Kolacja Obiad Przepisy

Kotleciki z cukinii i marchewki w chrupiącej panierce

Dodany przez on Wrzesień 10, 2018

Cukinia gigant to stały punk corocznych zbiorów. Sieje ją moja mama i co roku ochoczo wszystkim rozdaje. Do tego stopnia, że trzeba się często wzbraniać przed zabraniem hurtowej ilości. – A może weźmiesz sobie jeszcze dynię? W tym momencie mój wzrok ląduje na oooooogromej, intensywnie pomarańczowej dyni, która kurczowo trzyma się łodyżki. – Nawet nie zmieści mi się do mieszkania, a zjemy ją dopiero za 50 lat! Dzięki, następnym razem. Zabiorę ją na warsztaty. 🙂 W ten sposób każdego lata przeżywamy klęskę urodzaju. Wszystko rośnie naraz i to w całkiem sporych rozmiarach. Oczywiście, część ląduje w słoikach, ale i tak zawsze jest żal, że okres wegetacyjny nie trwa cały rok. Wtedy można byłoby spokojnie wszystkiego codziennie używać.

Teraz cukinia panoszy się zuchwale w naszej malutkiej kuchni i zachęca do zjedzenia. Rozłożyła się dumnie na blacie i mimo swych ekspansywnych zapędów znika, kawałek po kawałku. Nie ukrywam, że najchętniej zjadamy ją w tej mniej zdrowej, smażonej wersji, ale czasem zdarzy się też jakaś pyszna zupa krem np. z  dodatkiem mango. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to serdecznie polecam, a tymczasem zapraszam na pyszne kotleciki.
Kotleciki z cukinii i marchewki w chrupiącej panierce

Składniki (7 sztuk.)

– 200 g marchewki

– 200 g cukinii

– 3 cebulki dymki ( ze szczypiorkiem)

– kostka tofu – 180 g

– 2 łyżki mąki ryżowej

– 4 łyżki oleju + olej do smażenia

– 1 płaska łyżeczka siemienia lnianego mielonego

– mąka kukurydziana gruboziarnista do panierowana (np. Organic)

– sól i pierz

 

  1. Marchew oraz cukinię myjemy i ścieramy w całości na tarce o średnich oczkach. Tofu również ścieramy na tarce cebulkę i szczypiorek siekamy.
  2. Do całości dodajemy pozostałe składniki i delikatnie zagniatamy ręką. Doprawiamy do smaku
  3. Masę dzielimy na 7-8 części, formujemy kotleciki, panierujemy i smażymy na rozgrzanym oleju. W zdrowszej wersji można je upiec w piekarniku (30-40 min temp 180 stopni C).

Na zdrowie ! 🙂

TAG
Podobne wpisy
9 komentarzy
  1. Odpowiedz

    Karolina

    Wrzesień 22, 2018

    Czym można zastąpić tofu?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Wrzesień 22, 2018

      Innymi strączkami np. ciecierzycą. Tofu w tym przypadku jest tylko dodatkiem, skleja mąka ryżowa. Na zdrowie! 🙂

  2. Odpowiedz

    Justyna

    Wrzesień 29, 2018

    A czym możemy zastąpić mąkę ryżową?

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Wrzesień 30, 2018

      Spróbuj zrobić z płatkami owsianymi GF tymi bardziej zmielonymi a’la błyskawiczne lub zmiel odrobinę zwykłe.

  3. Odpowiedz

    Gosia

    Październik 29, 2018

    W czym można jeszcze panierować?

  4. Odpowiedz

    Dominika

    Październik 29, 2018

    A czym mozna zastapic make kukurydziana ? 🙂

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Październik 29, 2018

      Możesz użyć zmielonych płatków owsianych.

  5. Odpowiedz

    Ela

    Październik 30, 2018

    Pyszne!!! Będą robione nie raz. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    • Odpowiedz

      Ewa Ługowska

      Październik 30, 2018

      Na zdrowie! :*

Dodaj odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.