Kotleciki z surowego kalafiora z sosem nerkowcowo-pomidorowym

To, co najbardziej inspiruje mnie w kuchni to warzywa. Wystarczy, że spojrzę na marchewkę, by w głowie pojawiło się milion pomysłów na podanie jej. Każde warzywo można przygotować na wiele różnych sposobów. Weźmy na przykład znany wszystkim kalafior.  Początkowo, istniał w kuchni jedynie w formie gotowanej,  w zupie lub polany smażoną bułką tartą. Zaraz po tym pojawił się szał na kotlety kalafiorowe z gotowanego warzywa, a następnie przyszła moda na krem z kalafiora. Rzadko kiedy stosowany był na surowo…

Surowy kalafior zupełnie inaczej smakuje niż ugotowany. Gotowany jest łagodiejszy, miękki i wydziela intensywny zapach. Surowy ma smak zbliżony do kapusty, czasem może być ostry i pachnieć bardzo uniwersalnie, kapustnie. Kuchenna zabawa z różną formą warzyw potrafi być bardzo ciekawa i satysfakcjonująca. Kilka miesięcy temu wpadł mi do głowy pomysł na pieczony placek z surowego kalafiora z sosem pomidorowo-kokosowym, a teraz jak olśnienie przyszły do mnie kotleciki z kalafiora startego na tarce.  Smakują zupełnie inaczej niż te tradycyjne. Mają w sobie dużo więcej rześkości, ostrości i witalności. Postanowiłam je usmażyć, bo to właśnie tłuszcz sprawia, że potrawy tak nam smakują, ale równie dobrze można przygotować wersję fit i upiec je w piekarniku.

Do kotlecików koniecznie przygotujcie sos. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo delikatny i łagodny, dzięki czemu świetne współgra z ostrością kotletów. Po drugie dlatego, że jest bardzo prosty i nieziemsko smaczny. Moczone nerkowce świetnie zastępują śmietanę i są doskonałą bazą dla wielu dań. Polecam eksperymentować. Można z nich zrobić np. sos tzatzyki.

kotleciki z surowego kalafioraKotleciki z surowego kalafiora z sosem nerkowcowo-pomidorowym

Składnik (16 sztuk):

– 1 kalafior (mój ważył 1,4kg)

– pęczek koperku

– 5 łyżek mąki ryżowej

– 2 łyżki mielonego lnu (siemię lniane mielone)

– 5 łyżek oleju + olej do smażenia

– 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

– łyżeczka gałki muszkatołowej

– łyżeczka płaska kurkumy

– sól i pieprz do smaku

– mąka kukurydzina lub ryzowa do obtaczania

Składniki na sos:
– 150 g nerkowców moczonych w wodzie min. 8 godzin.

– ząbek czosnku pokrojony na mniejsze części

– 190 g (słoiczek) koncentratu pomidorowego

– woda

– sól, pieprz, sok z cytryny – opcjonalnie do doprawienia

  1. Kalafior ścieramy na tarce o średnich oczkach (powinny powstać drobne wióry), koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto. Po pewnym czasie woda z kalafiora zacznie wyciekać, a ciasto kleić się. Formujemy z ciasta kulę.
  2. Ciasto dzielimy na 10 części. Obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju na średniej temperaturze. Powinny się dość długo smażyć, by środek nie był surowy.
  3. Odcedzone nerkowce, czosnek oraz koncentrat wrzucamy do wysokiego pojemnika. Wlewamy około pół szklanki wody i blendujemy. Następnie dodajemy tyle wody, by powstał gęsty sos. Na koniec doprawiamy.

Uwagi:

Jeśli kotleciki będą się rozpadały na patelni, dodajemy więcej mąki ryżowej.  Najlepiej jest zrobić próbę z jednym kotletem, a kolejne smażyć dopiero, gdy masa będzie odpowiednia.

Ciasto dobrze jest wyrabiać w rękawiczkach gdyż kurkuma bardzo farbuje.

Kotleciki z surowego kalafiora z sosem nerkowcowo-pomidorowym podajemy ze świeżymi warzywami oraz dowolną kaszą lub ziemniakami.

Zapraszam też na pastę z pieczonego  kalafiora.

Na zdrowie! 🙂 

4 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.