Cukinia gigant to stały punk corocznych zbiorów. Sieje ją moja mama i co roku ochoczo wszystkim rozdaje. Do tego stopnia, że trzeba się często wzbraniać przed zabraniem hurtowej ilości. – A może weźmiesz sobie jeszcze dynię? W tym momencie mój wzrok ląduje na oooooogromej, intensywnie pomarańczowej dyni, która kurczowo trzyma się łodyżki. – Nawet nie zmieści mi się do mieszkania, a zjemy ją dopiero za 50 lat! Dzięki, następnym razem. Zabiorę ją na warsztaty. :) W ten sposób każdego lata przeżywamy klęskę urodzaju. Wszystko rośnie naraz i to w całkiem sporych rozmiarach. Oczywiście, część ląduje w słoikach, ale i tak zawsze jest żal, że okres wegetacyjny nie trwa cały rok. Wtedy można byłoby spokojnie wszystkiego codziennie używać.
Teraz cukinia panoszy się zuchwale w naszej malutkiej kuchni i zachęca do zjedzenia. Rozłożyła się dumnie na blacie i mimo swych ekspansywnych zapędów znika, kawałek po kawałku. Nie ukrywam, że najchętniej zjadamy ją w tej mniej zdrowej, smażonej wersji, ale czasem zdarzy się też jakaś pyszna zupa krem np. z dodatkiem mango. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to serdecznie polecam, a tymczasem zapraszam na pyszne kotleciki.
Kotleciki z cukinii i marchewki w chrupiącej panierce
Składniki (7 sztuk.)
– 200 g marchewki
– 200 g cukinii
– 3 cebulki dymki ( ze szczypiorkiem)
– kostka tofu – 180 g
– 2 łyżki mąki ryżowej (lub więcej jeśli warzywa mają dużo wody)
– 4 łyżki oleju + olej do smażenia
– 1 płaska łyżeczka siemienia lnianego mielonego
– mąka kukurydziana gruboziarnista do panierowana (np. Organic) lub maka z ciecierzycy
– sól i pierz
- Marchew oraz cukinię myjemy i ścieramy w całości na tarce o średnich oczkach. Tofu również ścieramy na tarce cebulkę i szczypiorek siekamy.
- Do całości dodajemy pozostałe składniki i delikatnie zagniatamy ręką. Doprawiamy do smaku
- Masę dzielimy na 7-8 części, formujemy kotleciki, panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. W zdrowszej wersji można je upiec w piekarniku (30-40 min temp 180 stopni C).
Więcej ciekawych i równie prostych przepisów znajdziesz w e-bookach. Kliknij tu i wypróbuj!
Na zdrowie ! :)
Czym można zastąpić tofu?
Innymi strączkami np. ciecierzycą. Tofu w tym przypadku jest tylko dodatkiem, skleja mąka ryżowa. Na zdrowie! :)
Czy ciecierzyca może być z puszki? Czy ma być jej też 200 g?
Tak i tak. :)
A czym możemy zastąpić mąkę ryżową?
Spróbuj zrobić z płatkami owsianymi GF tymi bardziej zmielonymi a’la błyskawiczne lub zmiel odrobinę zwykłe.
W czym można jeszcze panierować?
A czym mozna zastapic make kukurydziana ? :)
Możesz użyć zmielonych płatków owsianych.
Pyszne!!! Będą robione nie raz. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Na zdrowie! :*
Robiłam dziś. Są pyszne! Dałam zamiast obu mąk zmielone płatki owsiane. Piekłam w piekarniku. Ugotowałam do tego sos pomidorowy lekko pikantny. Wyszło suuper pysznie.
Fantastycznie! Bardzo się cieszę, że zmodyfikowana pod siebie. Gratki!
Czesc wszystkim! Ja dodalam platki owsiane i ciecierzyce w mojej modyfikacji, wyszly p-r-z-e-p-y-s-z-n-e!!
Doskonale!