Kokosowo-migdałowe kulki mocy, to chyba moje ulubione. Chyba, bo trudno wybrać jeden rodzaj, z całego wachlarza możliwości. Do tych kokosowych mam pewność słabość, gdyż w smaku przypominają mi Raffaello, które co roku (od wielu lat) dostaje w prezencie na Boże Narodzenie. Zjadam wtedy całą paczkę na raz, by zaliczyć to do jednego grzechu głównego. Nie lubię rozdrabniać się na kilka lekkich grzechów i tym samym przedłużać wyrzutów sumienia. Jeden grzech, jedna pokuta i jedno rozgrzeszenie.
Kokosowo-migdałowe kulki mocy
Składniki na 12 kulek:
– 100 g migdałów
– 40 wiórków kokosowych do kulek + 15 g do obtaczania
– 100 g daktyli
Dodatki (opcjonalnie):
– pistacje
– suszone wiśnie lub inne drobne, suszone owoce
– skórka z 1 pomarańczy
Wykonanie:
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
- Migdały zmiel na gruboziarnistą mąkę. Dodaj wiórki i miel razem przez kilka sekund.
- Odcedź daktyle, dodaj do mielonych orzechów oraz wiórków i miel, aż powstanie masa idealna do lepienia.
- Ulep 12 kulek. W środek każdej możesz włożyć niespodziankę (pistacje lub suszoną wiśnię).
- Pozostałe wiórki kokosowe wysyp na talerzyk i obtocz kulki. Włóż do miseczki i obsyp skórką otartą z pomarańczy. Przechowuj w lodówce.
Zobacz również: kulki mocy z zielonej soczewicy oraz kulki mocy matcha z miętą i sokiem z limonki.