Kotleciki ziemniaczane z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym

Kotleciki ziemniaczane z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym to danie tradycyjne w zupełnie nowej odsłonie. Pomysł przyszedł mi do głowy, gdy jedna z czytelniczek zapytała, czy udostępniony kilka dni temu przepis, jest na tyle prosty, że wszystkie zakupy ogarnie w Lidlu.  Przyznam szczerze, że taki sposób konstruowania dań byłby bardzo wygodny dla wszystkich więc czemu nie?

Zaraz po wejściu na Ryneczek Lidla rzuciły mi się w oczy bio ziemniaki oraz bio cebula, które spakowane są w nowe 100% kompostowalne przemysłowo opakowania.  Ponieważ opakowanie zrobione jest z  papieru i skrobi kukurydzianej, można wrzucić je do kosza na bioodpady. Takie produkty, aż chce się kupować, więc niemalże same lądują w koszyku. Do tego jeszcze szczypiorek i polskie pieczarki. W Lidlu znajdziecie również mąki bezglutenowe: ryżową oraz kukurydzianą. Sól, pieprz i olej zapewne macie w domu.  Tylko tyle wystarczy, by stworzyć pyszne i bardzo efektowne danie. Chrupiąca panierka, delikatne ziemniaki i aromatyczny farsz. Warstwy wspaniale się przenikają i uzupełniają, tworząc codzienny-niecodzienny obiad.kotlety wegańskie, waganizm, bezglutenu, bezlaktozy, bez jaj, bez cukru, wegański obiad, zdrowe jedzenie, szybki obiad

kotlety wegańskie, waganizm, bezglutenu, bezlaktozy, bez jaj, bez cukru, wegański obiad, zdrowe jedzenie, szybki obiadkotlety wegańskie, waganizm, bezglutenu, bezlaktozy, bez jaj, bez cukru, wegański obiad, zdrowe jedzenie, szybki obiadKotleciki ziemniaczane z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym

Składniki (10 sztuk):

– 1,2 kg bio ziemniaków z Ryneczku Lidla

– 250 g pieczarek

– 2 bio cebulki z Ryneczku Lidla

– pęczek szczypiorku

– 2 czubate łyżki mąki ryżowej

– olej do smażenia

– sól i pieprz do smaku

– mąka kukurydziana do obtaczania (ewentualnie ryżowa)

 

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu solimy i tłuczemy. Odstawiamy bez przykrycia, żeby przestygły i odparowały.
  2. W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulkę obieramy i kroimy również w drobną kostkę.
  3. Rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju na dużej patelni i podsmażamy najpierw cebulkę. Gdy się zeszkli, dorzucamy pieczarki i smażymy. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku. Odlewamy wodę z patelni.
  4. Do przestudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ryżową i drobno posiekany szczypiorek. Wszystko zagniatamy ręką tak by powstała zwarta, ale delikatna kula. Odstawiamy pod przykryciem na około 5-10 minut.
  5. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą  część ciasta dzielimy na 2 mniejsze. Z jednej połowy formujemy miseczkę, z drugiej wieczko. Do miseczki wkładamy farsz, przykrywamy wieczkiem i delikatnie zlepiamy.
  6. Aby nadać ładny kształt kotlecikom, należy zwilżyć delikatnie dłonie.
  7. Na koniec obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju na dość wysokiej temperaturze.

Do kotlecików doskonale pasują szparagi. Dodatkowo  można je podać z sosem pomidorowym z cynamonową nutką.

Na zdrowie! 🙂

8 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.