Kluski marmurki z wege skwarkami

Na samo wspomnienie klusek cieknie mi ślinka. Kocham ziemniaki. Najlepsze lekarstwo na zatrucie, przeziębienie, smutek  i wszelkie inne dolegliwości. Pomysł na to danie wpadł mi do głowy podczas bezsennej nocy, właśnie z powodu zatrucia pokarmowego (jedzenie na mieście).

Po kilku godzinach katuszy postanowiłam ugotować ziemniaki. Wielkie szczęście, że miałam je akurat w lodówce, bo nie często się to zdarza.  Po zjedzeniu kilku sztuk wszystkie dolegliwości minęły i w końcu, bladym świtem, mogłam zasnąć.  Pomyślałam, że leczy nas to jedzenie, o którym myślimy w czasie choroby. Ja wtedy zawsze myślę o ziemniakach i najprostszej zupie „rosołowej” z kaszą jaglaną.

W akcie wdzięczności postanowiłam zrobić coś pysznego z naszych rodzimych ziemniaków. Żeby nie było nudno, dodałam do nich marchewkę  i wyszły zdrowe, pyszne i swojskie kluski marmurki.

 

Składniki (30sztuk):

– 0,5 kg ziemniaków

– 0,5 kg marchewki

– sól

– mąka ziemniaczana

– tofu marynowane lub wędzone

– 1 łyżka oleju do smażenia

 

  1. Ziemniaki oraz marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdrabniamy tłuczkiem lub widelcem.
  2. Utarte warzywa dzielimy na 4 części, wyjmujemy jedną i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem ugniatamy.
  3. Z powstałej masy formujemy 30 niewielkich kulek.
  4. W dużym garnku zagotowujemy około 1,5 litra wody. Gotujemy w niej kluski w 2 lub 3 ratach.
  5. Kluski wyjmujemy dopiero, gdy wypłyną na powierzchnię.
  6. Aby zrobić skwarki, należy pokroić tofu w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju.
  7. Na koniec posypujemy kluski skwarkami lub podsmażamy kluski na skwarkach. Do wyboru.

Pamiętajcie by zrobić test z pierwszą kluską. Jeżeli będzie się rozpadać, należy dodać więcej mąki.

Na zdrowie! 🙂

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.