Ilość potraw, które można zrobić z dyni, jest niezliczona: gofry, ciasteczka, ciasto, bułeczki cynamonowe, budyń… Na blogu znajdziesz całą masę propozycji. Dziś zapraszam na coś zupełnie nowego. Kluseczki dyniowe! Kluseczki dyniowe możesz zrobić w 2 wersjach. Urocze mini dynie z farszem z suszonych pomidorów lub kopytka albo kulki i okrasić suszonymi pomidorami. W jednym i drugim wariancie proponuję boskie pesto pietruszkowe!



Kluseczki dyniowe
Składniki na 4 porcje:
– 500 g ziemniaków (bez skórki)
– 200 g dyni (bez skórki)
– 1/2 łyżeczki soli
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 70 g mąki kukurydzianej
– słoik suszonych pomidorów w oleju
Pesto:
– 70 ml oliwy z oliwek
– pęczek natki koperku lub pietruszki + listki i łodyżki do dekoracji
– 3 łyżki prażonych nasion słonecznika
– 1/2 ząbka czosnku
– sól do smaku
Do podsmażenia:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
1. Ziemniaki oraz dynię ugotuj w jednym garnku. Wcześniej wyjmij dynię i odcedź z niej wodę na sitku. Ugniataj chwilę łyżką.
2. Pomidory odcedź (olej zachowaj do innych potraw) i drobno pokrój.
3. Odcedź ugotowane ziemniaki, utłucz. Pozostaw do wystygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Nabierz ciasto łyżeczką, rozgnieć, a na środek włóż odrobinę suszonych pomidorów i zrób kulkę. Delikatnie rozpłaszcz i przy pomocy cienkiego sznurka zrób delikatny wzorek dyni.
4. W garnku zagotuj wodę. Zrób próbę z jedną sztuką, jeśli się nie rozpada, wrzucaj kluseczki partiami. Gotuj około minuty po wypłynięciu, wyjmij na talerz posmarowany oliwą (żeby nie przywarły). W środek włóż krótkie łodyżki natki pietruszki.
5. Zrób pesto. Natkę posiekaj, wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj.
6. Na patelni rozgrzej olej z plasterkami czosnku. Podsmaż od spodu kluseczki, aż spód będzie przypieczony.
7. Na talerzu rozmaż pesto, ułóż kluseczki i udekoruj dodatkami.
Zobacz film z wykonania: https://www.instagram.com/p/Cjj9cs8oxRR/
Zobacz również przepis na: kluski śląskie z kurkową okrasą, jarmużowe kluski śląskie, śląskie z batatów.
