Kotlety „mielone” z nasion słonecznika są po prostu genialne. Każdy powinien ich spróbować! Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie banalnie proste. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety „mielone” z nasion słonecznika, przeczytaj 10 poniższych punktów. Przestrzeganie zasad dekalogu daje gwarancję powodzenia. Trzymam kciuki!
Dekalog idealnych kotletów:
- Dobrze ugotuj kasza jaglaną.
Kasza jaglana jest ważnym elementem w kotletach, gdyż zastępując jajo i skleja wszystkie składniki. Ważne, żeby była odpowiednio ugotowana. Zbyt rzadka straci swoje właściwości i zamiast skleić, rozrzedzi masę. Niedogotowana będzie zbyt sypka i również nie spełni swojej funkcji.
- Dobrze zblenduj, pokrój, posiekaj wszystkie składniki.
Dużo łatwiej jest skleić drobno zblendowane/posiekane/starte składniki. Im większe kawałki, tym większe prawdopodobieństwo, że kotlety będą się rozpadać.
- Dopracuj konsystencję.
Wyczuj odpowiednią konsystencję. Formowanie kotlecików nie powinno stwarzać żadnych problemów. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj podanej w przepisie mąki, jeśli za gęsta, możesz dolać oleju lub wody.
- Dokładnie uformuj ciasto na kotlety.
Kotlety powinny być dokładnie uformowane. Każdorazowo przyciskaj dłońmi porcję masy, by składniki mogły się skleić.
- Odpowiednio rozgrzej olej.
Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Wysoka temperatura sprawia, że szybko będą się ścinać i tym samym unikniemy rozpadania przy przekręcaniu.
- Przetestuj, zanim zaczniesz smażyć.
Zanim uformujesz wszystkie kotlety, zrób jeden i spróbuj usmażyć. Idealnie, jeśli się nie rozpada, a środek jest delikatny. W przeciwnym razie przejdź ponownie do punktu 3.
- Dobierz odpowiednią temperaturę smażenia.
Żeby kotlety usmażyły się nie tylko na zewnątrz, ale również w środku, podczas smażenia zmniejszyć moc grzania. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że wierzch będzie spalony, a środek nadal surowy.
- Kotleciki przekręć tylko raz.
Zbyt częste przekręcanie może spowodować, że kotlety będą się rozpadać.
- Nie przyklepuj, nie poklepuj.
Kotlety formuj tylko raz, na patelni już nie modyfikuj kształtu, nie spłaszczaj i nie poklepuj. Zbyt duża ingerencja sprawi, że ciasto będzie się rozpadało.
- Do przekręcania używaj szpatułki.
Do przekręcania najlepiej używać, przeznaczonego do tego sprzętu, czyli szpatułki. Szpatułkę wsuń delikatnie pod kotlet i jednym, zdecydowanym ruchem przekręć go na drugą stronę.
Kotlety „mielone” z nasion słonecznika
Składniki na 10 sztuk:
– 200 g nasion słonecznika moczonych minimum 8 godzin w wodzie
– 1 marchew
– 70 g kaszy jaglanej
– 1 czerwona lub biała cebula
– 1 ząbek czosnku
– pęczek natki pietruszki
– 4 łyżki oleju + olej do smażenia
– 2 łyżki suszonego cząbru
– 1 łyżka suszonego tymianku
– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
– sól i pieprz do smaku
– mąka do obtaczania: z ciecierzycy, kukurydziana, gryczana, owsiana (do wyboru)
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Po ugotowaniu kasza ma być bardzo miękka i kleista.
- Marchew ścieramy na małych oczkach, cebulę i pietruszkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Nasiona słonecznika, odcedzamy, płuczemy i blenujemy z dodatkiem oleju oraz odrobiną wody.
- Wszystkie składniki rzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Jeśli masa jest za rzadka i „mielone” się rozpadają, dodajemy trochę wybranej mąki.
- Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym.
Na zdrowie! 🙂
7 Komentarze
Marcelina
Czym można zastąpić marchewkę, jeśli nie mam jej akurat w domu? Czy może być na przykład 1/2 albo 1/4 startej cukinii, odciśniętej z soku?
Ewa Ługowska
Jane, możesz przetestować. Myślę, że spokojnie wyjdzie. 🙂
Kin
Czy można upiec kotleciki w piekarniku? W jakiej temperaturze, jeśli tak i jak długo?
Ewa Ługowska
Hej! Zawsze. Proponuję 180 stopni C 30-40 minut.
Małgorzata
Nie możemy jeść cebuli, czosnku, tymianku…. Co mogę dodać w zamian by kotleciki nie straciły smaku?
Ewa Ługowska
Cebula i czosnek dają dużo smaku. Możesz dorzucić inne zioła, które możesz jeść albo odrobinę imbiru, kurkumy i przyprawę garam masala.