To, co najbardziej inspiruje mnie w kuchni to warzywa. Wystarczy, że spojrzę na marchewkę, by w głowie pojawiło się milion pomysłów na podanie jej. Każde warzywo można przygotować na wiele różnych sposobów. Weźmy na przykład znany wszystkim kalafior. Początkowo, istniał w kuchni jedynie w formie gotowanej, w zupie lub polany smażoną bułką tartą. Zaraz po tym pojawił się szał na kotlety kalafiorowe z gotowanego warzywa, a następnie przyszła moda na krem z kalafiora. Rzadko kiedy stosowany był na surowo…
Surowy kalafior zupełnie inaczej smakuje niż ugotowany. Gotowany jest łagodiejszy, miękki i wydziela intensywny zapach. Surowy ma smak zbliżony do kapusty, czasem może być ostry i pachnieć bardzo uniwersalnie, kapustnie. Kuchenna zabawa z różną formą warzyw potrafi być bardzo ciekawa i satysfakcjonująca. Kilka miesięcy temu wpadł mi do głowy pomysł na pieczony placek z surowego kalafiora z sosem pomidorowo-kokosowym, a teraz jak olśnienie przyszły do mnie kotleciki z kalafiora startego na tarce. Smakują zupełnie inaczej niż te tradycyjne. Mają w sobie dużo więcej rześkości, ostrości i witalności. Postanowiłam je usmażyć, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że potrawy tak nam smakują, ale równie dobrze można przygotować wersję fit i upiec je w piekarniku.
Do kotlecików koniecznie przygotujcie sos. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu świetne współgra z ostrością kotletów. Po drugie dlatego, że jest bardzo prosty i nieziemsko smaczny. Moczone nerkowce świetnie zastępują śmietanę i są doskonałą bazą dla wielu dań. Polecam eksperymentować. Można z nich zrobić np. sos tzatzyki.
Kotleciki z surowego kalafiora z sosem nerkowcowo-pomidorowym
Składnik (16 sztuk):
– 1 kalafior (mój ważył 1,4kg)
– pęczek koperku
– 5 łyżek mąki ryżowej
– 2 łyżki mielonego lnu (siemię lniane mielone)
– 5 łyżek oleju + olej do smażenia
– 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– łyżeczka płaska kurkumy
– sól i pieprz do smaku
– mąka kukurydzina lub ryzowa do obtaczania
Składniki na sos:
– 150 g nerkowców moczonych w wodzie min. 8 godzin.
– ząbek czosnku pokrojony na mniejsze części
– 190 g (słoiczek) koncentratu pomidorowego
– woda
– sól, pieprz, sok z cytryny – opcjonalnie do doprawienia
- Kalafior ścieramy na tarce o średnich oczkach (powinny powstać drobne wióry), koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto. Po pewnym czasie woda z kalafiora zacznie wyciekać, a ciasto kleić się. Formujemy z ciasta kulę.
- Ciasto dzielimy na 10 części. Obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju na średniej temperaturze. Powinny się dość długo smażyć, by środek nie był surowy.
- Odcedzone nerkowce, czosnek oraz koncentrat wrzucamy do wysokiego pojemnika. Wlewamy około pół szklanki wody i blendujemy. Następnie dodajemy tyle wody, by powstał gęsty sos. Na koniec doprawiamy.
Uwagi:
Jeśli kotleciki będą się rozpadały na patelni, dodajemy więcej mąki ryżowej. Najlepiej jest zrobić próbę z jednym kotletem, a kolejne smażyć dopiero, gdy masa będzie odpowiednia.
Ciasto dobrze jest wyrabiać w rękawiczkach gdyż kurkuma bardzo farbuje.
Kotleciki z surowego kalafiora z sosem nerkowcowo-pomidorowym podajemy ze świeżymi warzywami oraz dowolną kaszą lub ziemniakami.
Zapraszam też na pastę z pieczonego kalafiora.
4 Komentarze
Karolina
Witam 🙂 Czy można te kotleciki upiec?
Ewa Ługowska
Tak 🙂
Margot
Jakiej maki uzyc zamiast ryzowej ? (To chyba jedyna ktorej nie mam w mojej makowej menazerii )
Ewa Ługowska
Możesz dodać zmielone płatki owsiane.