Kotlety „mielone” z nasion słonecznika

Kotlety „mielone” z nasion słonecznika są po prostu genialne. Każdy powinien ich spróbować! Składniki są łatwo dostępne, a przygotowanie banalnie proste. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad.

 

Zanim zaczniesz przygotowywać kotlety „mielone” z nasion słonecznika, przeczytaj 10 poniższych punktów. Przestrzeganie zasad dekalogu daje gwarancję powodzenia. Trzymam kciuki!

 

Dekalog idealnych kotletów:

  1. Dobrze ugotuj kasza jaglaną.

Kasza jaglana jest ważnym elementem w kotletach, gdyż zastępując jajo i skleja wszystkie składniki. Ważne, żeby była odpowiednio ugotowana. Zbyt rzadka straci swoje właściwości i zamiast skleić, rozrzedzi masę. Niedogotowana będzie zbyt sypka i również nie spełni swojej funkcji.

  1. Dobrze zblenduj, pokrój, posiekaj wszystkie składniki.

Dużo łatwiej jest skleić drobno zblendowane/posiekane/starte składniki. Im większe kawałki, tym większe prawdopodobieństwo, że kotlety będą się rozpadać.

  1. Dopracuj konsystencję.

Wyczuj odpowiednią konsystencję. Formowanie kotlecików nie powinno stwarzać żadnych problemów. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj podanej w przepisie mąki, jeśli za gęsta, możesz dolać oleju lub wody.

  1. Dokładnie uformuj ciasto na kotlety.

Kotlety powinny być dokładnie uformowane. Każdorazowo przyciskaj dłońmi porcję masy, by składniki mogły się skleić.

  1. Odpowiednio rozgrzej olej.

Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Wysoka temperatura sprawia, że szybko będą się ścinać i tym samym unikniemy rozpadania przy przekręcaniu.

  1. Przetestuj, zanim zaczniesz smażyć.

Zanim uformujesz wszystkie kotlety, zrób jeden i spróbuj usmażyć. Idealnie, jeśli się nie rozpada, a środek jest delikatny. W przeciwnym razie przejdź ponownie do punktu 3.

  1. Dobierz odpowiednią temperaturę smażenia.

Żeby kotlety usmażyły się nie tylko na zewnątrz, ale również w środku, podczas smażenia zmniejszyć moc grzania.  Zbyt wysoka temperatura sprawi, że wierzch będzie spalony, a środek nadal surowy.

  1. Kotleciki przekręć tylko raz.

Zbyt częste przekręcanie może spowodować, że kotlety będą się rozpadać.

  1. Nie przyklepuj, nie poklepuj.

Kotlety formuj tylko raz, na patelni już nie modyfikuj kształtu, nie spłaszczaj i nie poklepuj. Zbyt duża ingerencja sprawi, że ciasto będzie się rozpadało.

  1. Do przekręcania używaj szpatułki.

Do przekręcania najlepiej używać, przeznaczonego do tego sprzętu, czyli szpatułki. Szpatułkę wsuń delikatnie  pod kotlet i jednym, zdecydowanym ruchem przekręć go na drugą stronę.

Kotlety „mielone” z nasion słonecznika

Składniki na 10 sztuk:

– 200 g nasion słonecznika moczonych minimum 8 godzin w wodzie

– 1 marchew

– 70 g kaszy jaglanej

– 1 czerwona lub biała cebula

– 1 ząbek czosnku

– pęczek natki pietruszki

– 4 łyżki oleju + olej do smażenia

– 2 łyżki suszonego cząbru

– 1 łyżka suszonego tymianku

– 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku

– sól i pieprz do smaku

– mąka do obtaczania: z ciecierzycy, kukurydziana, gryczana, owsiana (do wyboru)

 

  1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy w wodzie w proporcji 1:2. Po ugotowaniu kasza ma być bardzo miękka i kleista.
  2. Marchew ścieramy na małych oczkach, cebulę i pietruszkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. Nasiona słonecznika, odcedzamy, płuczemy i blenujemy z dodatkiem oleju oraz odrobiną wody.
  4. Wszystkie składniki rzucamy do jednej miski i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Jeśli masa jest za rzadka i „mielone” się rozpadają, dodajemy trochę wybranej mąki.
  5. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym.

Na zdrowie! 🙂

7 Komentarze

Zostaw komentarz


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.