Kluseczki dyniowe

Ilość potraw, które można zrobić z dyni, jest niezliczona: gofry, ciasteczka, ciasto, bułeczki cynamonowe, budyń… Na blogu znajdziesz całą masę propozycji. Dziś zapraszam na coś zupełnie nowego. Kluseczki dyniowe! Kluseczki dyniowe możesz zrobić w 2 wersjach. Urocze mini dynie z farszem z suszonych pomidorów lub kopytka albo kulki i okrasić suszonymi pomidorami. W jednym i drugim wariancie proponuję boskie pesto pietruszkowe!

Kluseczki dyniowe

Składniki na 4 porcje:

500 g ziemniaków (bez skórki)

– 200 g dyni (bez skórki)

– 1/2 łyżeczki soli

– 50 g skrobi ziemniaczanej

– 70 g mąki kukurydzianej

– słoik suszonych pomidorów w oleju

Pesto:

– 70 ml oliwy z oliwek

– pęczek natki koperku lub pietruszki + listki i łodyżki do dekoracji

– 3 łyżki prażonych nasion słonecznika

– 1/2 ząbka czosnku

– sól do smaku

Do podsmażenia:

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

1. Ziemniaki oraz dynię ugotuj w jednym garnku. Wcześniej wyjmij dynię i odcedź z niej wodę na sitku. Ugniataj chwilę łyżką.

2. Pomidory odcedź (olej zachowaj do innych potraw) i drobno pokrój.

3. Odcedź ugotowane ziemniaki, utłucz. Pozostaw do wystygnięcia. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Nabierz ciasto łyżeczką, rozgnieć, a na środek włóż odrobinę suszonych pomidorów i zrób kulkę. Delikatnie rozpłaszcz i przy pomocy cienkiego sznurka zrób delikatny wzorek dyni.

4. W garnku zagotuj wodę. Zrób próbę z jedną sztuką, jeśli się nie rozpada, wrzucaj kluseczki partiami. Gotuj około minuty po wypłynięciu, wyjmij na talerz posmarowany oliwą (żeby nie przywarły). W środek włóż krótkie łodyżki natki pietruszki.

5. Zrób pesto. Natkę posiekaj, wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj.

6. Na patelni rozgrzej olej z plasterkami czosnku. Podsmaż od spodu kluseczki, aż spód będzie przypieczony.

7. Na talerzu rozmaż pesto, ułóż kluseczki i udekoruj dodatkami.

Zobacz film z wykonania: https://www.instagram.com/p/Cjj9cs8oxRR/

Zobacz również przepis na: kluski śląskie z kurkową okrasą, jarmużowe kluski śląskie, śląskie z batatów.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.