Kiszone zielone pomidory

Ostatnio przywiozłam od mamy całą misę zielonych pomidorów. Prosto z krzaka. Część położyłam na parapecie w nadziei, że dojrzeją. Te najbardziej zielone ukisiłam. Wpadłam na ten pomysł kilka lat temu. Przez jakiś czas myślałam, że jest mój, ale szybko okazało się, że kiszone pomidory, to znany przysmak w niektórych regionach Polski oraz na Ukrainie. Cóż, pewne przepisy są bardzo intuicyjne.

Kiszone zielone pomidory

Składniki na słoik 1l:

– 500 g zielonych pomidorów

– 500 ml wody (dowolna)

– 1 płaska łyżka soli

– 4 plasterki imbiru

– 4-6 ząbków czosnku

– 1 łyżeczka kminu

Wykonanie:

  1. Pomidory pokrój na plasterki.
  2. Imbir i czosnek obierz.
  3. Do litrowego, wyparzonego słoika wrzuć na zmianę dodatki i pomidory, całość zalej wodą z solą.
  4. Przykryj zakrętką (nie zakręcaj), postaw na talerzyk i zostaw na blacie kuchennym. Po 2-5 dniach będą gotowe do jedzenia.
  5. Ukiszone pomidory wstaw do lodówki.

Dodawaj do sałatek i na kanapki.

Zobacz również przepis na: kiszone cytryny i kiszoną brukselkę.

2 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.