Kokosowo-migdałowe kulki mocy

Kokosowo-migdałowe kulki mocy, to chyba moje ulubione. Chyba, bo trudno wybrać jeden rodzaj, z całego wachlarza możliwości. Do tych kokosowych mam pewność słabość, gdyż w smaku przypominają mi Raffaello, które co roku (od wielu lat) dostaje w prezencie na Boże Narodzenie. Zjadam wtedy całą paczkę na raz, by zaliczyć to do jednego grzechu głównego. Nie lubię rozdrabniać się na kilka lekkich grzechów i tym samym przedłużać wyrzutów sumienia. Jeden grzech, jedna pokuta i jedno rozgrzeszenie.

Kokosowo-migdałowe kulki mocy

Składniki na 12 kulek:

– 100 g migdałów

– 40 wiórków kokosowych do kulek + 15 g do obtaczania

– 100 g daktyli

Dodatki (opcjonalnie):

– pistacje

– suszone wiśnie lub inne drobne, suszone owoce

– skórka z 1 pomarańczy

Wykonanie:

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
  2. Migdały zmiel na gruboziarnistą mąkę. Dodaj wiórki i miel razem przez kilka sekund.
  3. Odcedź daktyle, dodaj do mielonych orzechów oraz wiórków i miel, aż powstanie masa idealna do lepienia.
  4. Ulep 12 kulek. W środek każdej możesz włożyć niespodziankę (pistacje lub suszoną wiśnię).
  5. Pozostałe wiórki kokosowe wysyp na talerzyk i obtocz kulki. Włóż do miseczki i obsyp skórką otartą z pomarańczy. Przechowuj w lodówce.

Zobacz również: kulki mocy z zielonej soczewicy oraz kulki mocy matcha z miętą i sokiem z limonki.

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.