2-5 dniach będą gotowe do jedzenia.
- Ukiszone pomidory wstaw do lodówki.
Dodawaj do sałatek i na kanapki.
Zobacz również przepis na: kiszone cytryny i kiszoną brukselkę.
2 Komentarze
Marta
Witam czy kmin w przepisie na kiszone pomidory zielone to kmin rzymski czy kminek ?
Pozdrawiam Marta
Ewa Ługowska
Hej! Możesz użyć i kminu i kminku.